03.08.2026, 15:53
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 03.08.2026, 15:54 przez Borys Zamycki.)
(03.08.2026, 05:33)Ronon Dex napisał(a): Lekka przesada... ot po prostu jak mam pomóc z kwestiami wojskowymi to potrzeba stworzyć pewne nazewnictwo dla opracowania oznaczeń sprzętu.
Doceniam, że stawiasz na adaptację terminologii do miejscowych warunków. Znajdź mi drugi taki język mikronacyjny, który by liczył kilkadziesiąt terminów wojskowych.

(03.08.2026, 05:33)Ronon Dex napisał(a): A ten słownik to mógłby działać tez jako polsko-nandyjski? Bo łatwiej się szuka czego jeszcze brakuje jak po polsku jest alfabetycznie... chyba, że tak działa, a ja to przeoczyłem?
Głównym celem tego słownika jest pokazanie znaczeń nandyjskich słów. A ponieważ znaczenia te nie pokrywają się zawsze w 1:1 ze znaczeniami polskich słów, to obok wielu nandyjskich słów masz podane nawet 2-3 polskie odpowiedniki, tak by uwidocznić drobne różnice w znaczeniu.
Przykładowo - mam słowo "șepatkud", które oznacza "domniemany, domyślny, milczący". Wszystko to zmieściłem w jednym wierszu. Gdybym chciał stworzyć typowy słownik polsko-nandyjski, to musiałbym utworzyć aż 3 wiersze na jedno nandyjskie słówko: "domniemany - șepatkud", "domyślny - șepatkud", "milczący - șepatkud".
Teoretycznie można zrobić sortowanie alfabetyczne w kolumnie z polskimi słowami, ale to i tak niewiele pomoże w przypadku nandyjskich słów, do których przypisano po kilka polskich odpowiedników lub tam, gdzie nie ma jednego polskiego odpowiednika, np. "wykazać się odwagą - vattma"
Oczywiście wiem, że takie podejście może być problemem, gdy tłumaczysz z polskiego na nandyjski. Dlatego jeżeli chcesz wyszukiwać według polskich słów, to zdecydowanie polecam użyć CTRL+F i wpisywać polskie słowo lub skorzystać z funkcji "znajdź i zamień". Ja tak robię, gdy tłumaczę coś z polskiego na nandyjski.
(-) Borys Zamycki (nan. Voris Zamyckud)
Baron Hipșangu (Nan Di)
Gubernator Arctiq
Kiedyś znany jako Mikołaj Patryk Dostojewski
---
Piszesz coś po nandyjsku i chcesz użyć nandyjskich znaków? Przekopiuj je z mojej sygnatury!
C̦ c̦ | Ș ș | Z̦ z̦
А̄ а̄ | Ē ē | Ī ī | Ō ō | Ū ū | Ȳ ȳ
Baron Hipșangu (Nan Di)
Gubernator Arctiq
Kiedyś znany jako Mikołaj Patryk Dostojewski
---
Piszesz coś po nandyjsku i chcesz użyć nandyjskich znaków? Przekopiuj je z mojej sygnatury!
C̦ c̦ | Ș ș | Z̦ z̦
А̄ а̄ | Ē ē | Ī ī | Ō ō | Ū ū | Ȳ ȳ