02.08.2026, 22:46
Bardzo cieszy mnie, że język nandyjski zyskuje coraz większą popularność i wzbogaca się o wojskową terminologię i przy okazji o słowa ogólnego zastosowania.
Serdecznie dziękuję wam Panowie, a zwłaszcza Tobie, Ronon, że dołączyłeś do naszego językotwórczego projektu.
Jeżeli chodzi o moje uwagi, to nie ma tego aż tak dużo, bo tworzenie słownictwa od zera jest generalnie obarczone mniejszym ryzykiem konieczności poprawek niż pisanie tekstów. Jednak pozwolę sobie na drobne poprawki:
Armia - Armismā
Kompania - Rotmā
Sztab - Ștabmā
Wyjaśnienie: Końcówka -ma w nandyjskim jest końcówką bezokolicznika, dlatego proponuję, by rzeczowniki takiej końcówki nie miały. Podwojenie ostatniego "a" (ma -> mā) załatwi sprawę.
grupa - grupir
Wyjaśnienie: Pozwoliłem sobie dodać "i" na końcu, bo zbitek spółgłosek "pr" na końcu wyrazu jakoś mi nie pasował do nandyjskiego.
universkud konegevtar - (UKV) uniwersalny karabin maszynowy
Wyjaśnienie: Skróciłem przymiotnik "uniwersalny" o jedną samogłoskę.
z̦arpenterkud grentar (ZGR) - granatnik przeciwpancerny
z̦arpenterkud (ZP) - przeciwpancerny (od walczący z pancerzem)
z̦arpenterkud darter (ZPD) - działo przeciwpancerne
z̦arpenterkud skoterar (ZSR) - przeciwpancerny pocisk kierowany
z̦arkud taverkar marsaraiodaf (ZTM) - bojowy wóz piechoty (dosłownie bojowy transporter piechoty)
Wyjaśnienie: Jeżeli faktycznie odwołujemy się tu do nandyjskiego słowa z̦arcma (walczyć), to pododawałbym tu na początku nandyjskie "ż".
jemaskar șuzkoneasemar (JSK) - UGV (bezzałogowa pełzająca maszyna)
Wyjaśnienie: Tu też bym dodał nandyjski znak, jeżeli odwołujemy się do nandyjskiego șuza (czyli pełzanie).
penterkud farmavta (PF) - samochód pancerny
penterkud teverkar (PT) - transporter opancerzony
roterkud penterkud teverkar (RPT) - kołowy transporter opancerzony
cingulerkud penterkud teverkar (CPT) - kołowy transporter opancerzony
Wyjaśnienie: Kwestia szyku. W nandyjskim przymiotnik idzie przed rzeczownikiem.
jeistanā - bezdroże (bo istan to droga)
jeistanakud farmavta (JF) - samochód terenowy (dosłownie bezdrożny)
Wyjaśnienie: Końcówki -kes używamy do przysłówków. Poza tym, dodałem to je- na początku, żeby był element zaprzeczenia.
Wszystko wrzucę do naszego ogólnego słownika, kwestia 1-2 dni.
Serdecznie dziękuję wam Panowie, a zwłaszcza Tobie, Ronon, że dołączyłeś do naszego językotwórczego projektu.Jeżeli chodzi o moje uwagi, to nie ma tego aż tak dużo, bo tworzenie słownictwa od zera jest generalnie obarczone mniejszym ryzykiem konieczności poprawek niż pisanie tekstów. Jednak pozwolę sobie na drobne poprawki:
Armia - Armismā
Kompania - Rotmā
Sztab - Ștabmā
Wyjaśnienie: Końcówka -ma w nandyjskim jest końcówką bezokolicznika, dlatego proponuję, by rzeczowniki takiej końcówki nie miały. Podwojenie ostatniego "a" (ma -> mā) załatwi sprawę.
grupa - grupir
Wyjaśnienie: Pozwoliłem sobie dodać "i" na końcu, bo zbitek spółgłosek "pr" na końcu wyrazu jakoś mi nie pasował do nandyjskiego.
universkud konegevtar - (UKV) uniwersalny karabin maszynowy
Wyjaśnienie: Skróciłem przymiotnik "uniwersalny" o jedną samogłoskę.
z̦arpenterkud grentar (ZGR) - granatnik przeciwpancerny
z̦arpenterkud (ZP) - przeciwpancerny (od walczący z pancerzem)
z̦arpenterkud darter (ZPD) - działo przeciwpancerne
z̦arpenterkud skoterar (ZSR) - przeciwpancerny pocisk kierowany
z̦arkud taverkar marsaraiodaf (ZTM) - bojowy wóz piechoty (dosłownie bojowy transporter piechoty)
Wyjaśnienie: Jeżeli faktycznie odwołujemy się tu do nandyjskiego słowa z̦arcma (walczyć), to pododawałbym tu na początku nandyjskie "ż".
jemaskar șuzkoneasemar (JSK) - UGV (bezzałogowa pełzająca maszyna)
Wyjaśnienie: Tu też bym dodał nandyjski znak, jeżeli odwołujemy się do nandyjskiego șuza (czyli pełzanie).
penterkud farmavta (PF) - samochód pancerny
penterkud teverkar (PT) - transporter opancerzony
roterkud penterkud teverkar (RPT) - kołowy transporter opancerzony
cingulerkud penterkud teverkar (CPT) - kołowy transporter opancerzony
Wyjaśnienie: Kwestia szyku. W nandyjskim przymiotnik idzie przed rzeczownikiem.
jeistanā - bezdroże (bo istan to droga)
jeistanakud farmavta (JF) - samochód terenowy (dosłownie bezdrożny)
Wyjaśnienie: Końcówki -kes używamy do przysłówków. Poza tym, dodałem to je- na początku, żeby był element zaprzeczenia.
Wszystko wrzucę do naszego ogólnego słownika, kwestia 1-2 dni.
(-) Borys Zamycki (nan. Voris Zamyckud)
Baron Hipșangu (Nan Di)
Gubernator Arctiq
Kiedyś znany jako Mikołaj Patryk Dostojewski
---
Piszesz coś po nandyjsku i chcesz użyć nandyjskich znaków? Przekopiuj je z mojej sygnatury!
C̦ c̦ | Ș ș | Z̦ z̦
А̄ а̄ | Ē ē | Ī ī | Ō ō | Ū ū | Ȳ ȳ
Baron Hipșangu (Nan Di)
Gubernator Arctiq
Kiedyś znany jako Mikołaj Patryk Dostojewski
---
Piszesz coś po nandyjsku i chcesz użyć nandyjskich znaków? Przekopiuj je z mojej sygnatury!
C̦ c̦ | Ș ș | Z̦ z̦
А̄ а̄ | Ē ē | Ī ī | Ō ō | Ū ū | Ȳ ȳ