Zamówienie mundurów wojskowych dla DRLD
Po finalnych uzgodnieniach, wyprodukowano pierwszą partię umundurowania dla Dracji oraz podpisano umowę na produkcję całości na terenie Drackiej Republiki Ludowo-Demokratycznej w filii LZPU "Altmark".

Wyprodukowana partia umundurowania oraz sprzęt i urządzenia niezbędne do uruchomienia drackiej filii przedsiębiorstwa zostały wysłane drogą morską:

[Obrazek: 101005704499842618_t.png]
Superki: Iwan Paliwow, Peter Grüner
[Obrazek: 100505667931999015.png]
Ronon Dex 
Archont Federacji Rodecji / Dowódca Sił Zbrojnych Republiki Bialeńskiej
  Odpowiedz
Przeoczyłem to, bo było w dziale innej firmy...

(28.08.2026, 19:02)Iwan Paliwow napisał(a): Mundur: Prosimy o waszą propozycję dostosowaną dla sił specjalnych, 500 sztuk

Ale chodzi o umundurowanie w innym wzorze kamuflażu? Bo jeżeli chodzi o ten, który już macie to w sumie nie wiem czego brakuje dla sił specjalnych?
Ronon Dex 
  Odpowiedz
Chcielibyśmy żeby służby specjalne nie miały tego samego munduru co szeregowi. Może jakieś narracyjne ulepszenie? Jeszcze lepszy materiał, dodatki, pancerz, kamuflaż też może być.
  Odpowiedz
(01.09.2026, 19:47)Iwan Paliwow napisał(a): Chcielibyśmy żeby służby specjalne nie miały tego samego munduru co szeregowi. Może jakieś narracyjne ulepszenie? Jeszcze lepszy materiał, dodatki, pancerz, kamuflaż też może być.

OK. Rozumiem... LZPU przystępują do działania.
Ronon Dex 
  Odpowiedz
(01.09.2026, 19:47)Iwan Paliwow napisał(a): Jeszcze lepszy materiał, dodatki, pancerz

Co do pancerza to akurat specjalsi nie za bardzo używają jakiś ciężkich kamizelek balistycznych - raczej stawiają na swobodę ruchów i nienadmierne obciążenie, bo i tak muszą mieć spory ciężar przy sobie (działają w "osamotnieniu"). Czyli raczej lekkie kamizelki, a takie już macie dostarczone...

Co do innego materiału to nie ma sprawy...

[Obrazek: 101005704499842898_t.png]

W ramce po prawej (po lewej mundur bojowy SZ DRLD... z poprzedniego zamówienia), inny materiał i nieco ciemniejszy odcień, specjalsi raczej nie działają w pełnym świetle, ciemność ich przyjacielem jest...  Big Grin

[Obrazek: 101005704499842897_t.png]

Dorzuciłem kamizelkę z systemem hydracyjnym - dwie postacie po prawej. A ogólnie dla specjalsów nieco lżejszy hełm...

Specjalsom za to może się przydać takie wyposażenie:

[Obrazek: 101005704499842899_t.png]

Wyposażenie do nurkowania z aparatem oddechowym w systemie zamkniętym (rebreather) - dla specjalsów jak znalazł, bo w przeciwieństwie do klasycznych butli bąbelki wydychanego dwutlenku węgla nie demaskują. 

Ale jak chcecie naprawdę coś specjalnego, to akurat testujemy taki uniform, który maskuje sygnaturę cieplną i powoduje "niewidzialność" dla czujników podczerwieni i systemów termowizyjnych.

[Obrazek: 101005704499842900_t.png]

Wygląda futurystycznie, ale w realu faktycznie z czymś takim kombinują... w Chinach i USA.

(01.09.2026, 19:50)Ronon Dex napisał(a): ...kamuflaż też może być.

Jeśli naprawdę chcecie inny kamuflaż dla specjalsów to będzie wymagało czasu... nie wiem czy warto? Czy nie lepiej pozostać przy charakterystycznym dla Waszych Sił Zbrojnych.
Ronon Dex 
  Odpowiedz
Bardzo dziękujemy, właśnie o coś takiego nam chodziło. O strojach do nurkowania nie pomyślałem, a na pewno będą bardzo przydatne, tak samo ze strojami maskującymi ciepło ciała. Dlatego myślę że zamówimy po 1000 każdego z trzech typów, łącznie 3000 sztuk mundurów dla sił specjalnych. Zastanawiałem się między 500 sztuk każdego typu a 1000, ale lepiej wziąć więcej niż za mało, kto wie czy nie powstaną nowe jednostki. Nowego typu kamuflażu nie trzeba w takim razie, zostaniemy przy standardowym.

Chciałbym jeszcze poprosić o wyliczenie ile surowców będzie trzeba za to wysłać, żebym doliczył do dostaw.
  Odpowiedz
(Wczoraj, 15:10)Iwan Paliwow napisał(a): Chciałbym jeszcze poprosić o wyliczenie ile surowców będzie trzeba za to wysłać, żebym doliczył do dostaw.

Najłatwiej wyliczyć umundurowanie - w komplecie z kamizelką, hełmem i obuwiem powiedzmy jakiś 1 mln USD za 1000 kompletów z rabatem.

Trochę trudniej sprzęt nurkowy, ale tam główny element to rebreather, a te występują na rynku komercyjnym - w sumie wychodzi mi jakieś 25 mln USD za 1000 kompletów - no cóż to nie są tanie rzeczy... u nas można kupić rebreather za ok. 50-70 tys. PLN.

Najtrudniej wyliczyć to specjalne umundurowania maskujące w podczerwieni i termowizji... bo w realu to na razie testują, chyba kontraktów nijakich jeszcze nie było, a nawet jak ktoś takie ma to raczej się nie chwali. Pewnie kosztowne jak diabli... ze 3 razy tyle, co za te komplety do nurkowania.

Dobra powiedzmy, że to będzie w sumie jakieś 100 mln realowych USD.

Czego jeszcze nie brałem od Was? Widzę na mapie, że macie rudy srebra... ale przewożenie rudy srebra jest totalnie nieopłacalne, bo przy nawet przy najlepszej jakości rudy to jest raptem 0,5-1 kg z tony surowej rudy. Wziąłbym już wytopione srebro w sztabkach, a skoro jest po ok. 2000 USD za kg w realu - to poproszę 50 ton srebra.
Superki: Iwan Paliwow
Ronon Dex 
  Odpowiedz
Dobra, zgadza się. W takim razie do wszystkich dostaw doliczam też te 50 ton przetopionego srebra. Współpraca z Twoją firmą to czysta przyjemność  Wink
  Odpowiedz
(Wczoraj, 17:03)Iwan Paliwow napisał(a): Współpraca z Twoją firmą to czysta przyjemność  Wink

I wzajemnie... Big Grin

PS. Poszło na Wasze forum.
Ronon Dex 
  Odpowiedz

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości