04.08.2026, 20:06
(03.08.2026, 16:06)Ronon Dex napisał(a): Wiem, że tak można... bo tak wyszukiwałem. Tylko wiesz... jak chcesz stworzyć słowo i czegoś szukasz to w wyszukiwarce musisz wpisać dokładnie to czego szukasz, ale jak sam wiesz to samo może mieć wyrazy bliskoznaczne. Dlatego moim zdaniem opcja z sortowanie wg polskich słów by nie zaszkodziło. Bo im tych słów więcej tym trudniej wyszukać cokolwiek.
Jak hasła są ułożone alfabetycznie według polskich odpowiedników, to też musisz dokładnie wiedzieć, jakiego polskiego słowa szukasz. I dlatego właśnie obok jednego nandyjskiego słowa jest często wymienionych nawet kilka polskich odpowiedników. Jeden użytkownik wpisze sobie w wyszukiwarce słowo "skąpić", drugi "szczędzić", trzeci "żałować", i każdy z nich zostanie skierowany do nandyjskiego czasownika "njuc̦ma". W dodatku ten trzeci użytkownik popatrzy na wypisane obok polskie synonimy i będzie wiedział, że "njuc̦ma" oznacza "żałować", ale nie w sensie "odczuwać żal", tylko "być skąpym".
W każdym razie, powstanie polsko-nandyjskiego słownika wymagałoby tak naprawdę, bym stworzył drugi słownik, bo z nandyjsko-polskiego słownika nie mogę zrezygnować. Obawiam się, że przy obecnym stanie naszego języka, byłaby to robota na dobrych kilkanaście dni + dwa razy więcej roboty w przyszłości, przy aktualizowaniu zasobu słownictwa.
Może się kiedyś tego podejmę, ale na pewno nie tu i teraz.(03.08.2026, 16:06)Ronon Dex napisał(a): A i pewnie przynajmniej drugie tyle jeszcze trzeba zrobić...Nie od razu Wieczne Miasto zbudowano. I tak mamy już całkiem niezły zasób.
(-) Borys Zamycki (nan. Voris Zamyckud)
Baron Hipșangu (Nan Di)
Gubernator Arctiq
Kiedyś znany jako Mikołaj Patryk Dostojewski
---
Piszesz coś po nandyjsku i chcesz użyć nandyjskich znaków? Przekopiuj je z mojej sygnatury!
C̦ c̦ | Ș ș | Z̦ z̦
А̄ а̄ | Ē ē | Ī ī | Ō ō | Ū ū | Ȳ ȳ
Baron Hipșangu (Nan Di)
Gubernator Arctiq
Kiedyś znany jako Mikołaj Patryk Dostojewski
---
Piszesz coś po nandyjsku i chcesz użyć nandyjskich znaków? Przekopiuj je z mojej sygnatury!
C̦ c̦ | Ș ș | Z̦ z̦
А̄ а̄ | Ē ē | Ī ī | Ō ō | Ū ū | Ȳ ȳ