Umundurowanie dla SZ RB - prace koncepcyjne
(24.01.2026, 22:40)Thomas von Lisendorff napisał(a): Ronon,a czy masz wzory np armii Egipskiej lub Libijskiej, Irackiej. Z tych co pokazałeś ,ten Tajlandzki też jest ok.

(25.01.2026, 01:10)Reza I Pahlavi napisał(a): Mój przedmówca postawił bardzo dobre pytanie i w sumie się pod nim podpisuję, drogi Marszałku Armii. Ze swojej strony, chciałbym zapytać o wzory armii saudyjskiej, katarskiej, ZEA czy irańskiej.

Jeżeli chodzi o mundury robione w Armie3 to mogę operować tylko w zakresie 101 wzorów z mundurowego moda... przerabiając mod mogę podmienić flagi i umblematy na takie jakie są nam potrzebne.

Z wymienionych to jest zrobiony typowo jest jedynie egipski (pierwszy z lewej)...

[Obrazek: 101005704499835059_t.png]

Katar obecnie ma nowy wzór - duże piksele w odcieniach piaskowego oraz szarości, nie mam takiego, ale poprzedni wzór katarskiego munduru polowego bardzo przypominał brytyjski DDPM (drugi z lewej). Saudyjskiego też nie mam, ale to "piksele" i bardzo przypomina amerykański DESERT MARPAT (trzeci w lewej).

Jeżeli chodzi o Irak to ich siły zbrojne były odtwarzane przez marionetkowy rząd w czasie okupacji amerykańskiej i w sumie na fotkach sporo się widzi mundurów wzorowanych (albo po prostu dostarczanych) na amerykańskich - zarówno starsze 6CD (pierwszy z lewej), jak i nowsze DCU (drugi z lewej). Przewijają się też multicamy (czwarty z lewej)...

[Obrazek: 101005704499835060_t.png]

Jeżeli chodzi o Libię to tam też niezłą mieszanka... widać te same co w Iraku, jak również są też starsze i wyraźnie wzorowane na standardowym woodlandzie (trzeci z lewej - akurat amerykański M81, ale one podobnie wyglądają).

ZEA trudno mi "podrobić", bo to znikoma ilość pikseli brązowych i bladozielonych na piaskowym tle.

Tak czy inaczej w większości dla nas nieprzydatne, bo Bialenia ma tylko kawałek terenu suchego z pustynią...

(24.01.2026, 18:10)Piotr Romanow napisał(a): Weźmy te pikselowe i nie kombinujmy bardziej. Zaraz się okaże, że poświęcimy 90% dostępnego czasu na wybieranie mundurów i brak dalszej pracy. Zgadasz się?

Jak dla mnie może być - wychodzi (od lewej) dla Wojsk Lądowych, dla Sił Powietrznych, dla Marynarki Wojennej i dwa "specyficznie-terenowe" warianty.

[Obrazek: 101005704499835061_t.png]

Tylko gdzie się spieszyć? W końcu celem jest raczej "maraton" niż "sprint". A może jakąś ankietę zrobimy? Opracuję 3-4 opcje-zestawy i zapytamy się ludzi, które mundury im się najbardziej podobają?
[Obrazek: 100505667931999015.png]
Ronon Dex 
Archont Federacji Rodecji / Dowódca Sił Zbrojnych Republiki Bialeńskiej
  Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
RE: Umundurowanie dla SZ RB - prace koncepcyjne - przez Ronon Dex - 25.01.2026, 08:24

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości