Uwaga! Z dniem 01.09.2026 r. zostanie wyłączone przekierowanie ze starej domeny bialenia.net.pl. Upewnij się, że odwiedzasz Nas z właściwego adresu! (August 22) x

Niecodziennik pyta: kto na prezydenta?
[Obrazek: 101005704499837746_t.png]
Szanowni Państwo!

Jak wiecie, przez ostatnie kilka dni dziennikarze Niecodziennika pytali Bialeńczyków, kogo najchętniej chcieliby zobaczyć w prezydenckim fotelu. Padło kilka ciekawych nazwisk, więc teraz czas przejść do właściwego sondażu.

No to sprawdzamy. Kto Waszym zdaniem powinien zostać Prezydentem Republiki Bialeńskiej? Każdy może wskazać dwie osoby.
#25Kto Twoim zdaniem powinien zostać Prezydentem Republiki Bialeńskiej?
(11 głosów przez 8 users)
Peter Grüner
4 (36.4%)
Piotr Romanow
0 (0%)
Meliodas
1 (9.1%)
Thomas von Lisendorff
1 (9.1%)
Vratislav Vondráček
2 (18.2%)
Andrzej Ordyński
3 (27.3%)
Guliano Giuseppe Montini
0 (0%)

Rozpoczęcie głosowania: (22.08.2026 - 21:25) do (24.08.2026 - 21:30)
Musisz zagłosować by zobaczyć wyniki głosowania.

(-) Markus Wettin
  Odpowiedz
(22.08.2026, 21:00)Markus Wettin napisał(a): Pierwsza dwójka niestety z wiadomych przyczyn nie może wziąć udziału w wyborach, ale Guliano oczywiście zostanie odnotowany. Wink

Chyba też nie...

Ordynacja Wyborcza Republiki Bialeńskiej
[...]
Art. 1.
Czynne i bierne prawo wyborcze
[...]
2. Bierne prawo wyborcze (prawo do kandydowania) przysługuje obywatelowi Republiki Bialeńskiej, który nieprzerwanie przez co najmniej 4 tygodnie posiada obywatelstwo Republiki Bialeńskiej.

Obywatelstwo od 20.08.26, a wybory zaczynają się 7.09.26.
[Obrazek: 100505667931999015.png]
Ronon Dex 
Archont Federacji Rodecji / Dowódca Sił Zbrojnych Republiki Bialeńskiej
  Odpowiedz
No nic, badamy ogólne nastroje społeczeństwa. Thomas na chwilę obecną również nie mógłby prezydentować z racji pełnienia funkcji Cara Rusowii. Nie oznacza to jednak, że nie możemy sprawdzić, jak wyglądałoby ich poparcie, gdyby taka możliwość istniała.
Superki: Leszek I Neron
(-) Markus Wettin
  Odpowiedz
(22.08.2026, 21:35)Markus Wettin napisał(a): No nic, badamy ogólne nastroje społeczeństwa.

Jasne... rozumiem, choć zapewne to nieco może (choć nie musi) zaburzyć wyniki sondażu.

(22.08.2026, 21:35)Markus Wettin napisał(a): Thomas na chwilę obecną również nie mógłby prezydentować z racji pełnienia funkcji Cara Rusowii. 

No tutaj sytuacja jest nieco inna... 

Tak naprawdę ani Konstytucja, ani Ordynacja Wyborcza nie zabrania Thomasowi startowania w wyborach - bo o tym decyduje fakt posiadania biernego prawa wyborczego. Tyle, że na mocy ustawy o niepołączalności stanowisk musi ujawnić fakt bycia Carem Rusowii. Teoretycznie może startować w wyborach, może je wygrać - tyle, że aby objąć urząd musiałby zrezygnować z funkcji w Rusowii.

Wyobrażam sobie taki scenariusz, że osoba (niekoniecznie Thomas... dotyczy każdego z nas) pełniąca gdzieś stanowisko, które wyklucza możliwość bycia u nas prezydentem deklaruje podczas "samolustracji", że jeżeli wygra wybory to zrzeknie się stanowiska będącego w konflikcie z "prezydentowaniem" w Bialenii. Przecież z listy kandydatów można skreślić tylko za zatajenie faktu posiadania konfliktowego urzędu, a nie za sam fakt posiadania takowego... to akurat ustawa wyraźnie stwerdza. Nie może objąć urzędu, ale kandydować może.

No i powiedzmy... wygrywa, zrzeka się konfliktowego stanowiska i obejmuje urząd Prezydenta RB.
Ronon Dex 
  Odpowiedz
Nic nie stoi na przeszkodzie, aby startował i wygrał. Najwyżej zamienimy się jak Putin z Miedwiediewem. 😂
[Obrazek: 101005704499841539.png]
37. Prezydent Republiki Bialeńskiej
  Odpowiedz
[Obrazek: 101005704499837746_t.png]

Grüner na czele ulicznej sondy!

W naszym badaniu największym poparciem cieszył się Peter Grüner, którego wskazały 4 osoby. Drugie miejsce zajął Andrzej Ordyński z 3 głosami, a na trzecim uplasował się Vratislav Vondráček, którego wskazały dwie osoby.

Po jednym głosie przypadło Meliodasowi oraz Thomasowi von Lisendorffowi. Tym razem nikt nie wskazał Piotra Romanowa oraz Guliano Giuseppe Montiniego.

Każdy z głosujących mógł wskazać dwóch swoich faworytów, dlatego nie była to klasyczna walka o jeden głos. Mimo to Grüner zdołał wyprzedzić pozostałe nazwiska. 

Szczególnie interesujący pozostaje wynik Andrzeja Ordyńskiego. Trzy głosy mogą być sygnałem, że część wyborców chętnie zobaczyłaby go w wyścigu o Pałac Prezydencki - pytanie tylko, czy sam zainteresowany zdecyduje się do tego wyścigu dołączyć.

Czy taki układ poparcia przełoży się na rzeczywiste wybory? Tego oczywiście nie da się przesądzić na podstawie tak małego badania, ale wyniki pokazują, które nazwiska cieszą się obecnie największym zainteresowaniem wśród naszych respondentów.
Superki: Peter Grüner
(-) Markus Wettin
  Odpowiedz
Szkoda, że wobec braku kontrkandydatów nie ma rzeczywistej rywalizacji.
Superki: Markus Wettin
[Obrazek: 101005704499841539.png]
37. Prezydent Republiki Bialeńskiej
  Odpowiedz
Dziękuję za sugestię, ale już wcześniej podjąłem decyzję, że do końca kadencji pozostanę w Ludowym Komitecie Sprawiedliwości. 

Nie wykluczam natomiast startu w przyszłości. Wydawało się niedawno, że chętnych na Pałac jest wielu i jeszcze przez dłuższy czas nie będzie potrzebny "recykling" byłych prezydentów... Albo im się odechciało, albo realioza ich dopadła, albo po prostu przestraszyli się silnej pozycji konduktora @Peter Grüner Wink

Natomiast zachęcam innych obywateli do startu. Wybory z jednym kandydatem to trochę nuda. Już nam się wypaliła polityka?
  Odpowiedz
(27.08.2026, 18:19)Andrzej Ordyński napisał(a): Wybory z jednym kandydatem to trochę nuda. Już nam się wypaliła polityka?

No cóż... w naszym ugrupowaniu politycznym obecnie trudno o kandydata, skoro Ty definitywnie nie chcesz. Piotr obecnie ma na głowie ważne zmiany w życiu zawodowym i najpewniej po prostu czasu nie ma (znam to bo byłem w tym samym zawodzie przez 20 lat), a ja to... sam wiesz... nigdy nie miałem zacięcia do bycia "konduktorem" - raz byłem z przymusu czyli z braku wtedy sensownych kandydatów, bo Ty nie chciałeś. I mi to wystarczy... niespecjalnie się do tego nadaję i nigdy na takie stanowisko chęci nie miałem.

(27.08.2026, 18:19)Andrzej Ordyński napisał(a): ...albo po prostu przestraszyli się silnej pozycji konduktora @Peter Grüner 

Nie da się ukryć, że obecny Prezydent dobrze spełnia swoją rolę... i chyba się jeszcze nie wypalił.

Z tym "wypaleniem polityki" to jest chyba tak, że jak się zasadniczo zgadzamy co do kierunku rozwoju kraju i do tego jak w sumie idzie nam nieźle - to niespecjalnie jest się o co politycznie spierać. Tym samym polityka zaczyna zamierać...

U nas jednak większość ma spore doświadczenia mikronacyjne, a więc nie mamy raczej takiego zjawiska jak w młodszych mikronacjach i wśród młodszych mikronautów, że "każdy chce być królem". Z jednak strony to dobrze, ale dla polityki akurat źle.
Ronon Dex 
  Odpowiedz
Ja powiem tak, że no jak się ktoś zgłosi to wiadomo na braciszka, ale jak nikt no to znaczy no dobra zapomniałem że są głosy puste, ale no tak czy inaczej też na braciszka zagłosuje. Jednak to co mnie dziwi, że Meliodas dostał głos tylko ode mnie. On miał moim zdaniem najbardziej neutralną politykę w Bialeńskim Kongresie, ale z własnym zdaniem. Dla mnie gdyby nie mój brat startował, to właśnie jemu warto było by zaufać jako drugiej osobie w Republice Bialeńskiej. Oczywiście to piszę to, bo na liście on jest. Jakby był Ronon Dex, to nie miałbym żadnego cienia wątpliwości i po moim bracie bym głosował jako następnego na Ronon Dexa, ale że nie został on ujęty w ankiecie, to wiadomo tutaj leci Meliodas.
  Odpowiedz
Meliodas z pewnością miałby szansę na dobry wynik, gdyby wyrażał jakiekolwiek zainteresowanie objęciem urzędu. Myślę, że cieszy się on powszechnym szacunkiem i zaufaniem Bialeńczyków. To samo oczywiście w przypadku Ronona, ale jego brak zainteresowania tą funkcją jest znany od lat.
Superki: Leszek I Neron, Peter Grüner
  Odpowiedz
(28.08.2026, 17:22)Leszek I Neron napisał(a): Jednak to co mnie dziwi, że Meliodas dostał głos tylko ode mnie.

Bo wszyscy wiemy, że Meliodas deklarował ograniczoną obecność w RB i nigdy nie wyrażał chęci bycia Prezydentem RB, za to jest świetnym Przewodniczącym PKL i wiemy, że do tego chciał się ograniczyć.

Tak jak pisałem wcześniej na temat tego sondażu... ujmowanie osób deklarując kompletny brach chęci do startu w wyborach oraz osób, które po prostu startować nie mogą będzie zaburzało wynik. Nie głosowałem na Meliodasa - nie dlatego, że mam coś przeciwko jego ewentualnej prezydenturze (wprost przeciwnie), a po prostu dlatego, że wiem o braku jego chęci do startu.

Podobnie jak nie oddałem głosu na mojego kolegę partyjnego Piotra Romanowa - bo też wiem, że akurat w tym momencie zajęty ważnymi sprawami w realu, nie wystartuje, bo jest odpowiedzialny i nie chciałby zapewne pełnić funkcji, której akurat w tym momencie (z przyczyn obiektywnych) nie byłby w stanie dobrze pełnić.

Nie ukrywam, że oddałem głos na Andrzeja Ordyńskiego... trochę z nadzieją, że zmieni zdanie (bo jego deklaracje nie były aż definitywne) i wystartuje, bo od początku RB uważam, że byłoby dobrym prezydentem i namawiam go do tego.
Superki: Andrzej Ordyński
Ronon Dex 
  Odpowiedz

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości