![]() |
|
Putin - Wprowadź wojsko - Wersja do druku +- Forum Republiki Bialeńskiej (https://spolecznosc.bialenia.re) +-- Dział: Republika i Społeczeństwo (https://spolecznosc.bialenia.re/forumdisplay.php?fid=1) +--- Dział: Plac Zielony (https://spolecznosc.bialenia.re/forumdisplay.php?fid=2) +---- Dział: Szpital Psychiatryczny im. Ofiar Realiozy (https://spolecznosc.bialenia.re/forumdisplay.php?fid=25) +---- Wątek: Putin - Wprowadź wojsko (/showthread.php?tid=2) |
RE: Putin - Wprowadź wojsko - Ronon Dex - 16.01.2026 (16.01.2026, 19:09)Piotr Romanow napisał(a): W kwestii wojny na ukraińsko-rosyjskiej jestem jedna pragmatykiem i niezależnie czy to Rosja czy Ukraina wygrywa tę wojnę to jest nam to nie na rękę. Zarówno i Rosja, która niegdyś była naszym rynkiem zbytu jak i Ukraina są dla nas potencjalnymi przeciwnikami jeżeli chodzi o zarówno gospodarkę jak i ekspansję. Może jednak bardziej zagrożeni ekspansją jesteśmy ze strony rosyjskiej, ale to Ukraina zagraża nam gospodarczo. Czyli w sumie mamy podobne podejście do tego zagadnienia. Im dłużej trwa ta wojna, im bardziej obie strony wyniszczają swoje gospodarki, infrastrukturę, zasoby ludzkie i militarne tym w sumie dla nas lepiej, bo w naszym interesie jest by wyszli z tej wojny jak najbardziej osłabieni... RE: Putin - Wprowadź wojsko - Piotr Romanow - 16.01.2026 (16.01.2026, 20:10)Ronon Dex napisał(a): Czyli w sumie mamy podobne podejście do tego zagadnienia. Im dłużej trwa ta wojna, im bardziej obie strony wyniszczają swoje gospodarki, infrastrukturę, zasoby ludzkie i militarne tym w sumie dla nas lepiej, bo w naszym interesie jest by wyszli z tej wojny jak najbardziej osłabieni... Jesteśmy we dwoje żołnierzami. Ty już co prawda byłym ale dalej mamy to samo podejście, że bezpieczeństwo naszej Ojczyzny jest na pierwszym miejscu. Także nic dziwnego. Poza tym cieszę się, że kolejny pragmatyk, którego miałem okazję w życiu poznać. Raczej ludzie wierzą w "sprawiedliwość" i inne jedynie słuszne zakończenia tej wojny. Nigdy nie będzie jak w bajce tak jakby wszyscy chcieli. I tak się wzbogacamy na tej wojnie, także nam to na plus. Nawet szoszony, które zamieszkały w naszym kraju nakręcają nam gospodarkę... Żeby było śmieszniej robią to samo też w Rosji... RE: Putin - Wprowadź wojsko - Markus Feliks - 17.01.2026 Wracając jeszcze do tematu Grenlandii, to można serio odnieść wrażenie, że żyjemy w jakimś matrixie. Nie tak dawno temu, jakby ktoś na poważnie twierdził, że USA za jakiś czas będzie chciało anektować Grenlandię, to by go zwyzywali od szura i wręczyli mu bilet na badania do Choroszczy. Ciekawe czego "ciekawego" będziemy jeszcze świadkami w najbliższych latach. Możemy się pobawić w geopolityczne bingo. RE: Putin - Wprowadź wojsko - Vilarte - 18.01.2026 (16.01.2026, 19:09)Piotr Romanow napisał(a): (...) Ukraina zagraża nam gospodarczo. W czym? Co najwyżej w rolnictwie, a i tutaj większym - i realnym - zagrożeniem jest właśnie podpisana umowa z Mercosurem, a nie Ukraina, u której wojna wywołała katastrofę w demografii. Ukraina nie jest dla nas żadnym zagrożeniem gospodarczym, za to jest ważnym partnerem, a przynajmniej była przed wojną. Wiele polskich firm ma tam zakłady albo tam eksportuje, i dobrze na tym wychodzą. Cytat:Dlaczego? Nikt nigdy nie patrzył na nas w historii jak na przyjaciela. Jesteśmy wiecznie przedmiotem "porozumień" - trzy rozbiory, a nawet cztery jeśli liczyć III Rzeszę i ZSRR. Sojusznicy nie pomogli nam tak jak tego oczekiwaliśmy i tego powinniśmy się nauczyć. Na świecie nie ma "Świętych Sojuszy", bo zawsze ktoś ma inny interes. Polska na pierwszym miejscu i naszym celem jest być potęgą regionalną, która może się oprzeć każdemu. Czy to utopia? Tak - wiem, głupie rozmyślania. Ale wolę wierzyć w to jak w sojusze i inne porozumienia, które i tak nam nie dadzą niepodległości jeśli sami jej nie utrzymamy. No to co - wychodzimy z NATO, żeby samotnie walczyć przeciwko Ruskim i mieć kolejną bezcenną okazję na piękne samobójstwo? To jest kozaczenie i zaprzeczenie pragmatyzmu. Niektórzy z jakimś uporem maniaka próbują stawiać naprzeciwko siebie umacnianie własnej siły wojskowej i bycie częścią sojuszy międzynarodowych, podczas gdy w tym nie ma żadnej sprzeczności. Umacnianie własnej siły jest jak najbardziej zgodne ze zobowiązaniami, które przyjęliśmy wstępując do NATO. RE: Putin - Wprowadź wojsko - Piotr Romanow - 18.01.2026 (18.01.2026, 01:18)Vilarte napisał(a): W czym? Co najwyżej w rolnictwie, a i tutaj większym - i realnym - zagrożeniem jest właśnie podpisana umowa z Mercosurem, a nie Ukraina, u której wojna wywołała katastrofę w demografii. Ukraina nie jest dla nas żadnym zagrożeniem gospodarczym, za to jest ważnym partnerem, a przynajmniej była przed wojną. Wiele polskich firm ma tam zakłady albo tam eksportuje, i dobrze na tym wychodzą. Tu raczej musisz spojrzeć trochę głębiej jeżeli chodzi o Ukrainę. Kraj ten jest o wiele większym zagrożeniem niż się wydaje. Samo rolnictwo to pół biedy, ale demograficznie są w stanie nas zalać w każdym momencie, co nie jest nam na rękę. Poza tym jeżeli Europa doinwestuje Ukrainę, to ta prześcignie nas ekonomicznie. Jeszcze pozostaje aspekt korupcji, ale i tego muszą się pozbyć jak chcą dołączyć do UE. (18.01.2026, 01:18)Vilarte napisał(a): No to co - wychodzimy z NATO, żeby samotnie walczyć przeciwko Ruskim i mieć kolejną bezcenną okazję na piękne samobójstwo? To jest kozaczenie i zaprzeczenie pragmatyzmu. Niektórzy z jakimś uporem maniaka próbują stawiać naprzeciwko siebie umacnianie własnej siły wojskowej i bycie częścią sojuszy międzynarodowych, podczas gdy w tym nie ma żadnej sprzeczności. Umacnianie własnej siły jest jak najbardziej zgodne ze zobowiązaniami, które przyjęliśmy wstępując do NATO. [/align] Ależ Santi, ja nie mówię o wychodzeniu z żadnych sojuszy, po prostu w nie nie wierzę. Nasza historia pokazuje, że nie ważne w jakim sojuszu byliśmy to kiedy pojawiała się potrzeba, to sojuszników nie było. Dlatego jestem zwolennikiem zbrojenia się tak mocno jak tylko potrafimy, bo nasi sojusznicy nie obronią nas. Mogą nam pomóc, ale bronić się musimy sami. Mogłeś źle zrozumieć moją powyższą wypowiedź. (17.01.2026, 22:37)Markus Wettin napisał(a): Wracając jeszcze do tematu Grenlandii, to można serio odnieść wrażenie, że żyjemy w jakimś matrixie. Nie tak dawno temu, jakby ktoś na poważnie twierdził, że USA za jakiś czas będzie chciało anektować Grenlandię, to by go zwyzywali od szura i wręczyli mu bilet na badania do Choroszczy. Ciekawe czego "ciekawego" będziemy jeszcze świadkami w najbliższych latach. Możemy się pobawić w geopolityczne bingo. Ja to już w kuluarach mówiłem, że takie scenariusze nawet w mini-grze na Fb nam się nie śniło, że kiedyś dojdzie do plot-twista na zasadzie. USA chce Grenlandii, a Rosja mówi, że to cześć Danii. Takie rzeczy tylko w Trumpowskim świecie. XD RE: Putin - Wprowadź wojsko - Ronon Dex - 18.01.2026 (18.01.2026, 10:01)Piotr Romanow napisał(a): Ależ Santi, ja nie mówię o wychodzeniu z żadnych sojuszy, po prostu w nie nie wierzę. Nasza historia pokazuje, że nie ważne w jakim sojuszu byliśmy to kiedy pojawiała się potrzeba, to sojuszników nie było. Dlatego jestem zwolennikiem zbrojenia się tak mocno jak tylko potrafimy, bo nasi sojusznicy nie obronią nas. Mogą nam pomóc, ale bronić się musimy sami. Mogłeś źle zrozumieć moją powyższą wypowiedź. Mam zdanie podobne... choć nie powiem, że nie wierzę w sojusze. Raczej uważam, że mogą zadziałać, ale nie zawsze i w pewnych warunkach. Sojusze należy mieć, należy na nich polegać o ile się da, ale jednocześnie należy zdać sobie sprawę, że sam sojusz to zbyt mało. Nie można być słabym i liczyć tylko i wyłącznie na sojusze. Polityka zmienna jest... sojusze bywają zrywane lub po prostu nie zadziałają z różnych przyczyn i dzieje się to bardzo szybko. Natomiast stworzenie silnej armii to zadania na lata i do tego musi być to proces ciągły, nie może zwalniać. Nie można więc odpuścić sobie silnej armii tylko dlatego, że tu i teraz mamy sojusz, który jak sądzimy nas obroni... jutro może stać się coś, że ten sojusz zdechnie lub znacząco osłabnie. A jeżeli nie zadbamy o własne siły zbrojne to w takim przypadku budzimy się z ręką w nocniku. Nie wspominając już o tym, że pomoc silnemu jest bardziej prawdopodobna jak słabemu. Bo w przypadku silnych można liczyć na wzajemność, a w przypadku słabego nie za bardzo... a więc po co go bronić i narażać swoich? RE: Putin - Wprowadź wojsko - Piotr Romanow - 18.01.2026 Nikt nikomu nie pomoże jeżeli dane państwo samo nie będzie gotowe do prowadzenia własnej obrony. Mam nadzieję, że jednak dojdziemy do tego poziomu Sił Zbrojnych, że nasi sojusznicy zaczną się wzorować na nas, a nie My na nich. Nie ukrywam, że ten horror logistyczny tj. 5 typów czołgów podstawowych w końcu zniknie... Nie mniej widać bardzo dużą zmianę w naszej strukturze SZ. Wypadałoby jeszcze nasze drony dorzucić i będzie już naprawdę bardzo dobrze. RE: Putin - Wprowadź wojsko - Ronon Dex - 19.01.2026 (18.01.2026, 11:07)Piotr Romanow napisał(a): Nikt nikomu nie pomoże jeżeli dane państwo samo nie będzie gotowe do prowadzenia własnej obrony. Tzw. "święta prawda"... (18.01.2026, 11:07)Piotr Romanow napisał(a): Mam nadzieję, że jednak dojdziemy do tego poziomu Sił Zbrojnych, że nasi sojusznicy zaczną się wzorować na nas, a nie My na nich. Nie ukrywam, że ten horror logistyczny tj. 5 typów czołgów podstawowych w końcu zniknie... Te 5 typów czołgów to nie jest aż taki "horror logistyczny"... bo to tylko dwa rodzaje amunicji itd. Zresztą problem jest już chyba rozwiązany, tylko po prostu czasu potrzeba na realizację zamówień. Każda fabryka czołgów ma określone moce produkcyjne, trochę da się je zwiększyć poprzez rozbudowę zatrudnienia, ale potem to już tylko rozbudowa infrastruktury produkcyjnej może zwiększyć produkcję. Moim zdaniem największy "horror logistyczny" to traktowanie samej logistyki "po macoszemu"... w tej materii jeszcze wiele trzeba zrobić, w kwestii mentalności "tych na górze". Parafrazując "klasyka"... "logistyka głupcze". Bez porządnej i rozbudowanej logistyki nic nie zrobisz... można sobie mieć nowoczesne czołgi i BWP, a one i tak nic nie zdziałają bez amunicji, paliwa, żarcia dla załogi oraz odpowiedniego "serwisu polowego". A bez stosownych i rozbudowanych pododdziałów ewakuacji sprzętu to ten sprzęt będzie tracony z błahych przyczyn. Nie ma moim zdaniem problemu z tym, że docelowo (no do czasu zastąpienia Leopardów... kiedyś tam) będą 3 typy czołgów. Problemem moim zdaniem jest brak porządnego kołowe transportu wojskowego. Właśnie typowo wojskowego, a nie pomalowanych na zielono ciężarówek cywilnych, ewentualnie nieco "uwojskowionych". Nafaszerowane elektroniką i w razie awarii można je tylko zepchnąć do rowu bo bez wyspecjalizowanego warsztatu niczego tam nie naprawisz. No, ale jak podobno ktoś u nas wymaga by wojskowa ciężarówka spełniała jakieś chore "normy spalin" to taki jest tego efekt. Bo ponoć bez tego elektronicznego szajsu się nie da. O wiele większym problemem od czołgów (bo to już problem rozwiązany w zasadzie... towar płynie regularnie) jest gąsienicowy BWP. Trochę przeraża mnie ten pomysł by nasz BWP miał zdolność pływania. Im lepiej go opancerzysz tym bardziej będzie większy by zachować pływalność... im będzie większy - tym większa powierzchnia będzie musiał być opancerzona i tak bez końca. Przecież w armiach z nowoczesnym sprzętem już dawno odpuszczono sobie pływalność gąsienicowych BWP (na korzyść opancerzenia), bo one i tak działają z czołgami, a te nie pływają. Akurat mamy kołowe BWP, które pływają i to moim zdaniem wystarcza. (18.01.2026, 11:07)Piotr Romanow napisał(a): Nie mniej widać bardzo dużą zmianę w naszej strukturze SZ. Wypadałoby jeszcze nasze drony dorzucić i będzie już naprawdę bardzo dobrze. Z dronami to tez bez przesady... na wschodzie toczy się w sumie "bieda wojna", gdzie wiele z tych małych dronów to "ersatz" wyspecjalizowanego uzbrojenia, którego po prostu nie mają. Oczywiście drony to obecnie ważny element i trzeba to rozwijać, ale nie można przeginać w drugą stronę. Inna inszość to UAV z prawdziwego zdarzenia. RE: Putin - Wprowadź wojsko - Piotr Romanow - 20.01.2026 Ogólnie wypowiem się na ten temat w dość rażący dla naszych Sił Zbrojnych temat, a dokładnie mam na myśli to, że logistyka ogólnie u nas leży. Pomijam kwestie tego, że Abrams jako jedyny wykorzystuje paliwo lotnicze, zamiast diesla jak cywilizowana maszyna (tak, mój ulubiony żart), ale schodów jest ogrom w naszej armii. Amunicja? To najmniejsze zmartwienie, bo jej praktycznie nie produkujemy w ilościach takich jak są nam potrzebne. Później wchodzimy w temat smarów i serwisowania - pozwolę sobie jednak przemilczeć dalsze kwestie logistyczne. Kwestia wozów bojowych w SZ RP to też jest nie moja bajka. Po cholerę ma wszystko pływać? Sam zauważyłeś, że jest to bez sensu, a dodatkowo mamy jeszcze multum cywilnych ciężarówek... Wizja nowoczesnej armii... Szkoda, że ta nowoczesność to tak jak wspomniałeś elektronika, a wszyscy dobrze wiemy jak dużo czasu potrzeba, żeby te elektronikę "odelekrycznić" i stracić możliwości działania na sprzęcie. Osobiście kwestię BWP i KTO mam odmienną od naszych SZ, bo uważam, że to nie zdolności pływające mają być tymi kluczowymi, a pancerz i bezpieczeństwo zarówno załogi jak i desantu. Jednak ktoś widzi dalej ofensywę na Kopenhagę przy blasku głowic jądrowych... Patetyczne... Co do samych dronów, zgodzę się i w tamtej wypowiedzi miałem na myśli to, aby zadbać o te sferę, bo nie możemy być w tyle. Bo wtedy rzeczywiście doktryna PRLu będzie tą naszą wzorową do ataków na wielką skalę i wielkich strat. Im mamy nowocześniejszy pogląd na to co się dookoła nas dzieje, tym większe szanse mamy na wyjście z twarzą. Chociaż i tak teraz widziałem te sraczkę, że każdy żołnierz ma mieć drona w plecku. Każdy żołnierz ma być z nich przeszkolony, a będziesz chciał sobie polatać treningowo nad jednostką to Cię zajebią za warunki bezpieczeństwa... Pomijam, że w MONowskim sprzętem... RE: Putin - Wprowadź wojsko - Ronon Dex - 20.01.2026 (20.01.2026, 15:49)Piotr Romanow napisał(a): Osobiście kwestię BWP i KTO mam odmienną od naszych SZ, bo uważam, że to nie zdolności pływające mają być tymi kluczowymi, a pancerz i bezpieczeństwo zarówno załogi jak i desantu. Jednak ktoś widzi dalej ofensywę na Kopenhagę przy blasku głowic jądrowych... Patetyczne... Kołowe BWP powinny pływać... gąsienicowym to niepotrzebne. Ewentualne szybkie uchwycenie przyczółka na drugim brzegu rzeki... do tego kołowe BWP (i KTO... różnicą formalną jest uzbrojenie, bo jak ma działko 20+ to jest klasyfikowany jako BWP), ale gąsienicowe powinny być dobrze opancerzone, a w działaniach z czołgami (do tego są) pływalność im niepotrzebna, bo i tak czołgi trzeba przeprawić. Zresztą nie oszukujmy się... jakoś specjalnie wielkich (głębokich) rzek to u nas nie ma. Większość przeszkód wodnych można pokonać głębokim brodzeniem... bo głębokość nawet Wisły jest bardzo zróżnicowana. Gąsienicowy BWP może być albo dobrze opancerzony, albo może pływać... fizyki się nie oszuka. No ewentualnie może być dobrze opancerzony i pływać, ale będzie wielki "jak stodoła". ![]() Ciężarówki... przykład z życia, z ćwiczeń rezerwy (tak, tak... teraz nawet "dziadków" biorą). Super Jelcz... coś zaczynać szwankować w elektronice, piszczą jakieś głupie ostrzeżenia, zupełnie bez sensu (np. ostrzeżenie przed niską temperaturą drogi... przy kilkunastu stopniach na plusie). Szeregowy-kierowca (zawodowy) spanikowany, gdzieś wydzwania, szuka pomocy i "dobrych rad" (była sobota... czyli w JW pusto). Kazałem mu fizycznie odłączyć prąd i poczekać parę minut i jakoś się (cudem) "zresetowało"... dojechaliśmy. W tamtej chwili zatęskniłem za Starem 266... albo i jeszcze za starszym i prostszym sprzętem - tam to było proste, często komplet narzędzi wystarczył do naprawy drobnych uszkodzeń. Nikt nie pomyślał, że taki samochód, nabity elektroniką na wojnie to tylko do rowu można zepchnąć by drogi nie tarasował. Czemu nowoczesne wojskowe pojazdy z cywilizowanych krajów są często pozbawione nadmiaru tego elektronicznego ustrojstwa? Elektronika jest fajna... w cywilnym samochodzie, zawsze mogę sobie wyciągnąć telefon i lawetę zawołać w ramach assistance. Tylko, że na wojnie to nie zadziała... RE: Putin - Wprowadź wojsko - Piotr Romanow - 20.01.2026 Rzeczywiście masz rację. Nie jestem jeszcze, aż tak zaznajomiony jeżeli chodzi o klasyfikację tych wozów. Bo głupotą jest to, że taki Rosomak jest klasyfikowany jako KTO, mimo że posiada działko 20mm. :p RE: Putin - Wprowadź wojsko - Markus Feliks - 02.02.2026 Trochę zmieniając temat, to ciekawi mnie, jak potoczy się sytuacja z Iranem. Nie wyobrażam sobie rozmontowania tego kraju, bo ryzyko pogrążenia go w chaosie jest ogromne, a nikt chyba nie zaryzykuje kryzysu migracyjnego związanego z państwem liczącym 90 milionów mieszkańców. Aczkolwiek powtórka z Wenezueli, czyli eliminacja (czym by ona nie była) lidera "reżimu" z nadzieją, że następny będzie bardziej potulny, wydaje się bardzo prawdopodobny. RE: Putin - Wprowadź wojsko - Thomas von Lisendorff - 03.02.2026 (20.01.2026, 19:25)Piotr Romanow napisał(a): Rzeczywiście masz rację. Nie jestem jeszcze, aż tak zaznajomiony jeżeli chodzi o klasyfikację tych wozów. Bo głupotą jest to, że taki Rosomak jest klasyfikowany jako KTO, mimo że posiada działko 20mm. :p Rosomak w podstawowej wersji uzbrojony jest w armatę kalibru 30 mm w wieży Hitfist. (02.02.2026, 22:27)Markus Wettin napisał(a): Trochę zmieniając temat, to ciekawi mnie, jak potoczy się sytuacja z Iranem. Nie wyobrażam sobie rozmontowania tego kraju, bo ryzyko pogrążenia go w chaosie jest ogromne, a nikt chyba nie zaryzykuje kryzysu migracyjnego związanego z państwem liczącym 90 milionów mieszkańców. Aczkolwiek powtórka z Wenezueli, czyli eliminacja (czym by ona nie była) lidera "reżimu" z nadzieją, że następny będzie bardziej potulny, wydaje się bardzo prawdopodobny. Moim zdaniem obalenie ajatollahów i wprowadzenie swojej marionetki jest możliwe. Może nawet restauracja monarchi w Iranie. Dość głośno wypowiada się tytularny władca tego kraju, Reza Pahlavi. RE: Putin - Wprowadź wojsko - Peter Grüner - 03.02.2026 W Iranie skończy się jak na Białorusi. Część ludzi stamtąd ucieknie, reszta zwyczajnie odpuści, bo reżim jest za silny. RE: Putin - Wprowadź wojsko - Ronon Dex - 03.02.2026 (03.02.2026, 02:01)Thomas von Lisendorff napisał(a): Rosomak w podstawowej wersji uzbrojony jest w armatę kalibru 30 mm w wieży Hitfist. Dyskusyjnym jest co jest wersja "podstawowa"... bo bazową jest transporter opancerzony bez wieży. Owszem prawie połowa zamówionych Rosomaków to kołowy BWP z działkiem 30 mm. Ja jednak pisałem o klasyfikacji i o tym, że klasyfikacja jako BWP to wozy uzbrojone w działka o kalibrze 20 mm i więcej - wynika to z definicji pojazdów w traktacie CFE. I tutaj ciekawostka - gdy podpisywano ten traktat, gdzie były limity poszczególnych rodzajów uzbrojenia to Czechosłowacja (bo to było jeszcze jedno państwo) miał znaczny nadmiar BWP (BMP-1 i 2). Produkowali je zresztą u siebie. Nie chcąc być zmuszonymi do likwidacji pojazdów, wzięli starsze BMP-1 i zdemontowali z nich wieże w działem 73 mm i w to miejsce wstawili wieże znane z transporterów SKOT z wkm 14,5 mm. I tym samym stały się one transporterami opancerzonymi - nie objętymi limitem. |