14.07.2026, 04:19
(13.07.2026, 15:40)Ronon Dex napisał(a): No i tutaj rzecz bardzo dyskusyjna, bo te granice były efektem nieszczęśliwego (no, ale wówczas jednego możliwego) podziału ZSRR "po granicach republik". Tyle, że za czasów ZSRR władze miały w "głębokim poważaniu" kwestie etniczne, narodowościowe i w ogóle wolę ludzi tam mieszkających. Zresztą wojna rosyjsko-ukraińska nie jest pierwszym (choć już pewnie ostatnim) konfliktem wynikłym z tego nieszczęśliwego podziału nieboszczyka ZSRR.
Nie jest dyskusyjna. Gdy się urodziłam, taki np Krym był częścią Ukraińskiej SRR, i pożniej też tak było. Nie widze sensu, aby to zmieniać.
A ludzie mogą sie przeprowadzić - trzeba po prostu zmusić kraj docelowy do zapewnienia im identycznych, jak nie lepszych warunków.
(13.07.2026, 15:40)Ronon Dex napisał(a): Co do wejścia do NATO i UE... to też niekoniecznie.
Oj tak. Przynajmniej dopóki taka np. Rosja może im zagrozić, co właśnie czyni.
(13.07.2026, 15:40)Ronon Dex napisał(a): Ty tak poważnie? Czy trollujesz? Chyba poważnie... płetwy opadają...
Trochę trolluję, a trochę trudno mi jest darzyć życzliwością ludzi wspierających takie indywidua jak Putin.
Na pewno są dobrzy ludzie mieszkający w Federacji Rosyjskiej, sama nawet znam kilku - ale nie są to wszyscy.
Jeżeli jesteś w stanie sprawić, aby zaprzestali walki z innymi narodami lub państwami, i to jak najszybciej, i na kolanach przepraszali aż do skutku - to bardzo proszę. Nie jestem fanką wywierania wpływu na innych, aby się zmienili, taka zmiana nigdy nie będzie szczera - ale skoro to jedyne rozwiązanie...
(13.07.2026, 15:40)Ronon Dex napisał(a): dla fanatyków najlepszym miejscem jest półtora szpadla pod powierzchnią ziemi.
kinky
(13.07.2026, 15:49)Piotr Suworow napisał(a): Czyli np. Hitlera nie możemy nazywać zbrodniarzem, bo żył przed naszym narodzeniem?Nie "możemy", a "musimy". Ale myślenie o Niemcach źle po tylu latach jest zwyczajnie chore.
(13.07.2026, 15:49)Piotr Suworow napisał(a): dopóki z pieśnią na ustach maszeruje z Banderą.No to to trzeba będzie zmienić.
(13.07.2026, 15:49)Piotr Suworow napisał(a): Niekoniecznie. Gdyby arsenał nuklearny Rosji znalazł się w nieodpowiedzialnych rękach to bylibyśmy w o wiele gorszej sytuacji niż jesteśmy, gdy trzyma to Putin.Ogólnie wszystkie pociski jądrowe powinny już dawno temu być zniszczone i powinien być - jakkolwiek naiwnie to nie brzmi - zakaz stosowania tej technologii w celach militarnych.
(13.07.2026, 16:16)Andrzej Ordyński napisał(a): I nie nawołuję tutaj do jakiegoś negatywnego stosunku do Ukraińców lub do obarczania ich za winy dziadków lub pradziadków - jednak niestety spora część z nich ma pozytywny stosunek do zbrodniczych organizacji i to już jest problem.I ten problem trzeba rozwiązać. Ale bez ogólnoświatowej zmiany, w ramach której nie wyrugujemy myślenia kategoriami historycznymi, nie naprawimy tego. Ktoś musi zacząć.
(13.07.2026, 16:16)Andrzej Ordyński napisał(a): Polityka jest grą interesów. Można wyżej wymienione osoby oceniać negatywnie (moralnie ciężko byłoby ocenić je pozytywnie), a jednocześnie rozumieć, że dla różnych grup społecznych są one mniejszym złem niż ich konkurenci. Nie wydaje mi się, żeby rosyjscy zapadnicy (zwłaszcza pamiętając ich rządy w latach 90.) i Clintonowa byli koniecznie lepsi.
Oczywiście, że są. To nie jest tak, że ja tego nie widzę.