27.07.2026, 22:49
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 28.07.2026, 08:12 przez Ronon Dex. Treść zmieniano 1 razy. )
W czasach dawnego Nan Di z konieczności oparliśmy się na Armie3 i w sumie jednym typie okrętu i to niezbyt dobrze zrobionego... trzeba było to narracją naciągnąć.
Mamy jednak nowe forum i nowe czasy i inne możliwości, a więc możemy to bardziej urealnić... Nan Di stało się w między czasie dość luźną interpretacją "wschodniej Azji", a skoro oparliśmy się na mundurach japońskich, to czemu nie zastanowić się nad flotę wzorowaną na japońskich jednostkach?
Przy okazji możemy odejść od jednego typu niszczyciela (który kiedyś był koniecznością, wynikła z braku innych możliwości) i zrobić to tak, jak to bywa we flotach (no może poza USA gdzie się buduje okręty w długich seriach) i mieć kilka typów. Bo w mniejszych flotach już tak bywa, że są okręty nowe i okręty mające sporo lat. Po prostu te najnowsze wymieniają te najstarsze, które się wycofuje. Jednak nierzadko wspólnie występują jednostki różnych generacji... możemy nawet trochę przesadzić, bo mamy historyczne możliwości.
Najnowsze niszczyciele (po dwa każdym typie):
Starsze okręty tej klasy (4 i 8 jednostek)
Okręty, które były w Venomanii i Andrzej przeniósł je do Nowej Ordy czyli teraz są w składzie Cesarskiej/Imperialnej Floty (4 i 2 jednostki).
To tak na początek... co Cesarz na to?
Ronon Dex
Archont Federacji Rodecji / Dowódca Sił Zbrojnych Republiki Bialeńskiej
Oczywiście!
Flota nandyjska stała przez długi czas odłogiem, dlatego możemy postawić na system zastępowania okrętów najstarszych najnowszymi.
Jeżeli chodzi o okręty japońskie to oczywiście nie widzę przeszkód! Sam bardzo lubiłem historyczne okręty Cesarstwa Japonii.
Właśnie zastanawiam się jak zrobić to z kwestią Nowej Ordy bo jest terytorium zależnym, ale skoro scedowała obowiązki obronne na rzecz Imperium wypadałoby zrobić flotylle ordyjską.
Lyz̦puhkud Nylsar Pētri Romanа̄v
Nyslar af Nanda, Orda e Brodra
(Imperator Nandyjczyków, Ordyjczyków i Brodryjczyków)
28.07.2026, 19:11
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 28.07.2026, 19:31 przez Ronon Dex. Treść zmieniano 1 razy. )
(28.07.2026, 13:40)Piotr Romanow napisał(a): Właśnie zastanawiam się jak zrobić to z kwestią Nowej Ordy bo jest terytorium zależnym, ale skoro scedowała obowiązki obronne na rzecz Imperium wypadałoby zrobić flotylle ordyjską.
O ile wiem od Wielkiego Chana (co wyszło przy kwestii mundurów) to formacje wojskowe Nowej Ordy weszły w skład Wielkiej Cesarskiej Armii, a w Ordzie ma funkcjonowiać tylko jakaś formacja gwardyjaska.
Natomiast nic chyba nie stoi na przeszkodzie by jakaś eskadra/dywizjon (flotylla to chyba przesada w przypadku 6 niszczycieli przy posiadaniu ich kilkunastu) złożona z tych niszczycieli nosił(a) miano Ordyjska/Ordyjski".
Dorzucam eskortowe (3 i 6 jednostek):
Oczywiście nie trzeba się ściśle trzymać tylko okrętów japońskich z reala, ale tak jakoś podobne się dobierze by pozostać w "klimacie"...
Taka trochę mieszana flota złożona z jednostek nowoczesnych i trochę starszych będzie chyba ciekawsza niż kilkanaście identycznych jednostek (jak wcześniej z konieczności robiliśmy).
Ronon Dex
(28.07.2026, 19:11)Ronon Dex napisał(a): Natomiast nic chyba nie stoi na przeszkodzie by jakaś eskadra/dywizjon (flotylla to chyba przesada w przypadku 6 niszczycieli przy posiadaniu ich kilkunastu) złożona z tych niszczycieli nosił(a) miano Ordyjska/Ordyjski".
Niegdyś w Związku Radzieckim i teraz w Rosji były i są jednostki Gwardii. U nas będą jednostki ordyjskie.
(28.07.2026, 19:11)Ronon Dex napisał(a): Oczywiście nie trzeba się ściśle trzymać tylko okrętów japońskich z reala, ale tak jakoś podobne się dobierze by pozostać w "klimacie"...
Taka trochę mieszana flota złożona z jednostek nowoczesnych i trochę starszych będzie chyba ciekawsza niż kilkanaście identycznych jednostek (jak wcześniej z konieczności robiliśmy).
Szczerze? Ta flota wygląda o wiele ciekawiej, niż wcześniej. Bardzo mi się to podoba.
29.07.2026, 16:14
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 29.07.2026, 16:14 przez Ronon Dex.)
(29.07.2026, 15:34)Piotr Romanow napisał(a): Niegdyś w Związku Radzieckim i teraz w Rosji były i są jednostki Gwardii. U nas będą jednostki ordyjskie.
Niekoniecznie ma to takie znaczenie... przecież w realowym WP (oczywiście nie MW, bo u nas MW to raczej taka nie za duża jest... tylko admirałów nie brakuje) też są związki taktyczne mające takie określenia jak "Pomorska", "Warszawska" itp. To u Ciebie będzie np. X Ordyjski Dywizjon Niszczycieli.
Ronon Dex
(29.07.2026, 16:14)Ronon Dex napisał(a): Niekoniecznie ma to takie znaczenie... przecież w realowym WP (oczywiście nie MW, bo u nas MW to raczej taka nie za duża jest... tylko admirałów nie brakuje) też są związki taktyczne mające takie określenia jak "Pomorska", "Warszawska" itp. To u Ciebie będzie np. X Ordyjski Dywizjon Niszczycieli.
Wiem, jak najbardziej. Nie mniej chciałem po prostu uczcić lenników z Ordy. Tak samo jak w okolicach Portu Dostojewsk chciałbym Dywizjon Brodryjski. Głównie kwestia nazewnictwa, niżeli jakiegoś większego znaczenia.
(29.07.2026, 16:19)Piotr Romanow napisał(a): Nie mniej chciałem po prostu uczcić lenników z Ordy. Tak samo jak w okolicach Portu Dostojewsk chciałbym Dywizjon Brodryjski. Głównie kwestia nazewnictwa, niżeli jakiegoś większego znaczenia.
W sumie dobry pomysł.
(29.07.2026, 15:34)Piotr Romanow napisał(a): Szczerze? Ta flota wygląda o wiele ciekawiej, niż wcześniej. Bardzo mi się to podoba. 
A co ja poradzę, że te nowoczesne niszczyciele to wszystkie wyglądają prawie tak samo, a do tego są brzydkie jak... wiadomo co.
Też wolę te o jedną generację w tył... Zastanawiałem się nawet nad tymi nowymi fregatami typu Mogami, ale one są tak brzydkie, że mnie normalnie odrzuca.
Ronon Dex
(29.07.2026, 16:28)Ronon Dex napisał(a): A co ja poradzę, że te nowoczesne niszczyciele to wszystkie wyglądają prawie tak samo, a do tego są brzydkie jak... wiadomo co. 
Też wolę te o jedną generację w tył... Zastanawiałem się nawet nad tymi nowymi fregatami typu Mogami, ale one są tak brzydkie, że mnie normalnie odrzuca. 
Ogólnie te nowoczesne floty to są pływające wielościany o paskudnych wyglądach. Mi cholernie się podobały stare radzieckie okręty, ba! Amerykańskie, czy nawet drugo wojenne z Rzeszy... No, ale idziemy do przodu jak to mawiają. :/
(29.07.2026, 16:38)Piotr Romanow napisał(a): Mi cholernie się podobały stare radzieckie okręty
Nie da się ukryć, że pomijając ich rzeczywistą wartość to miały po prostu bardzo ładną architekturę.
Ronon Dex
(29.07.2026, 16:39)Ronon Dex napisał(a): Nie da się ukryć, że pomijając ich rzeczywistą wartość to miały po prostu bardzo ładną architekturę.
Wartość bojowa tych okrętów wiadomo, że nie zachwycała. Jeżeli chodzi o te japońskie co przedstawiłeś bardzo mi się podobają.
(29.07.2026, 17:07)Piotr Romanow napisał(a): Jeżeli chodzi o te japońskie co przedstawiłeś bardzo mi się podobają. 
Niestety okrętów lotniczych typu Izumo jeszcze nie ma... oznaczone jako " work in progress" czyli kiedyś będą. W sumie może to i dobrze, wykombinujemy jakieś inne, a potem zrobimy narrację o produkcji nowych i wymianie. Zresztą podobnie jak dobrze wykonane fregaty typu Mogami (to co jest jest kiepskie strasznie).
Zastanawiałem się nad okrętami lotniczymi... w dawnym Nan Di były dwa lotniskowce, ale skopiowane z amerykańskich. Skoro idziemy w inną stronę i tworzymy "nową" flotę Nan Di to nie jest łatwo je zastąpić. Może czymś fikcyjnym?
To taka kombinacja modera, która wyszła z niezrealizowanego, radzieckiego lotniskowca projektu 1153 ("zabiły go koszty") - do Sea Power go dodano zapewne dla "balansu" w grze (bo USA ma). Moder zmienił mu tekstury, zmodyfikował nadbudówkę dodając współczesne "zachodnie" anteny oraz "zachodnie" uzbrojenie.
Możemy też wziąć np. starsze i mniejsze francuskie lotniskowce typu Clemenceau i czekamy na nowe japońskie?
Jak chcemy sobie jakieś niszczyciele dorzucić - takie pośrednie pomiędzy tymi najnowocześniejszymi, a tymi najstarszymi - to możemy sobie dorzucić taiwańskie Kee Lung (dawne amerykańskie Kidd) w głębokiej, fikcyjnej (to znaczy był chyba taki projekt, czy raczej koncepcja - ale nie zrealizowali).
Trzeba się nad tym zastanowić...
Ronon Dex
Przy okazji... to akurat te patrolowce (Nan Di miało 20 jednostek) to uważam, że powinniśmy zatrzymać. To dobre i nowoczesne jednostki (realowy hiszpański Meteoro), a więc chyba nie warto ich zmieniać. Szczególnie, że granice morskie Nan Di są spore, a do tego doszły jeszcze "tereny zamorskie".
Ronon Dex
(29.07.2026, 18:52)Ronon Dex napisał(a): To taka kombinacja modera, która wyszła z niezrealizowanego, radzieckiego lotniskowca projektu 1153 ("zabiły go koszty") - do Sea Power go dodano zapewne dla "balansu" w grze (bo USA ma). Moder zmienił mu tekstury, zmodyfikował nadbudówkę dodając współczesne "zachodnie" anteny oraz "zachodnie" uzbrojenie.
Moim zdaniem klasa! Najbardziej wpasuje się w realia postbrodryjskie i nowoczesne nandyjskie. W sumie fajnie były nazywane okręty w Związku Radzieckim zanim zostały nazwane konkretną klasą. Proponuję, żeby u nas na początku nazwać okręty floty projektami po nandyjsku "proktis" i dodać im ciąg cyfr, które będą pasowały. Później z czasem dostaną odpowiedni podział na nazewnictwo.
Lotniskowce - Wybitne postacie historyczne itd. itd.
(30.07.2026, 08:54)Ronon Dex napisał(a): Przy okazji... to akurat te patrolowce (Nan Di miało 20 jednostek) to uważam, że powinniśmy zatrzymać. To dobre i nowoczesne jednostki (realowy hiszpański Meteoro), a więc chyba nie warto ich zmieniać. Szczególnie, że granice morskie Nan Di są spore, a do tego doszły jeszcze "tereny zamorskie".
Oczywiście wykorzystałbym je jako małe zwinne jednostki przybrzeżne. Skupilibyśmy się na budowaniu ich na potrzeby ochrony i patrolowania naszej linii brzegowej.
31.07.2026, 14:24
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 31.07.2026, 14:26 przez Ronon Dex.)
(31.07.2026, 14:02)Piotr Romanow napisał(a): Oczywiście wykorzystałbym je jako małe zwinne jednostki przybrzeżne. Skupilibyśmy się na budowaniu ich na potrzeby ochrony i patrolowania naszej linii brzegowej.
One były już zbudowane i po prostu uznałbym ten fakt...
Przy czym to akurat nie są "małe zwinne jednostki przybrzeżne" - to są pełnomorskie (w sumie oceaniczne) patrolowce do codziennego patrolowania nie tylko w strefie wód przybrzeżnych, ale też w "strefie ekonomicznej" i na pobliskich Nan Di morskim szlakom komunikacyjnym.
Jeżeli chodzi o "małe zwinne jednostki przybrzeżne" - to oczywiście coś zaproponuję.
(31.07.2026, 14:02)Piotr Romanow napisał(a): Proponuję, żeby u nas na początku nazwać okręty floty projektami po nandyjsku "proktis" i dodać im ciąg cyfr, które będą pasowały. Później z czasem dostaną odpowiedni podział na nazewnictwo.
Lotniskowce - Wybitne postacie historyczne itd. itd.
A to już pozostawiam władzom Nan Di i samym Nandyjczykom... ja się zajmę "stroną techniczną".
Ronon Dex
(31.07.2026, 14:24)Ronon Dex napisał(a): Przy czym to akurat nie są "małe zwinne jednostki przybrzeżne" - to są pełnomorskie (w sumie oceaniczne) patrolowce do codziennego patrolowania nie tylko w strefie wód przybrzeżnych, ale też w "strefie ekonomicznej" i na pobliskich Nan Di morskim szlakom komunikacyjnym.
Wiesz na zdjęciu wydaje się to mała jednostka, dlatego stwierdziłem że nie są to okręty oceaniczne. Jeżeli jednak takowe są to można będzie trochę pobawić się narracją i "obsługą" naszych szlaków handlowych.
(31.07.2026, 14:24)Ronon Dex napisał(a): A to już pozostawiam władzom Nan Di i samym Nandyjczykom... ja się zajmę "stroną techniczną".
Pewnie, o tym niedługo porozmawiamy w innym temacie.
|