Forum Republiki Bialeńskiej
PROGRAM WYBORCZY DO PARLAMENTU KWW ELINA VON GREDENSBURG - Wersja do druku

+- Forum Republiki Bialeńskiej (https://spolecznosc.bialenia.re)
+-- Dział: Republika i Społeczeństwo (https://spolecznosc.bialenia.re/forumdisplay.php?fid=1)
+--- Dział: Plac Zielony (https://spolecznosc.bialenia.re/forumdisplay.php?fid=2)
+--- Wątek: PROGRAM WYBORCZY DO PARLAMENTU KWW ELINA VON GREDENSBURG (/showthread.php?tid=1402)

PROGRAM WYBORCZY DO PARLAMENTU KWW ELINA VON GREDENSBURG - Elina von Gredensburg - 18.09.2026

[Obrazek: 101005704499843305_t.png]
PROGRAM WYBORCZY DO PARLAMENTU KWW ELINA VON GREDENSBURG

SZKOLNICTWO

- Reforma edukacji było bardziej nowocześniej w tym kierunku pójdziemy w XXI w.

- W tym wprowadzimy edukację zdrowotną w szkołach i uniwersytetach

- W tym było wykorzystywanie takich technologi jak AI

- Wprowadzimy takie współpracy międzyszkolne we Wspólnocie Narodów szkoły z programem Nerasmus

- I też będzie program wprowadzony w szkołach zrównoważnonego rozwoju

GOSPODARKA

- Będzie się bardziej rozwijanać w sektorach cywilnych i militarnym

- Wprowadzimy ekonomię zrównoważnonego rozwoju w gospodarki

- Będzie ekonomia tzw. wolnego rynku we współpracy z innymi państwami Wspólnoty Narodów

- Będzie wolna od podatku w tym zwiększą się emerytury i renty dla obywateli i nie będzie zabierania podatku z tych rent/emerytur

- Będą tańsze ceny w kraju Rep. Bialenii

- W tym regiony będą mieli większe fundusze z programu Fundusze Wspólnoty Narodów dla Państw Wspólnot

SĄDOWNICTWO i PRAWO

- Reforma prawna to będzie nowość wprowadzimy Republikański Trybunał Konstytucyjny to bardziej będzie miało kontroli konstytucyjnych i prawnych w organach Sądownictwa

- Sąd Najwyższy będzie miało akceptować orzecznictwa po przez Republikański Trybunał Konstytucyjny i wydał co jest legalne i co jest nie legalne po wyrokach

- Sądy Autonomiczne w regionach to będzie rządził Gubernator no tymi Sądami Autonomicznymi

- W tym będzie Sąd Leński podlegał Sądowi Automicznego w tych Sądach Leński zarządzał tymi Sądami kto te Lenna tzw. zarządca no tego lenna

- W tym będzie Wspólnoty Narodów Trybunały Praw Człowieka wprowadzone w naszej Wspólnocie Narodów aby wspomóc dla naszych sojuszników Sądów: ogólnie prawno - orzecznictw w tym wyrokowych w tym będzie podpisana Konwecja nazwa planowana

INSFRASTRUKTURA

- Wybudujemy autostrady i drogi szybkiego ruchu w Anatolii

- Wybudujemy Kolej w Anatolii

- W tym będzie budowana insfrastruktura wojskowa także i też cywilna: cywilno-wojskowa

- W tym będzie połączone z programem gospodarki nawet i szkolnictwa w sprawach ulepszeniach w modernizację insfrastruktury

- Będzie modernizacja insfrastruktury w Wyspie Bialeń no tak ogólnie mówiąc

- I także będzie wspierana przez z programem Funduszem Wspólnoty Narodów dla dwóch Automii regionalnych

POLITYKA WĘWNETRZNA

- W tym szykuję się modernizacja wojska krajowego

- I także Policja też będzie miała modernizację

- Będzie reforma węnętrzna w kraju o politykę regionalną Autonomię ale będzie pod opieką Ministerstwa Rozwoju Regionalnego w tym będzie wybierany przez Ministra no tych Gubernatorów dla tych regionów Autonomicznych: (Wyspa Bialeń i Anatolii) ale zachowując no tą niezależność autonomi ale lenna zostają bez zmień w prawie

- W tym powstanie Rady Mediów Narodowych w kraju Rep. Bialeńskiej to jest nowość w kraju i to będzie podległe pod Prezydenta kraju to czyli Rep. Bialeńskiej i też częściowo zależne i podległe pod Wspólnoty Narodów Trybunały Praw Człowieka to czyli podpisaniu no tej Konwecji i nowelizacji o media

- Ja będę współpracowała z Prezydentem i będzie koalicja rządowa w naszych rozmowach

POLITYKA ZEWNĘTRZNA

- Będziemy bardziej dla sojuszników Wspólnoty Narodów przybliżać się do lepszych stosunków dyplomatycznych i w tym pomagać ogólnie

- W tym wprowadzimy dodatkowe sankcję dla II FN przy tym przypadku i polepszenie z stasunków IV Rep. Muratyki

- Powstanie Organizacja Traktatu Wspólnoty Narodów tzw. wojsko sojusznicze i też będą połączone z programu Fundusze Wspólnoty Narodów dla Państw Wspólnot

RE: PROGRAM WYBORCZY DO PARLAMENTU KWW ELINA VON GREDENSBURG - Ronon Dex - 18.09.2026

Strasznie "lubię" polityczne slogany, z których kompletnie nic nie wynika...  Big Grin

Jednak na wstępie zapytam o formę liczby mnogiej... Szanowna Koleżanka zgłosiła się jako kandydat niezależny, to nie do końca rozumiem sformułowanie "my" ("wprowadzimy", "wybudujemy" itd.). Czy to powinienem odczytać jako "ja i mój majestat"? Czy może w tym KWW są jakieś inne osoby, które warto by ujawnić?

Jednak do konkretów...
(18.09.2026, 19:38)Elina von Gredensburg napisał(a): GOSPODARKA

Czy mam rozumieć, że Szanowna ma zamiar utworzyć jakieś przedsiębiorstwa produkcyjne (tylko to nie ma nic wspólnego z PKL) czy może szykują się jakieś nowelizacje prawa w tym zakresie? Jeżeli to drugie to ciekawy jestem jakie i w jakim celu, bo na razie mamy dużą swobodę gospodarczą i nijakich problemów z tworzeniem przedsiębiorstw i ich działaniem nie ma. Co chce Szanowna poprawić w tej materii?
(18.09.2026, 19:38)Elina von Gredensburg napisał(a): INSFRASTRUKTURA

Podobnie jak powyżej... Budowa kolei i dróg to poza oczywiście narracją mapowanie tych elementów. Czy Szanowna ma zamiar się tym zająć? Cieszę się ogromnie tylko chciałbym wiedzieć co to ma wspólnego z PKL?
(18.09.2026, 19:38)Elina von Gredensburg napisał(a): POLITYKA WĘWNETRZNA

A to bardzo ciekawe i interesuje mnie osobiście... Bo jak dotychczas to jestem Dowódcą Sił Zbrojnych i ponieważ pierwszy raz o tym słyszę, a Szanowna Kandydatka jakoś w tematach armijnych się nie udziela - to rozumiem, że mam się przygotować na odwołanie ze stanowiska? Czy chce Szanowna objąć funkcję Dowódcy SZ RB i przeprowadzić modernizację naszej armii? Super... tylko chętnie bym jakieś konkrety przeczytał.

Swoją drogą to będzie teraz jakieś "wojsko krajowe"? A "niekrajowe" też będzie? Rozumiem, że chce Szanowna zmienić ustawą nazewnictwo w naszych Siłach Zbrojnych?
(18.09.2026, 19:38)Elina von Gredensburg napisał(a): Powstanie Organizacja Traktatu Wspólnoty Narodów tzw. wojsko sojusznicze i też będą połączone z programu Fundusze Wspólnoty Narodów dla Państw Wspólnot

Przecież mamy Pakt Bezpieczeństwa Wspólnoty Narodów czyli sojusz militarny państw Wspólnoty Narodów... to ma niby robić ten nowy twór i czym ma się różnić od istniejącego? Jakiś konkret? Co, jak i dlaczego?
(18.09.2026, 19:38)Elina von Gredensburg napisał(a): Będzie modernizacja insfrastruktury w Wyspie Bialeń no tak ogólnie mówiąc
[...]
Będą tańsze ceny w kraju Rep. Bialenii
[...]
(Wyspa Bialeń i Anatolii)

Czy szykuje się zmiana nazwy naszej wyspy? Odkąd pamiętam (czyli jakoś tam od stycznia 2014) to nazywaliśmy ją Wyspą Bialeńską...

Czy nas kraj zmieni nazwę? Republika Bialenii zastąpi dotychczasową Republikę Bialeńską?
(18.09.2026, 19:38)Elina von Gredensburg napisał(a): Ja będę współpracowała z Prezydentem i będzie koalicja rządowa w naszych rozmowach

Koalicja rządowa Deputowanego PKL z Prezydentem? Jak to rozumieć? To rozmawiamy w tej chwili o PKL czy o rządzie? Przecież PKL jest organem ustawodawczym i w naszym systemie prawnym nie powołuje rządu. Rząd czyli ministrów powołuje Prezydent, a nie PKL. Czy Szanowna zapoznała się z naszą Konstytucją?
(18.09.2026, 19:38)Elina von Gredensburg napisał(a): Wspólnoty Narodów Trybunały Praw Człowieka

A co to?
(18.09.2026, 19:38)Elina von Gredensburg napisał(a): Będzie ekonomia tzw. wolnego rynku we współpracy z innymi państwami Wspólnoty Narodów
[...]
Będzie wolna od podatku
[...]
[...]
W tym regiony będą mieli większe fundusze z programu Fundusze Wspólnoty Narodów dla Państw Wspólnot

Będzie kraj wiecznej szczęśliwości... raj na Pollinie. Będzie wolny rynek, będą tańsze ceny (chyba niższe? A co są wysokie? I jaki to wolny rynek jak się będzie regulowało ceny?), nie będzie podatków - ale za to będą fundusze. Big Grin

Przecież to same sprzeczności...
(18.09.2026, 19:38)Elina von Gredensburg napisał(a): SZKOLNICTWO

- Wprowadzimy takie współpracy międzyszkolne we Wspólnocie Narodów szkoły z programem Nerasmus

A to już w ogóle zerżnięte z reala prawie "żywcem"... pomijam, że to bełkot, z którego nic nie wynika - dokładnie jak to mają w zwyczaju robić politycy z reala.

Ciekawy jestem jak ma Szanowna zamiar to przeprowadzić? I co na to nasi Koledzy z Uniwersytetów? Wiedzą o tym (jakieś rozmowy były?) czy dopiero w tej chwili się dowiedzieli?

Są szanse na jakieś konkrety?

RE: PROGRAM WYBORCZY DO PARLAMENTU KWW ELINA VON GREDENSBURG - Andrzej Ordyński - 19.09.2026

W sumie szkolnictwo podstawowe, średnie i zawodowe to coś, czym się w Bialenii dotychczas nie zajmowaliśmy. Jakby Szanowna Kandydatka chciała to chętnie włączę się w prace w tym kierunku, zarówno jako Rektor UB, jak i osoba realnie związana z edukacją. 

Stworzenie i opisanie sieci szkół mogłoby być całkiem interesujące. Będzie to siłą rzeczy generalnie "tylko" narracja, chociaż jakieś podstawy programowe moglibyśmy też opracować, kiedyś nawet coś takiego pisałem: 

Jakbyś zachęciła do współpracy innych Bialeńczyków to pewnie dałoby się przygotować podstawy dla innych przedmiotów (lub przynajmniej krótkich założeń, bo nie każdemu musi się chcieć rozpisywać). Nawet po krótkim zastanowieniu widziałbym osoby kompetentne do zaplanowania edukacji dla bezpieczeństwa, informatyki, wiedzy o społeczeństwie, biznesu i zarządzania, języka obcego nowożytnego (w tym przypadku nandyjskiego)... Jeśli naprawdę chciałoby Ci się to skoordynować to może z tego wyjść coś fajnego. 

(18.09.2026, 19:38)Elina von Gredensburg napisał(a): SĄDOWNICTWO i PRAWO

- Reforma prawna to będzie nowość wprowadzimy Republikański Trybunał Konstytucyjny to bardziej będzie miało kontroli konstytucyjnych i prawnych w organach Sądownictwa

- Sąd Najwyższy będzie miało akceptować orzecznictwa po przez Republikański Trybunał Konstytucyjny i wydał co jest legalne i co jest nie legalne po wyrokach

- Sądy Autonomiczne w regionach to będzie rządził Gubernator no tymi Sądami Autonomicznymi

- W tym będzie Sąd Leński podlegał Sądowi Automicznego w tych Sądach Leński zarządzał tymi Sądami kto te Lenna tzw. zarządca no tego lenna

Ludowy Komitet Sprawiedliwości wystarcza. I tak jest mniej niż jedna sprawa w miesiącu. Szkoda czasu, energii i potencjału ludzkiego na tworzenie instytucji, które nie będą niczemu służyły i będą wykorzystywane raz na pół roku. 

I to dobry pomysł. Nie wiem wprawdzie czy ma to coś wspólnego z Kongresem, ale bardzo liczę na udział Szanownej Kandydatki w rozwijaniu Anatolii. 

Podsumowując, większość pomysłów jest trochę ogólnikowa i/lub stanowi typową "kiełbasę wyborczą", ale kwestia oświaty i kwestia rozwoju Anatolii są warte pociągnięcia i mam nadzieję, że nie skończy się na samych zapowiedziach. W obu tych sprawach chętnie nawiążę z Szanowną Kandydatką współpracę. 

Z doświadczenia podpowiem, że lepiej zajmować się jedną lub dwoma sprawami i rzeczywiście coś w tych dziedzinach zrobić, niż robić wszystko jednocześnie. Jeżeli będziesz rozwijała jakikolwiek projekt przez dłuższy czas, inni obywatele na pewno to docenią i obdarzą Cię zaufaniem przy urnach wyborczych. Zastanów się tylko co najbardziej Cię interesuje i co chciałabyś robić.

RE: PROGRAM WYBORCZY DO PARLAMENTU KWW ELINA VON GREDENSBURG - Elina von Gredensburg - 20.09.2026

(18.09.2026, 21:55)Ronon Dex napisał(a): Strasznie "lubię" polityczne slogany, z których kompletnie nic nie wynika...  Big Grin

Jednak na wstępie zapytam o formę liczby mnogiej... Szanowna Koleżanka zgłosiła się jako kandydat niezależny, to nie do końca rozumiem sformułowanie "my" ("wprowadzimy", "wybudujemy" itd.). Czy to powinienem odczytać jako "ja i mój majestat"? Czy może w tym KWW są jakieś inne osoby, które warto by ujawnić?

Jednak do konkretów...
(18.09.2026, 19:38)Elina von Gredensburg napisał(a): GOSPODARKA

Czy mam rozumieć, że Szanowna ma zamiar utworzyć jakieś przedsiębiorstwa produkcyjne (tylko to nie ma nic wspólnego z PKL) czy może szykują się jakieś nowelizacje prawa w tym zakresie? Jeżeli to drugie to ciekawy jestem jakie i w jakim celu, bo na razie mamy dużą swobodę gospodarczą i nijakich problemów z tworzeniem przedsiębiorstw i ich działaniem nie ma. Co chce Szanowna poprawić w tej materii?

Podobnie jak powyżej... Budowa kolei i dróg to poza oczywiście narracją mapowanie tych elementów. Czy Szanowna ma zamiar się tym zająć? Cieszę się ogromnie tylko chciałbym wiedzieć co to ma wspólnego z PKL?
(18.09.2026, 19:38)Elina von Gredensburg napisał(a): POLITYKA WĘWNETRZNA

A to bardzo ciekawe i interesuje mnie osobiście... Bo jak dotychczas to jestem Dowódcą Sił Zbrojnych i ponieważ pierwszy raz o tym słyszę, a Szanowna Kandydatka jakoś w tematach armijnych się nie udziela - to rozumiem, że mam się przygotować na odwołanie ze stanowiska? Czy chce Szanowna objąć funkcję Dowódcy SZ RB i przeprowadzić modernizację naszej armii? Super... tylko chętnie bym jakieś konkrety przeczytał.

Swoją drogą to będzie teraz jakieś "wojsko krajowe"? A "niekrajowe" też będzie? Rozumiem, że chce Szanowna zmienić ustawą nazewnictwo w naszych Siłach Zbrojnych?
(18.09.2026, 19:38)Elina von Gredensburg napisał(a): Powstanie Organizacja Traktatu Wspólnoty Narodów tzw. wojsko sojusznicze i też będą połączone z programu Fundusze Wspólnoty Narodów dla Państw Wspólnot

Przecież mamy Pakt Bezpieczeństwa Wspólnoty Narodów czyli sojusz militarny państw Wspólnoty Narodów... to ma niby robić ten nowy twór i czym ma się różnić od istniejącego? Jakiś konkret? Co, jak i dlaczego?
(18.09.2026, 19:38)Elina von Gredensburg napisał(a): Będzie modernizacja insfrastruktury w Wyspie Bialeń no tak ogólnie mówiąc
[...]
[...]
(Wyspa Bialeń i Anatolii)

Czy szykuje się zmiana nazwy naszej wyspy? Odkąd pamiętam (czyli jakoś tam od stycznia 2014) to nazywaliśmy ją Wyspą Bialeńską...

Czy nas kraj zmieni nazwę? Republika Bialenii zastąpi dotychczasową Republikę Bialeńską?
(18.09.2026, 19:38)Elina von Gredensburg napisał(a): Ja będę współpracowała z Prezydentem i będzie koalicja rządowa w naszych rozmowach

Koalicja rządowa Deputowanego PKL z Prezydentem? Jak to rozumieć? To rozmawiamy w tej chwili o PKL czy o rządzie? Przecież PKL jest organem ustawodawczym i w naszym systemie prawnym nie powołuje rządu. Rząd czyli ministrów powołuje Prezydent, a nie PKL. Czy Szanowna zapoznała się z naszą Konstytucją?
(18.09.2026, 19:38)Elina von Gredensburg napisał(a): Wspólnoty Narodów Trybunały Praw Człowieka

A co to?
(18.09.2026, 19:38)Elina von Gredensburg napisał(a): Będzie ekonomia tzw. wolnego rynku we współpracy z innymi państwami Wspólnoty Narodów
[...]
Będzie wolna od podatku
[...]
[...]
W tym regiony będą mieli większe fundusze z programu Fundusze Wspólnoty Narodów dla Państw Wspólnot

Będzie kraj wiecznej szczęśliwości... raj na Pollinie. Będzie wolny rynek, będą tańsze ceny (chyba niższe? A co są wysokie? I jaki to wolny rynek jak się będzie regulowało ceny?), nie będzie podatków - ale za to będą fundusze. Big Grin

A to już w ogóle zerżnięte z reala prawie "żywcem"... pomijam, że to bełkot, z którego nic nie wynika - dokładnie jak to mają w zwyczaju robić politycy z reala.

Ciekawy jestem jak ma Szanowna zamiar to przeprowadzić? I co na to nasi Koledzy z Uniwersytetów? Wiedzą o tym (jakieś rozmowy były?) czy dopiero w tej chwili się dowiedzieli?

Są szanse na jakieś konkrety?

(18.09.2026, 21:55)Elina von Gredensburg napisał(a): Już odpowiadam na twoje pytania, w tym poprawki wprowadziłam o moim programem wyborczym, jak pisałam program wyborczy to ja byłam zmęczona teraz się poprawiłam i ewulował
(18.09.2026, 19:38)Ronon Dex napisał(a): Czy mam rozumieć, że Szanowna ma zamiar utworzyć jakieś przedsiębiorstwa produkcyjne (tylko to nie ma nic wspólnego z PKL) czy może szykują się jakieś nowelizacje prawa w tym zakresie? Jeżeli to drugie to ciekawy jestem jakie i w jakim celu, bo na razie mamy dużą swobodę gospodarczą i nijakich problemów z tworzeniem przedsiębiorstw i ich działaniem nie ma. Co chce Szanowna poprawić w tej materii?

To będzie podzielone na sektory cywilne i militarne w czasie wojny te cywilne będą zamieniane na sektory militarne, w tym mósliwe też są sektory mieszane cywilno-militarne. A jak będzie pokój to sektory militarne zamieniają się na sektory cywilne.
(18.09.2026, 19:38)Ronon Dex napisał(a): Podobnie jak powyżej... Budowa kolei i dróg to poza oczywiście narracją mapowanie tych elementów. Czy Szanowna ma zamiar się tym zająć? Cieszę się ogromnie tylko chciałbym wiedzieć co to ma wspólnego z PKL?

W tym gospodarka ma wielki wpływ na rozwijące firmy w insfrastruktury w kraju Rep. Bialeński tym we Wspólnocie Narodów w tym będą konkursy na wyłonieniu firm też krajowych i za granicznych tylko w Wspólnocie Narodów i też w gospodarce bo wspomogą na no te tzw. Fundusze Wspólnot Narodów i też możemy wspomóc dla naszych sojuszników rozwijaniu też ich insfrastruktury przez nasze firmy Rep. Bialeńskiej w tym musi być grafika wykonana tablica informacyjna jak kto wygląda na zrzucie ekranu w tym musi być przez Bank Pollinu zrobiona no ta inwestycja nic za darmo nie ma. W tym też będzie wykonana inwestycja wspólnie firmy się połączą np. Czechosłowackie z Rep. Bialeńską to jest rozwój technologiczny wśród sojuszy w tym też Muratyka może nam wspomóc
(18.09.2026, 19:38)Ronon Dex napisał(a): A to bardzo ciekawe i interesuje mnie osobiście... Bo jak dotychczas to jestem Dowódcą Sił Zbrojnych i ponieważ pierwszy raz o tym słyszę, a Szanowna Kandydatka jakoś w tematach armijnych się nie udziela - to rozumiem, że mam się przygotować na odwołanie ze stanowiska? Czy chce Szanowna objąć funkcję Dowódcy SZ RB i przeprowadzić modernizację naszej armii? Super... tylko chętnie bym jakieś konkrety przeczytał.

W tym modernizacja wojska będzie wyglądać tak: Wojska Sojusznicze będą nam pomagać w rozwoju naszej armii i też im pomożemy dla sojuszników w rozwoju tej armii w tym czekają nowe uzbrojenia w tym architektura wojskowa będzie budowana jak mówiłam o te sektory cywilno-wojskowe i też o insfrastruktury i itp. . W tym planuję się o nowe mundury zmodernizowane i też będą galowe mundury. W tym ja będę dla Ronana Dexa wspomagał w tych kwestiach jako Zastępca Dowódca Sił Zbrojnych w tym Dowódca nie będzie zwolniony w tym jak dopadnie realioza u Dowócy ja będę Pełnił Obowiązki tzw. na zastępstwo. W tym jakie programu używasz wykonianiu o tych mundurach no te 3D grafice Ronon Dex?
(18.09.2026, 19:38)Ronon Dex napisał(a): Przecież mamy Pakt Bezpieczeństwa Wspólnoty Narodów czyli sojusz militarny państw Wspólnoty Narodów... to ma niby robić ten nowy twór i czym ma się różnić od istniejącego? Jakiś konkret? Co, jak i dlaczego?

W tym będzie taki sam, ale będzie bardziej rozrzeszony w tym będzie tylko zmiana nazwy. W tym teraz jest obecnie podstawowy.
(18.09.2026, 19:38)Ronon Dex napisał(a): Czy szykuje się zmiana nazwy naszej wyspy? Odkąd pamiętam (czyli jakoś tam od stycznia 2014) to nazywaliśmy ją Wyspą Bialeńską...

W tym już powiem że modernizacja insfrstruktury mi chodziło o architekturę bardziej o drogi ogólne i budynki także, w tym bo są ceny są za drogie w tym wprowadzimy ceny tańsze bo w Wyspa Bialeńska i Anatolia to jest jeden kraj Rep. Bialeńska to czyli wprowadzenie cen centralnych tak mówiąc ale w wolnym rynkiem. W tym dobre pytanie Wyspa Bialeń to będzie planowane zmiany tylko tej wyspy tej nazwy, ale zostaję tylko nazwa Rep. Bialeń bez zmian to zostaję tylko się zmień Wyspa Bialeń 
(18.09.2026, 19:38)Ronon Dex napisał(a): Koalicja rządowa Deputowanego PKL z Prezydentem? Jak to rozumieć? To rozmawiamy w tej chwili o PKL czy o rządzie? Przecież PKL jest organem ustawodawczym i w naszym systemie prawnym nie powołuje rządu. Rząd czyli ministrów powołuje Prezydent, a nie PKL. Czy Szanowna zapoznała się z naszą Konstytucją?

W tym już powiem że ja rozmawiałam z Peterem Grunerem na priva na discordzie o mojej pracy w tym znalazłam w Ministerstwie Regionalnych w tym okazując drogę do koalicji w tym będę w koalicji u Petera Grunera u niego w rządzie po wyborach do Parlamentu to były rozmowy koalicyjne
(18.09.2026, 19:38)Ronon Dex napisał(a): A co to?

Europejski Trybunał Praw Człowieka (ETPC) to sąd międzynarodowy w Strasburgu, który broni praw zapisanych w Europejskiej Konwencji Praw Człowieka.
Oto najważniejsze fakty w pigułce:
  • Dla kogo: Każdy obywatel może tam zaskarżyć państwo, jeśli naruszyło ono jego fundamentalne prawa (np. prawo do sprawiedliwego procesu, wolności słowa czy prywatności i itp.).
  • Warunek kluczowy: Najpierw trzeba przejść całą drogę sądową w swoim kraju (w Polsce najczęściej oznacza to wyrok sądu drugiej instancji lub Sądu Najwyższego).
  • Termin: Na złożenie skargi masz 4 miesiące od ostatecznego wyroku w kraju.
  • Koszty: Postępowanie przed Trybunałem jest całkowicie darmowe, a skargę można napisać po polsku.
  • Efekt: Jeśli wygrasz, państwo musi wypłacić Ci odszkodowanie i często zmienić wadliwe przepisy.
To będzie nasz odpowiednik Wspólnoty Narodów Trybunały Praw Człowieka w stylu Commonwealth of Nations z reala do nas
(18.09.2026, 19:38)Ronon Dex napisał(a): Będzie kraj wiecznej szczęśliwości... raj na Pollinie. Będzie wolny rynek, będą tańsze ceny (chyba niższe? A co są wysokie? I jaki to wolny rynek jak się będzie regulowało ceny?), nie będzie podatków - ale za to będą fundusze. Big Grin

W tym już powiem że moje poglądy gospodarcze będą w ewulowane w tym innym kierunku wiem że to są sprzeczność w tym może to się zmienić ten podpukt ale sprostuję Zrównoważony Rozwój w tym nie wchodzi w regułę w chwili obecniej bo ja nie jestem Pro ekoligiczny tak mówiąc w tym jestem przeciwnym Zielonym Ładem, w tym AI jest przydatne tak mówiąc bo świat bez AI by był nie możliwy. Będą tańsze ceny sklepach ogólnych i też w stacjach benzynowych w kraju ale będą wyższe emerytury i renty socjalne jak wydajemy w sklepach mniej i dajemy dla rent/emerytur więcej to jest wolna od podatku to jest synchronizacja a ceny a renty emerytury z centralnym planowanym cenamy i wydając rent/emerytury: Ordoliberalizm Wolno Rynkowym z Centralnym Planowym.
(18.09.2026, 19:38)Ronon Dex napisał(a): A to już w ogóle zerżnięte z reala prawie "żywcem"... pomijam, że to bełkot, z którego nic nie wynika - dokładnie jak to mają w zwyczaju robić politycy z reala.

W tym no ten Nerasmus to będzie nauczaniem w Ambasadach Wspólnot Narodów w poszczególnych krajów tam będą wycieczki szkolne do tych Ambasad Wspólnot Narodów w tym też będą możliwe wycieczki do krajów obcych w Współnocie Narodów takie jak w Commonwealth of Nations w realu. W tym edukację zdrowotną to będzie tam edukacja w tym temacie Skrajny Centryzm tak mówiąc o profilu Konserwatyzm społeczno-politycznym. W tym ja zrezygnuję z edukacji zrównoważnonego rozwoju bo zastąpię no tym Przysposobienie Obronnym.