27.07.2026, 21:13
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 27.07.2026, 21:17 przez Andrzej Ordyński.)
Cytat:KODEKS WYKROCZEŃ
Artykuł 1.
1. Odpowiedzialności za wykroczenie podlega ten, kto popełnia czyn zabroniony pod groźbą kary przez ten Kodeks.
2. Nie popełnia wykroczenie ten, kto popełnił czyn nieumyślne lub z powodu swojej nieumiejętności, a który po zwróceniu uwagi zaprzestał jego popełniania.
Artykuł 2.
Kodeks ten stosuje się do osoby, która popełniła wykroczenie na forum Republiki Bialeńskiej.
Artykuł 3.
Karami są:
a) Nagana,
b) Ograniczenie swobody wypowiedzi poprzez moderację postów.
c) Pozbawienie wolności do:
1. Tygodnia.
2. Miesiąca, w przypadku złośliwej recydywy.
Artykuł 4.
Właściwa do wydawania kar określonych w art. 3 jest Policja Krajowa.
Artykuł 5.
Zabronione jest:
a) Złośliwe rozpowszechnianie niebezpiecznych stron,
b) Złośliwe rozpowszechnianie reklam,
c) Złośliwe wprowadzanie w błąd innych osób,
d) Złośliwe niepokojenie innych osób,
e) Nieuzasadnione odpowiednimi okolicznościami publiczne używanie wyrazów wulgarnych,
f) Niestosowanie się do zasad kultury słowa pisanego.
Artykuł 6.
Autor posta ma obowiązek stosowania zasad poprawnej pisowni języka polskiego.
Artykuł 7.
Policjanci są uprawnieni do usuwania skutków wykroczeń, jeśli jest to pożądane ze względu na interes publiczny.
Artykuł 8.
Policjant może zamiast kary przyznać jedynie upomnienie.
Artykuł 9.
Od nałożonej kary można odwołać się do Ludowego Komitetu Sprawiedliwości.
Artykuł 10.
Prezydent Republiki Bialeńskiej na wniosek Komendanta Głównego Policji Krajowej może wydalić z terytorium Republiki Bialeńskiej niepożądanego cudzoziemca.
Artykuł 11.
Ustawa wchodzi w życie z chwilą ogłoszenia.
Ja bym wrócił do KK z 2019 roku, bo jest świetna. Bez rozbijania się na mniejsze kodeksy typu KW, można też zawrzeć w jednej ustawie - Kodeksie karnym przepisy o osobach niepożądanych.
https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/ar...hp?tid=183
Hawert Sroczyński-Romanow de sanguine Wettin-Weerland
Kodeks Karny daje narzędzia Ludowego Komitetowi Sprawiedliwości, a Kodeks Wykroczeń daje narzędzia Policji Krajowej. Moim zdaniem oba są potrzebne. Obyśmy korzystali z nich jak najrzadziej, ale narzędzia powinniśmy mieć.
Zdaje się, że innych uwag nie ma? Może któryś z kongresmenów zgłosi?
@ Ronon Dex @ Piotr Romanow @ Markus Wettin @ Meliodas @ Vratislav Vondráček
Ja uwag nie mam zarówno do jednego jak i do drugiego projektu. Nie znam się niestety na tej stronie prawa, bo raczej nic mi z tego nie grozi.
Lyz̦puhkud Nylsar Pētri Romanа̄v
Nyslar af Nanda, Orda e Brodra
(Imperator Nandyjczyków, Ordyjczyków i Brodryjczyków)
Ogólnie nie mam zastrzeżeń, ale…
Cytat: Artykuł 6.
Autor posta ma obowiązek stosowania zasad poprawnej pisowni języka polskiego.
W obecnym brzmieniu każda literówka lub błąd ortograficzny jest wykroczeniem. Chyba trochę przesada? Raczej bym poszedł w kierunku „uporczywe” albo „świadome” naruszanie zasad języka polskiego.
(-) Markus Wettin
(01.08.2026, 22:17)Andrzej Ordyński napisał(a): Może któryś z kongresmenów zgłosi? No ale na spokojnie, będzie debata w PKL, prawda...
(27.07.2026, 21:13)Andrzej Ordyński napisał(a): Właściwa do wydawania kar określonych w art. 3 jest Policja Krajowa. No ja nie wiem czy podoba mi się idaea dawania Policji Krajowej władzy odbierania wsadzania ludzi do więzienia bez wyroku. Od czegoś mamy sąd...
Cytat:Kodeks ten stosuje się do osoby, która popełniła wykroczenie na forum Republiki Bialeńskiej.
Czyli wyłączacie jego stosowanie na Discordzie?
(01.08.2026, 22:55)Markus Wettin napisał(a): W obecnym brzmieniu każda literówka lub błąd ortograficzny jest wykroczeniem. Chyba trochę przesada? Raczej bym poszedł w kierunku „uporczywe” albo „świadome” naruszanie zasad języka polskiego.
"Uporczywe to chyba najlepsze określenie. Świadomie można czasami odejść od reguł ortografii w celach np. artystycznych.
(01.08.2026, 23:03)Meliodas napisał(a): No ale na spokojnie, będzie debata w PKL, prawda...
Owszem, ale przeważnie te debaty w PKL są krótkie i nie wszystko się tam wyłapie, więc warto zacząć od konsultacji społecznych.
(01.08.2026, 23:03)Meliodas napisał(a): No ja nie wiem czy podoba mi się idaea dawania Policji Krajowej władzy odbierania wsadzania ludzi do więzienia bez wyroku. Od czegoś mamy sąd...
Z drugiej strony, każdym wykroczeniem miałby zajmować się sąd? A zawsze można "od nałożonej kary można odwołać się do Ludowego Komitetu Sprawiedliwości."
(02.08.2026, 12:26)Vilarte napisał(a): Czyli wyłączacie jego stosowanie na Discordzie?
W sumie nie wiem czy traktujemy discord jako miejsce publiczne Republiki Bialeńskiej?
(02.08.2026, 13:20)Andrzej Ordyński napisał(a): (02.08.2026, 12:26)Vilarte napisał(a): Czyli wyłączacie jego stosowanie na Discordzie?
W sumie nie wiem czy traktujemy discord jako miejsce publiczne Republiki Bialeńskiej?
Póki co moim zdaniem nie. Jednak jeśli w przyszłości faktycznie zaczniemy go wykorzystywać do organizacji obchodów, konkursów itd. na wzór sarmacki, tak wtedy będzie trzeba nad tym pomyśleć. Ewentualnie stworzyć wersje light dot. komunikatorów zewnętrznych, abyśmy się nie musieli się tłumaczyć w LKS za głupoty.
(-) Markus Wettin
(02.08.2026, 12:26)Vilarte napisał(a): Cytat:Kodeks ten stosuje się do osoby, która popełniła wykroczenie na forum Republiki Bialeńskiej.
Czyli wyłączacie jego stosowanie na Discordzie?
Bardziej określone to jest w Kodeksie Karnym, ale Kodeks Wykroczeń to bardziej podchodzi pod regulamin samego forum. xd
https://spolecznosc.bialenia.re/showthread.php?tid=1079
(27.07.2026, 21:48)Andrzej Ordyński napisał(a): Artykuł 4.
1. Ustawę niniejszą stosuje się do sprawcy, który popełnił czyn zabroniony na forum Republiki Bialeńskiej oraz w kontaktach między osobami fizycznymi i prawnymi poprzez komunikatory w systemach informatycznych należących do bądź kontrolowanych przez Republikę Bialeńską.
2. Ustawę niniejszą stosuje się również do obywatela Republiki Bialeńskiej oraz cudzoziemca, którzy popełnili czyn zabroniony za granicą skierowany przeciwko interesom Republiki Bialeńskiej, obywatelom bialeńskim lub bialeńskim jednostkom organizacyjnym, jeżeli czyn ten stanowi przestępstwo w myśl ustawy obowiązującej w miejscu jego popełnienia.
3. Wymogu podwójnej karalności określonego w 2. nie stosuje się, jeżeli popełniony czyn godzi w bezpieczeństwo wewnętrzne lub zewnętrzne Republiki Bialeńskiej.
4. Orzeczenie zapadłe za granicą wyklucza możliwość wszczęcia lub prowadzenia postępowania karnego o ten sam czyn zabroniony przed sądem bialeńskim.
(02.08.2026, 19:10)Hawert napisał(a): (27.07.2026, 21:48)Andrzej Ordyński napisał(a): Artykuł 4.
1. Ustawę niniejszą stosuje się do sprawcy, który popełnił czyn zabroniony na forum Republiki Bialeńskiej oraz w kontaktach między osobami fizycznymi i prawnymi poprzez komunikatory w systemach informatycznych należących do bądź kontrolowanych przez Republikę Bialeńską.
2. Ustawę niniejszą stosuje się również do obywatela Republiki Bialeńskiej oraz cudzoziemca, którzy popełnili czyn zabroniony za granicą skierowany przeciwko interesom Republiki Bialeńskiej, obywatelom bialeńskim lub bialeńskim jednostkom organizacyjnym, jeżeli czyn ten stanowi przestępstwo w myśl ustawy obowiązującej w miejscu jego popełnienia.
3. Wymogu podwójnej karalności określonego w 2. nie stosuje się, jeżeli popełniony czyn godzi w bezpieczeństwo wewnętrzne lub zewnętrzne Republiki Bialeńskiej.
4. Orzeczenie zapadłe za granicą wyklucza możliwość wszczęcia lub prowadzenia postępowania karnego o ten sam czyn zabroniony przed sądem bialeńskim.
Jesteście przekonani, ze ustęp 4 powinien mieć takie brzmienie? Rozumiem, żeby zapisać o państwach Wspólnoty Narodów, ale dowolne? Przecież możemy mieć do czynienia z państwami wrogimi jak np. FN lub po prostu z państwem zaprzyjaźnionym, w którym jakiś czyn nie ma penalizacji. I co wtedy?
Ronon Dex
Archont Federacji Rodecji / Dowódca Sił Zbrojnych Republiki Bialeńskiej
(02.08.2026, 19:44)Ronon Dex napisał(a): Jesteście przekonani, ze ustęp 4 powinien mieć takie brzmienie?
A jak inaczej? Bo to stary KK z okresu 2017-2023 czy jakoś tak. W wątku z KK zaproponowałem zmiany, to tam można przenieść dyskusję.
W tej sprawie ma coś ktoś do dodania czy można kierować do PKL?
37. Prezydent Republiki Bialeńskiej
|