Туман
(Wczoraj, 12:25)Piotr Romanow napisał(a): Szanowny Panie Lisendorff,
problematyka z jaką tutaj się ścieramy to nie problematyka odbicia ziem postbrodryjskich, a sposób w jaki to zrobimy. Mikronacje mają to do siebie, że mało kto chce oddawać swoje piksele, choćby ziemia ugorem stała. Nawet niektórzy pochylają się do takich działań jak napisanie posta na zasadzie "kupuję", czy "sprzedaję" żeby w danej zakładce na forum pojawił się jakiś post. Imperium Nandyjskie w czasie, gdy byłem o wiele aktywniejszy starało się budować kulturę, język i regionalizmy występujące w całym kraju, a powrót większości ziem brodryjskich doprowadziłby nas do nowych możliwości, które bardzo szybko byśmy wykorzystali jako byli obywatele tego kraju. Zresztą jak widać nie atakuję Republiki Drackiej, bo Wasz socjalizm jest jakiś taki bardziej "ludzki", niżeli kiszenie tysięcy pikseli, bo fajnie na mapie to wygląda. Osobiście traktuję Was poważnie jako naszego partnera w przestrzeni postbrodryjskiej, a nie jako kolejny czyjś wymysł. Na pikselach mi nie zależy co widać na przykładzie Rodecji, której po prostu oddałem ziemie nandyjskie, kolejne ziemie oddałem Ordzie. Także łatwo wywnioskować, że zależy mi na kulturze i dziedzictwie brodryjskim, a nie na setkach kolejnych niepotrzebnych nikomu ziem.

Zgadzam się oczywiście, zdecydowanie nie chodzi mi o jakąkolwiek agresję wobec ZKRR. Również jestem za rozwijaniem narracyjnych kwestii w mikronacjach jak kultura, język czy życie zwykłych mieszkańców, co jest jedną z najlepszych rzeczy w mikro według mnie. Sam zajmowałem się tym jako minister kultury u nas. Gdybyście mieli jednak jakieś pomysły na inicjatywy w temacie Brodrii, czy jakieś pomysły co my moglibyśmy zrobić u siebie, to wiedzcie że można się ze wszystkim do nas zwrócić. 

Cytat:Zgadzam się z Imperatorem, że celem nie jest zdobywanie terenów dla samego zdobywania terenów. Celem jest jak najlepsze zagospodarowanie przestrzeni postbrodryjskiej. Nie mamy problemu z tym, że na tej przestrzeni istnieją inne państwa - wręcz przeciwnie, sensowne projekty, takie jak Dracja, są bardzo mile widziane. Nie mielibyśmy nic przeciwko temu, żeby takich państw powstało we wschodniej Nordacie więcej. Niestety lwia część ziem brodryjskich stała się kolonią państwa, które w ogóle się Brodrią nie interesuje. 

Trzeba wykorzystać wszelkie legalne opcje, żeby Brodria nie pozostała po wsze czasy nieużytkiem, coraz bardziej zapomnianym przez mikronautów.

No na Nordacie trudno znaleźć takie nacje Wink . Osobiście uważam że o Brodrii akurat to nikt nie zapomni. O tak legendarnej nacji trudno będzie nie pamiętać.
Cytat:Jednocześnie pragnę zapewnić, że Imperium Nandyjskie ceni sobie sąsiedztwo Dracji i nie ma zamiaru podejmować przeciwko Dracji żadnych działań ani wysuwać roszczeń. Chcemy utrzymywać dobrosąsiedzkie relacje z Wielgrodem i dostrzegamy jednocześnie w Dracji poważnego partnera. Osobiście, jako prezesa Kolei Nandyjskich, cieszy mnie również, że Dracja współpracuje z Nan Di pod względem logistyki.

Bardzo się cieszymy i mamy takie same przemyślenia Big Grin
Superki: Piotr Romanow
  Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
Туман - przez Andrzej Ordyński - 05.09.2026, 18:08
RE: Туман - przez Peter Grüner - 05.09.2026, 19:46
RE: Туман - przez Andrzej Ordyński - 06.09.2026, 18:39
RE: Туман - przez Borys Zamycki - 06.09.2026, 21:39
RE: Туман - przez Ronon Dex - 06.09.2026, 19:08
RE: Туман - przez Peter Grüner - 06.09.2026, 21:02
RE: Туман - przez Andrzej Ordyński - 06.09.2026, 21:06
RE: Туман - przez Peter Grüner - 06.09.2026, 21:20