Vratislav a jeho hudba będzie działa na obu działach Supraphonu. Lecz na tym wątku będą publikowane rzeczy od tego moment wcześniejsze rzeczy można czytać tutaj gdzie też będą działać dalej.
W ostatnich dniach lub tygodniu miałem okazję wykazać się bardziej ukazaniem muzycznej twórczości więc tak przechodząc do sedna dzisiejszego rozpisu!
Dnia 6 sierpnia miałem okazję wydać utwór kolejny utwór dla Edelwiess ,,April für uns're Liebe'' na nadchodzące Edeliebe które odbyło się dzień później.
Dnia 7 sierpnia wieczór spędziłem naprawdę wyjątkowo. Miałem okazję wystąpić podczas Edeliebe 1926 w Edelweiss i muszę przyznać, że już od samego początku czułem, że będzie to jeden z tych występów, które długo będę wspominał.
Przed wyjściem na scenę dało się już wyczuć atmosferę. Wokół było mnóstwo ludzi, muzyka, rozmowy i oczekiwanie na rozpoczęcie koncertu. Kiedy usłyszałem z publiczności pierwsze okrzyki i swoje imię, od razu pojawił się u mnie uśmiech. To zawsze jest niezwykle miłe uczucie, kiedy widzę, że ludzie naprawdę czekają na mój występ.
W końcu wyszedłem na scenę. Przywitałem się z publicznością i powiedziałem kilka słów o tym, że skoro jesteśmy już przy końcu Edeliebe, to nie ma sensu kończyć tego wieczoru spokojnie. Chciałem, żeby wszyscy jeszcze trochę potańczyli, pośpiewali i po prostu dobrze się bawili. Było wiele piosenek takich jak:
- Chytila jsem na pasece motýlka
- Pojď zpátky
- „Malý princi, co s tvou růží”
- „Miláčku”
- „Unter der Asche meiner Liebe ist noch Glut”
- „Ich liebe dich, so wie du bist”
Była okazja także na specjalnych gości którymi byli Václav Neckář a Marta Kubišová z naszego osobowego trio Golden kids razem zaśpiewaliśmy ,,Wir Leben Mit Dem Sonnenschein'' lub nasze osobne dua takie jak ,,Oh Baby, Baby'' czy „Znám jednu starou zahradu”. Naprawdę było bajecznie!
Tego samego wieczoru występ z @ Peter Grüner był dla mnie naprawdę wyjątkowy. Wspólnie stanęliśmy na scenie i wykonaliśmy przygotowane utwory takie jak:
- „Tisíc mil”
-„Zlý trápení”
-„Stůj, noci dlouhá”
- „Úžasná láska”
- I ten najbardziej romantyczny utwór wbijający się każdemu do uszu i serc. „To se nikdo nedoví”
Było dużo uśmiechów, spojrzeń i tej wyjątkowej atmosfery, którą trudno opisać słowami. Przed zejściem Petra ze sceny postanowiłem wtedy powiedzieć mu coś od siebie. Przyznałem, że jest dla mnie kimś wyjątkowym i że moje uczucia do niego są znacznie silniejsze, niż początkowo sądziłem. To był krótki, ale bardzo szczery moment. Myślę, że właśnie jego zapamiętam z tego wieczoru najbardziej. (Jeśli ktoś ciekawski domyślał się dla kogo dedykowałem piosenkę „Nejkrásnější na světě je láska” to dla Petra). Także jak ja to mawiam do pary narzeczonej @ Heinz-Werner Grüner i Femme Mystere ,,Jak je ta láska úžasná'' (Jak ta miłość jest wspaniała) to tutaj mogę opisać uczucie tamtejszego wieczoru.
Zdjęcia z koncertu z okazji Edeliebe:
Także coś z archiwum prywatnego sprzed występu:
![[Obrazek: 101005704499841511_t.png]](https://kustosz.stempel.org.pl/1416/101005704499841511_t.png)
Życzę miłego czytania ,,Vratislav a jeho hudba''
Już wkrótce ukaże się wyjątkowy album „Růže kvetou dál” w wykonaniu Vratislava Vondráčka – pełen emocji, wspomnień i melodii nawiązujących do piękna czeskiej piosenki.
Album jest muzyczną opowieścią o miłości, czasie, tęsknocie, radości i wspomnieniach, które pozostają z nami mimo upływu lat. W interpretacji Vratislava Vondráčka znane i nowe melodie nabierają osobistego charakteru, tworząc spójną historię pełną elegancji, ciepła i nostalgii.
„Růže kvetou dál” to spotkanie przeszłości z teraźniejszością – hołd dla piosenek, które potrafią przetrwać pokolenia, a jednocześnie album pełen własnego stylu i muzycznej wrażliwości wykonawcy.
Róże mogą przekwitać, lecz wspomnienia pozostają.
A kiedy muzyka ponownie wybrzmi, róże znów zakwitną.
Vratislav Vondráček – „Růže kvetou dál”
Album pełen melodii, do których chce się wracać.
18.08.2026, 19:44
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 18.08.2026, 19:50 przez Andrzej Ordyński.)
Jak wypowiadam się w wątku w którym nie powinienem to bardzo proszę, żeby mnie deportować...
Myślę, że to bardzo fajny pomysł z narracją popkulturową. Dotychczas mało tego u nas było, o ile w ogóle coś. To całkiem inspirujące, żeby też coś w tym kierunku porobić. 😁
(18.08.2026, 19:44)Andrzej Ordyński napisał(a): Jak wypowiadam się w wątku w którym nie powinienem to bardzo proszę, żeby mnie deportować...
Myślę, że to bardzo fajny pomysł z narracją popkulturową. Dotychczas mało tego u nas było, o ile w ogóle coś. To całkiem inspirujące, żeby też coś w tym kierunku porobić. 😁
Tu bez problemu można się odzywać nie widzę problemów! Miło słyszeć też ale robię takie coś by inni poznali więcej twórczości Heleny itp. Bo to że każdy zna długą noc czy malowany dzbanek to wierzchołek góry lodowej. Helena ma dużo zapełnionego archiwum, dużo piosenek które wpadają ucho więc ona zasługuje na coś więcej niż znanie malowanego dzbanku itp. Troszkę robię też pod siebie by wszystko nie było żywcem z realu.
Ale proszę oczekiwać wydania za niedługo. Jedynie powiem że ładnie wyszło bardzo ładnie!
Nowy utwór Vratislava który został nagrany dnia 2 lutego i został znaleziony w archiwach. Jako iż jest lato to utwór jest przedstawiony idealnie w letnią porę roku. Teledysk nagrywano w Studiu Dejvice w Pradze. To niezwykła, pełna romantyzmu i marzeń kompozycja do Bohuslava Ondráčka słów Zdeňka Rytířa. Vratislav Vondráček zabiera słuchaczy w podróż po tajemniczych wyspach, których nie znajdziemy na żadnej mapie.
Vratislav Vondráček - Ostrovy pokladů
Nowy teledysk Vratislava Vondráčka do utworu „Cink-cink”,pochodzi z albumu „Růže kvetou dál” który światło dzienne ujrzy 31 sierpnia. Jako że utwór ma lekki i radosny charakter, jego teledysk idealnie wpisuje się w letnią atmosferę.
Teledysk został zrealizowany w Pradze, nadając piosence wyjątkową, pełną uroku oprawę. „Cink-cink” to niezwykle melodyjna i pogodna kompozycja, która zabiera słuchaczy w świat beztroski, młodości i letnich chwil.
Vratislav Vondráček - Cink, Cink
Nowy teledysk Vratislava Vondráčka do utworu „Růže kvetou dál”, pochodzącego z albumu o tym samym tytule. To wyjątkowa kompozycja pełna romantyzmu, delikatności i nostalgii, która doskonale oddaje muzyczny klimat końca lat 60. Teledysk został przygotowany jako wizualna opowieść o uczuciach, wspomnieniach i miłości, która mimo upływu czasu wciąż pozostaje żywa. Vratislava Vondráčka zabiera słuchaczy w pełną uroku podróż, w której róże wciąż kwitną, a dawne uczucia nie przemijają. Utwór promuje nadchodzący album ,,Růže kvetou dál'' który ujrzy świat 31 sierpnia.
Vratislav Vondráček - Růže kvetou dál
27.08.2026, 22:40
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 27.08.2026, 22:56 przez Vratislav Vondráček. Treść zmieniano 1 razy. )
Ta láska prý jako sen je úžasná, oh, úžasná,
říkají,
(28.08.2026, godz. 21:00)
Nowy teledysk Vratislava Vondráčka do utworu „Úžasná láska”, pochodzącego z albumu „Růže kvetou dál” którego wydanie idzie wielkimi krokami. To niezwykła, pełna romantyzmu i ciepła kompozycja, która przenosi słuchaczy w świat młodzieńczych uczuć, marzeń i pięknej miłości.
Teledysk został przygotowany w wyjątkowej, eleganckiej oprawie, doskonale podkreślającej charakter utworu oraz spokojną atmosferę. Vratislav Vondráček zabiera widzów w pełną uroku muzyczną podróż, w której miłość staje się najpiękniejszym wspomnieniem.
Vratislav Vondráček - Úžasná láska
|