![]() |
|
Mapa Polityczna Mikroświata (aktualizowana) - Wersja do druku +- Forum Republiki Bialeńskiej (https://spolecznosc.bialenia.re) +-- Dział: Republika i Społeczeństwo (https://spolecznosc.bialenia.re/forumdisplay.php?fid=1) +--- Dział: Plac Zielony (https://spolecznosc.bialenia.re/forumdisplay.php?fid=2) +--- Wątek: Mapa Polityczna Mikroświata (aktualizowana) (/showthread.php?tid=8) |
Mapa Polityczna Mikroświata (aktualizowana) - Ronon Dex - 12.01.2026 Mapa wg stanu na 12.01.2026 Uwzględnia reaktywację Republiki Bialeńskiej (jako II Republika Bialeńska). ![]() Link do Kustosza. Link do Bastionu (są tam starsze mapy dla porównania zmian). RE: Mapa Polityczna Mikroświata (aktualizowana) - Ronon Dex - 25.02.2026 Aktualizacja 25.02.2026 Uwzględnia natępujące zmiany zmiany: 1/ Venomania weszła w skład Republiki Bialeńskiej. 2/ Federacja Rodecji stowarzyszyła się z Republiką Bialeńską (stała się terytorium zależnym z dużą autonomią). 3/ Republika Bialeńska zrzekła się jakichkolwiek praw do Wysp Przyjaźni - stało się to ponownie OBPP. 4/ Ze względów realowych Królowej Samundy - kwestia ustalenia statusu tego kraju zostaje odłożona, na chwilę obecną oczywiście istnieje i współpracuje z Rodecją. ![]() Link do Kustosza. Link do Bastionu (są tam starsze mapy dla porównania zmian). RE: Mapa Polityczna Mikroświata (aktualizowana) - Andrzej Ordyński - 11.03.2026 @Markus Feliks Z jakiego powodu RB zrzekła się wszelkich praw do Wysp Przyjaźni? Czy rozmowy z Federacją Nordacką, by wspólnie administrować tymi terenami i utworzyć tam swego rodzaju centrum współpracy Nordackiej, nie odniosły żadnego skutku? Wprawdzie nie są nam potrzebne nowe piksele, ale możliwość współadministrowania tymi ziemiami razem z FN, Winkulią oraz Nan Di to całkiem kusząca opcja. RE: Mapa Polityczna Mikroświata (aktualizowana) - Ronon Dex - 11.03.2026 (11.03.2026, 20:32)Andrzej Ordyński napisał(a): Z jakiego powodu RB zrzekła się wszelkich praw do Wysp Przyjaźni? Bo pikseli mamy dość... zagospodarujmy to co mamy. (11.03.2026, 20:32)Andrzej Ordyński napisał(a): Czy rozmowy z Federacją Nordacką, by wspólnie administrować tymi terenami i utworzyć tam swego rodzaju centrum współpracy Nordackiej, nie odniosły żadnego skutku? Nie było żadnych rozmów... bo chyba nikt nie chciał z nimi gadać - lepiej sobie było odpuścić te piksele niż mieć wątpliwą przyjemność z takich kontaktów...
RE: Mapa Polityczna Mikroświata (aktualizowana) - Piotr Romanow - 11.03.2026 Zwyczajnie wysłałem naszego MSZ, aby ten przedłożył nasze oświadczenie dot. Wysp Przyjaźni. Uznałem, że walka o piksele to nie jest nasz "level", bo tak jak słusznie zauważył Marszałek Dex, ziem u nas pod dostatkiem, a i tego co posiadamy nie ma kto zagospodarować. Mamy Bialenię, która nie jest zagospodarowana, Imperium Nandyjskie, które także nie jest zagospodarowane, nie mówiąc już o Rodecji, a także o ziemiach zależnych, czy częściach składowych naszych państw. Jakaś wizja powoli mi się klaruje, co robić i w którą stronę zmierzać, gdy zakończę Prezydenturę w Bialenii. Nie mniej, długo do tego czasu. RE: Mapa Polityczna Mikroświata (aktualizowana) - Markus Feliks - 11.03.2026 (11.03.2026, 20:32)Andrzej Ordyński napisał(a): @Markus Feliks Osobiście byłem zwolennikiem wspólnej administracji nad tymi wyspami, jednak Gabinet Prezydenta demokratycznie podjął decyzję o zrzeczeniu się praw do tych terenów. Głównym powodem było to, że ciężko byłoby znaleźć chętne osoby, do reprezentowania nas w inicjatywach związanych z Wyspami Przyjaźni, a priorytetem powinno być zagospodarowanie rdzennych bialeńskich ziem. Dlatego postanowiono, że jeśli strona nordacka ma pomysł na te wyspy, to oddajemy pałeczkę i nie będziemy w to ingerowali w żaden sposób. RE: Mapa Polityczna Mikroświata (aktualizowana) - Ronon Dex - 26.03.2026 Aktualizacja 26.03.2026 Uwzględnia jedną zmianę: Przyłączenie się Królestwa Samundy do Republiki Bialeńskiej w charakterze państwa stowarzyszonego (specyficzna forma "terytorium zależnego" o dużej autonomii), podobnie jak wcześniej zrobiła to Federacja Rodecji. ![]() Link do Kustosza. Link do Bastionu (są tam starsze mapy dla porównania zmian). RE: Mapa Polityczna Mikroświata (aktualizowana) - Markus Feliks - 05.04.2026 Nasi partnerzy z II FN zwrócili uwagę, że Wyspy Przyjaźni powinny być zaznaczone jako ich terytorium. @Waksman dla formalności mógłby ktoś podesłać oficjalny dokument potwierdzający inkorporacje tych ziem z Waszej strony? RE: Mapa Polityczna Mikroświata (aktualizowana) - Ronon Dex - 06.04.2026 (05.04.2026, 23:14)Markus Wettin napisał(a): Nasi partnerzy z II FN... Kto? ![]() (05.04.2026, 23:14)Markus Wettin napisał(a): ...zwrócili uwagę, że Wyspy Przyjaźni powinny być zaznaczone jako ich terytorium. Z jakiej racji? Nawet zniżyłem się do poczytania tego ich forum... zresztą z obowiązku kartografa zrobiłem to już któryś raz (choć oczywiście Waksmanlandem się brzydzę). Nijak nie wynika, że to ichnie ziemie... Ja wiem, że jakiś August coś tam nabazgrał z pretensjami: August de la Sparasan Opublikowano 19 marca 2026 napisał(a):Nowa mapa Pollinu opublikowana. Jak zwykle wysokiej jakości, szkoda jedynie, że Wyspy Przyjaźni nadal są zaznaczone bez uwzględnienia naszego traktatu dotyczącego ich losu. Może kartograf nadal jest na nas obrażony. Tylko, że pogrzebałem i znalazłem coś takiego: August de la Sparasan Opublikowano 15 Listopada 2025 napisał(a):Deklaracja zabezpieczenia Wysp Przyjaźni Przecież z tego bełkotu nic nie wynika... coś o jakiś "działaniach łupieżczych i bandyckich". No i mieli jakąś misję podjąć... a podjęli? Bo ja nie zauważyłem, no chyba że na jakiś discordach czy innych komunikatorach coś tam kombinowali, ale to nie jest podstawa do niczego. A przy okazji to coś jest podpisane przez trzy kraje w tym Imperium Nandyjskie, które już się z tym całym Waksmanladnem nie zadaje (bokiem im wyszło) - to czy jak jeden wypadł to jeszcze jest to "ważne"? Treść tego "dokumentu" o tym nie mówi... Idziemy dalej... 13 stycznia znowu się o tym "nadyskutowali"... jakiś burek chyba zaczął, ale efekt taki: Burek Opublikowano 13 Stycznia napisał(a):Uzurpacja protektoratu nad Wyspami Przyjaźni stanowi sygnał wyraźnie nieprzyjazny, wręcz wrogi wobec państw Sojuszu Nordackiego. Wskazuje to na to, że w ewentualnych stosunkach nie będzie chyba można liczyć na dialog prowadzony we wzajemnym poszanowaniu. Andrzej Ordyński Opublikowano 13 Stycznia napisał(a):Na prośbę kolegów bialeńskich zadałem pytanie JE Prezydentowi, który powiedział, że Wyspy Przyjaźni nie są objęte protekcją FN. Czyli nie są objęte "protekcją II FN"... Bolesław Kirianóo von Hohenburg (ówczesny Prezydent FN) No to o co chodzi "waksmaniątkom"? Bo na moje to nic z tego nie wynika, a nie pewno nie fakt, że anektowali te ziemie lub są w jakiś ichnim "zabezpieczeniu". Dlatego to na mapie dalej jest OBPP - zgodnie ze stanem faktycznym. (05.04.2026, 23:14)Markus Wettin napisał(a): @Waksman dla formalności mógłby ktoś podesłać oficjalny dokument potwierdzający inkorporacje tych ziem z Waszej strony? A ma takowy? Też sobie znaleźliście partnera do rozmowy... Poważnie chcesz z nim gadać o czymkolwiek?
RE: Mapa Polityczna Mikroświata (aktualizowana) - Waksman - 06.04.2026 (06.04.2026, 00:06)Ronon Dex napisał(a): A ma takowy? Też sobie znaleźliście partnera do rozmowy... Poważnie chcesz z nim gadać o czymkolwiek? Dorośli ludzie mają to do siebie, że ze sobą rozmawiają. Wybitnie współczuję koledze urojeń i dziwnych głosów w głowie - może najwyższy czas udać się do psychiatry? (05.04.2026, 23:14)Markus Wettin napisał(a): @Waksman dla formalności mógłby ktoś podesłać oficjalny dokument potwierdzający inkorporacje tych ziem z Waszej strony? Niestety nie orientuję się w temacie bo sprawę z Wyspami Przyjaźni ogarniała poprzednia władza. Proszę dać mi czas - postaram się przedstawić na czym sprawa stoi. RE: Mapa Polityczna Mikroświata (aktualizowana) - Andrzej Ordyński - 06.04.2026 Czy pojawiło się coś poza wspólną deklaracją FN, Nan Di i Winkulii o podjęciu "wspólnej misji stabilizacyjnej na terenie archipelagu Wysp Przyjaźni"? Ja niczego nie pamiętam i nie znalazłem na forum FN. @Piotr Romanow @Borys Zamycki A jakie jest stanowisko Nan Di w tej sprawie? RE: Mapa Polityczna Mikroświata (aktualizowana) - Waksman - 06.04.2026 zdeJa również nic nie znalazłem. Dowiadywałem się u poprzednich włodarzy naszego państwa na czym sprawa stanęła i w sumie to dowiedziałem się tyle, że po tej deklaracji miała zostać wysłana jakaś misja w celu zabezpieczenia Wysp Przyjaźni ale nigdy do niej nie doszło. My nie mamy żadnego interesu w tym żeby taką wysyłać bo mamy dość swoich problemów, a na takie akcje nie mamy czasu. Więc nie - Wyspy Przyjaźni pod żadnym pozorem nie powinny być oznaczone na mapie jako terytorium II FN (nie mówiąc już, że to ostatecznie miały być ziemie pod zarządem międzynarodowym). Prosiłbym także o jakieś pouczenie względem Pana Deksa, aby na przyszłość zachował dla siebie komentarze typu "waksmanland" i "waksmaniątka" - takie określenia urągają mi i wszystkim obywatelom II Federacji Nordackiej i zdecydowanie stoją w opozycji do międzynarodowego języka dialogu. RE: Mapa Polityczna Mikroświata (aktualizowana) - Andrzej Ordyński - 06.04.2026 (06.04.2026, 17:21)Waksman napisał(a): zdeJa również nic nie znalazłem. Dowiadywałem się u poprzednich włodarzy naszego państwa na czym sprawa stanęła i w sumie to dowiedziałem się tyle, że po tej deklaracji miała zostać wysłana jakaś misja w celu zabezpieczenia Wysp Przyjaźni ale nigdy do niej nie doszło. My nie mamy żadnego interesu w tym żeby taką wysyłać bo mamy dość swoich problemów, a na takie akcje nie mamy czasu. Więc nie - Wyspy Przyjaźni pod żadnym pozorem nie powinny być oznaczone na mapie jako terytorium II FN (nie mówiąc już, że to ostatecznie miały być ziemie pod zarządem międzynarodowym). W porządku, dziękujemy za wyjaśnienie. Może w przyszłości, jak każdy uporządkuje już swoje sprawy, a kurz dawnych inb nieco opadnie, pomyślimy o stworzeniu tam jakiejś wspólnej strefy międzynarodowej? A co do wypowiedzi Ronona, nie jest zbyt miła i dyplomatyczna, ale to wypowiedź prywatnej osoby. To nie stanowisko ogółu Bialeńczyków. Podobnie jak, mam nadzieję, wypowiedzi Burka na temat Bialenii i wyzwiska w moim kierunku, nie są stanowiskiem ogółu Efeńczyków. Musimy się pogodzić z tym, że w RB i FN panuje wolność wypowiedzi, również tego typu wypowiedzi. RE: Mapa Polityczna Mikroświata (aktualizowana) - Ronon Dex - 12.04.2026 Aktualizacja 12.04.2026 Uwzględnia jedną zmianę: Muratyka opuściła II Federację Nordacką i ogłosiła niepodległość. ![]() Link do Kustosza. Link do Bastionu (są tam starsze mapy dla porównania zmian). RE: Mapa Polityczna Mikroświata (aktualizowana) - Peter Grüner - 13.04.2026 Już dawno myślałem, że w ramach walki z szerzeniem jojonacjonalizmu na kontynencie nordackim powinniśmy zrobić coś na wzór Vaarlandu- każda zmiana terytorialna musi mieć akceptację większości państw Nordaty. Zapobiegniemy tworzeniu się yoyo na Nordacie. Z drugiej strony to w zasadzie nie ma za bardzo miejsca na nowe mikronacje także czy byłby sens? |