Kwestia słownictwa armijnego [Lingwistyka]
(02.08.2026, 22:46)Borys Zamycki napisał(a): universkud konegevtar - (UKV) uniwersalny karabin maszynowy

Moja pomyłka przy skrótach - powinno być UKG (poprawiłem u siebie, podobnie jak LKG i VKG)

(02.08.2026, 22:46)Borys Zamycki napisał(a): cingulerkud penterkud teverkar (CPT) - kołowy transporter opancerzony

Też moje przeoczenie przy kopiowaniu... CPT = gąsienicowy transporter opancerzony.

(02.08.2026, 22:46)Borys Zamycki napisał(a): Jeżeli faktycznie odwołujemy się tu do nandyjskiego słowa z̦arcma (walczyć), to pododawałbym tu na początku nandyjskie "ż".

Jasne... po prostu kombinowałem to w notatniku i dla uproszczenia stosowałem klasyczny alfabet.

(02.08.2026, 22:46)Borys Zamycki napisał(a): jeistanā - bezdroże (bo istan to droga)
jeistanakud farmavta (JF) - samochód terenowy (dosłownie bezdrożny)

Wyjaśnienie: Końcówki -kes używamy do przysłówków. Poza tym, dodałem to je- na początku, żeby był element zaprzeczenia.

No cóż teoria gramatyki to nie jest moja mocna strona - po 40 latach od matury ze łba kompletnie wywietrzało​​... musiałem sobie wygooglać co to ten przysłówek...  Big Grin
(02.08.2026, 22:46)Borys Zamycki napisał(a): Ronon, że dołączyłeś do naszego językotwórczego projektu.

Lekka przesada... ot po prostu jak mam pomóc z kwestiami wojskowymi to potrzeba stworzyć pewne nazewnictwo dla opracowania oznaczeń sprzętu.

(02.08.2026, 22:46)Borys Zamycki napisał(a): Wszystko wrzucę do naszego ogólnego słownika, kwestia 1-2 dni.

A ten słownik to mógłby działać tez jako polsko-nandyjski? Bo łatwiej się szuka czego jeszcze brakuje jak po polsku jest alfabetycznie... chyba, że tak działa, a ja to przeoczyłem?
Superki: Borys Zamycki, Piotr Romanow
[Obrazek: 100505667931999015.png]
Ronon Dex 
Archont Federacji Rodecji / Dowódca Sił Zbrojnych Republiki Bialeńskiej
  Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
RE: Kwestia słownictwa armijnego [Lingwistyka] - przez Ronon Dex - 03.08.2026, 05:33

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości