Wniosek o nadanie obywatelstwa
Do:
Prezydenta Republiki Bialeńskiej
Jego Escelencja 
[b]Peter Grüner[/b]

WNIOSEK O NADANIE OBYWATELSTWA REPUBLIKI BIALEŃSKIEJ

Zwracam się z prośbą o nadanie obywatelstwa Republiki Bialeńskiej, kierując się głębokim przekonaniem, że moja wiedza oraz zaangażowanie mogą wnieść realną wartość w dalszy rozwój kraju.
Głównym celem mojej aktywności w Republice będzie stymulowanie wzrostu gospodarczego oraz budowanie silnych relacji międzynarodowych. W ramach służby na rzecz Republiki Bialeńskiej zamierzam skupić się na następujących obszarach:
  • Rozwój współpracy gospodarczej: Planuję aktywnie działać na rzecz nawiązywania i zacieśniania relacji handlowych oraz partnerstw gospodarczych z innymi mikronacjami w tym pierwej z Carstwem Petrandtu, co przyczyni się do budowania stabilnej pozycji Bialeńca na arenie międzynarodowej.
  • Nadzór nad nowymi inwestycjami: Chcę zaangażować się w procesy planowania, wdrażania oraz monitorowania kluczowych projektów inwestycyjnych w Republice, w tym w szczególności Anatolii, dbając o ich efektywność, przejrzystość oraz długofalowe korzyści dla całej społeczności.
  • Praca na rzecz rozwoju kraju: Deklaruję pełną gotowość do wszechstronnej pracy na rzecz Republiki Bialeńskiej, wspierania inicjatyw prospołecznych oraz aktywnego udziału w życiu publicznym i gospodarczym państwa.
Wierzę, że nadanie mi obywatelstwa pozwoli mi w pełni zrealizować powyższe zamierzenia z korzyścią dla Republiki Bialeńskiej i wszystkich jej mieszkańców.
Potwierdzam, że podane przeze mnie dane są szczere, a chęć przystąpienia do społeczności Republiki Bialeńskiej wynika z mojej nieprzymuszonej woli.

Wolnograd, dnia 13 września 2026 r.
doc. Franciszek Halski
(Podpis wnioskodawcy)
[Obrazek: Bulava_Mace_of_Prince_Ladislaus_Sigismun...ZS_166.jpg]
Ambasador Carstwa Petrandt
  Odpowiedz
Szanowny @Franciszek Halski

oczywiście przychylam się do prośby pozytywnie. W tej sprawie wydałem już stosowne postanowienie.

Zgodnie z art. 6-9 ustawy o obywatelstwie:

Cytat:Artykuł 6.
1. Osoba, której wniosek o nadanie obywatelstwa został pozytywnie rozpatrzony, składa przysięgę obywatelską wobec Ludu Bialeńskiego na wezwanie Prezydenta Republiki.
2. Złożenie przysięgi stanowi potwierdzenie woli przynależności do wspólnoty obywateli Republiki Bialeńskiej.

Artykuł 7.
1. Przysięga obywatelska składana jest poprzez publiczne ogłoszenie jej treści w ramach postępowania o nadanie obywatelstwa.
2. Z chwilą złożenia przysięgi Prezydent wydaje postanowienie o nadaniu obywatelstwa, a obywatel uzyskuje pełnię praw obywatelskich.

Artykuł 8.
Treść przysięgi obywatelskiej brzmi:

„Przysięgam bronić interesów II Republiki Bialeńskiej, wspierać ją, starać się o rozwój państwa oraz być wiernym prawom i ideałom II Republiki Bialeńskiej.”

Artykuł 9.
Składający przysięgę może na jej zakończenie dodać formułę religijną według własnego przekonania.

proszę o dopełnienie formalności.
Superki: Franciszek Halski
[Obrazek: 101005704499841539.png]
37. Prezydent Republiki Bialeńskiej
  Odpowiedz
Gratuluję uzyskania obywatelstwa! Liczę na owocną współpracę przy budowie Farwardin i modernizacji Anatolii!
  Odpowiedz
Przysięgam bronić interesów II Republiki Bialeńskiej, wspierać ją, starać się o rozwój państwa oraz być wiernym prawom i ideałom II Republiki Bialeńskiej.

Tak mi dopomóż Mokosz 
[Obrazek: Bulava_Mace_of_Prince_Ladislaus_Sigismun...ZS_166.jpg]
Ambasador Carstwa Petrandt
  Odpowiedz

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości