Budowa Farwardin a modernizacja Anatolii
Budowa przyszłego miasta stołecznego Farwardin jest naszym wielkim dziełem, które rozwija się na naszych oczach. II Republika pokazuje światu, że jest zdolna do podejmowania działań o rozmachu nie mniejszym niż jej poprzedniczka. Budowa potrwa jeszcze przez lata, ale już dziś Farwardin stało się symbolicznym centrum Anatolii.

Na Farwardin Anatolia jednak się nie kończy. To nasza zdecydowanie największa wyspa, która wciąż czeka na pełne zagospodarowanie i swoje miejsce w świadomości Bialeńczyków. O ile Wyspa Bialenia jest już szczegółowo opisana, Anatolia wciąż potrzebuje wiele uwagi. 

Zapraszam wszystkich Bialeńczyków i przyjaciół z zagranicy do przedstawiania swoich pomysłów na zagospodarowanie Anatolii. Na starej mapie autorstwa @Ronon Dex naniosłem moje drugie lenno, zamieniłem tożsamość @Meliodas, dodałem lenno @Henryk Ziemiański oraz oczywiście Farwardin.

Wzniećmy przygaszony ogień bialeńskiej pasjonarności i zbudujmy Drugą Bialenię - Anatolię naszych marzeń!

[Obrazek: 101005704499843035_t.jpg]
Superki: Markus Wettin
  Odpowiedz
Zdecydowanie elektryfikacja wszystkich linii kolejowych na Anatolii xd
Ograniczymy przy okazji zanieczyszczanie powietrza, bo przecież te spalinówki tam to zatruwają jak uj XD
  Odpowiedz
(08.09.2026, 22:01)Waksman napisał(a): Zdecydowanie elektryfikacja wszystkich linii kolejowych na Anatolii

Jesteś pewny, że jest to rozwiązanie ekonomiczne?

To Ty jesteś fachowcem od kolei, ale moim zdaniem wymogi jakie za sobą niesie kolej zeelektryfikowana (choćby kwestie zasilania), przy jednak bardzo rozczłonkowanej i rzadkiej infrastrukturze na Anatolii nie zrekompensują zysków jakie niesie kolej zeelektryfikowana.

Elektryfikacja kolei sprawdza się tam gdzie jest stosunkowo duża gęstość zaludnienia, a co za tym idzie wiele miejscowości, co powoduje dużą gęstość sieci energetycznych. Na Anatolii tak nie ma... 

Wyprowadź mnie z błędu, bo Ty się na kolejach znasz - ale mnie się coś wydaje, że w realu, tam gdzie są długie linie kolejowe przebiegające przez słabo zaludnione tereny niespecjalnie występuje elektryfikacja.

(08.09.2026, 22:01)Waksman napisał(a): Ograniczymy przy okazji zanieczyszczanie powietrza, bo przecież te spalinówki tam to zatruwają jak uj

Tak... zaraz będziesz optował za elektrycznymi samochodami i podobnymi poronionymi wynalazkami.  Big Grin
Superki: Franciszek Halski
[Obrazek: 100505667931999015.png]
Ronon Dex 
Archont Federacji Rodecji / Dowódca Sił Zbrojnych Republiki Bialeńskiej
  Odpowiedz
Szanowni,

na pierwszym miejscu zgodzę się z przedmówcą, elektryfikacja kolei tam gdzie to ekonomicznie uzasadnione oraz dostosowanie tras do prędkości 160/200 km/h.

Pomysłem dla Anatolii byłoby utworzenie kurortu nad morskiego między Al-Faktoryją a Chylonią. Z uwagi na cieplejszy mikroklimat w tym rejonie oraz rozległe plaże. Dodatkowo ten obszar oferuję bliskość Srebrnych Gór, co tworzy wielką okazję do stworzenia centrum turystycznego, po połączeniu tych dwóch lokalizacji koleją. Pod górami mógłby powstać resort turystyczny z trasami i skoczniami oraz uzdrowiskiem.

Roboczo nadmorskie miasto kurort nazwać można Srebny Brzeg, a górski kurort Kaniewsk Zdrój. 
Linia dedykowana dla połącznia tych dwóch kurortów mogłaby powstać jako linia wąskotorowa dla ograniczenia kosztów i większej możliwości adaptacji do terenu.

Nasze przedsiębiorstwa i inwestorzy mogłyby się podjąć współpracy dla utworzenia serca turystyki dla tego regionu. Jednak wszystko zależy od ustaleń między-państwowych na gruncie gospodarczo-militarnym.

Drugą kwestią, jest ukazanie potencjału dot. zasobów naturalnych regionu i ew. pozyskania koncesji na wydobycie danych surowców. Oznaczało by to rozwój przemysłu.
Superki: Andrzej Ordyński
[Obrazek: Bulava_Mace_of_Prince_Ladislaus_Sigismun...ZS_166.jpg]
Ambasador Carstwa Petrandt
  Odpowiedz
(08.09.2026, 22:56)Franciszek Halski napisał(a): na pierwszym miejscu zgodzę się z przedmówcą, elektryfikacja kolei tam gdzie to ekonomicznie uzasadnione oraz dostosowanie tras do prędkości 160/200 km/h.

Ale do tego wcale nie trzeba elektryfikacji na siłę... taka szybka komunikacja kolejowa już na Anatolii powstała w 2020 i była oparta na lokomotywach spalinowych.

Na południowym wybrzeżu istnieje (chyba, że złomiarze ukradli) całkiem spory odcinek magistrali kolejowej przystosowanej do dużych prędkości:

[Obrazek: 100814438986154241_t.png]

Kustosz
Superki: Andrzej Ordyński, Franciszek Halski
Ronon Dex 
  Odpowiedz
A moje lenno? 😭
Co prawda muszę się za nie wziąć, ale istnieje.
[Obrazek: 101005704499841539.png]
37. Prezydent Republiki Bialeńskiej
  Odpowiedz
(08.09.2026, 22:28)Ronon Dex napisał(a): Jesteś pewny, że jest to rozwiązanie ekonomiczne?

To Ty jesteś fachowcem od kolei, ale moim zdaniem wymogi jakie za sobą niesie kolej zeelektryfikowana (choćby kwestie zasilania), przy jednak bardzo rozczłonkowanej i rzadkiej infrastrukturze na Anatolii nie zrekompensują zysków jakie niesie kolej zeelektryfikowana.

Elektryfikacja kolei sprawdza się tam gdzie jest stosunkowo duża gęstość zaludnienia, a co za tym idzie wiele miejscowości, co powoduje dużą gęstość sieci energetycznych. Na Anatolii tak nie ma... 

Wyprowadź mnie z błędu, bo Ty się na kolejach znasz - ale mnie się coś wydaje, że w realu, tam gdzie są długie linie kolejowe przebiegające przez słabo zaludnione tereny niespecjalnie występuje elektryfikacja.

Ekonomiczne na pewno nie, zdecydowanie bardziej praktyczne dla użytkowników sieci kolejowej. Tak na przykład - lokomotywy elektryczne są zdecydowanie tańsze w eksploatacji i naprawach niż lokomotywy spalinowe (zazwyczaj), no i prostsze w obsłudze. Skoro nie widać większego sensu elektryfikacji całej anatolijskiej sieci kolejowej to wysuwam okrojoną propozycję - elektryfikacja głównych magistral kolejowych tak, żeby drut przeciągnąć od Tunelu-Północ, przez Satedę, Chylonię, Jedisan, aż do Bramy Nordaty. Można też pokusić się o wyznaczenie alternatywnej trasy przejazdu północną częścią wyspy i jej elektryfikację tak w razie "W", jakby na magistrali coś walnęło i nie dałoby się tamtędy przejechać.
  Odpowiedz
(Wczoraj, 15:51)Waksman napisał(a): Ekonomiczne na pewno nie, zdecydowanie bardziej praktyczne dla użytkowników sieci kolejowej. Tak na przykład - lokomotywy elektryczne są zdecydowanie tańsze w eksploatacji i naprawach niż lokomotywy spalinowe (zazwyczaj), no i prostsze w obsłudze.

No cóż... Ty jesteś praktykiem z reala, a ja tylko graczem w SimRail i Train Sim World (obecnie 6, ale niedługo jak widzę na Steam to 7) - ale z tą prostotą obsługi to różnie bywa. Jakoś nie widzę prostoty w takiej EU-07/EP-07, EP-08 czy ET22. Inna sprawa, że faktycznie w takich "newagowskich" Impulsach (36WEd) czy "pesowskich" Elfach (EN76/EN96) to obsługa jest faktycznie dużo prostsza... tylko to jest "inny gatunek". Obsługa spalinowych lokomotyw amerykańskich (tylko takie kupuję do TSW6, bo europejskie mam przecież w SR) nie jest to jakoś specjalnie skomplikowane. Co do napraw itp. - to trudno mi się wypowiedzieć... nie znam się, to i wymądrzać nie zamierzam.

Jednak jakiś powód jest, że nie stosuje się elektryfikacji na długich trasach w mało zaludnionym i mało zurbanizowanym terenie...

Czy aby nie jest to spowodowane faktem, że do linii zeelektryfikowanej trzeba dostarczać zasilanie co 20-25 km czyli na terenach mało zaludnionych wiązałoby się to z koniecznością specjalnej budowy linii energetycznych (ze wszystkimi tego konsekwencjami) do zasilania tylko i wyłącznie szlaku kolejowego?

(Wczoraj, 15:51)Waksman napisał(a): Skoro nie widać większego sensu elektryfikacji całej anatolijskiej sieci kolejowej to wysuwam okrojoną propozycję - elektryfikacja głównych magistral kolejowych tak, żeby drut przeciągnąć od Tunelu-Północ, przez Satedę, Chylonię, Jedisan, aż do Bramy Nordaty.

No tak tylko to przynajmniej 2500 km (na mapce kolei to proste kreski, które w terenie takie nie są... ale tam wychodzi już 2200 km), gdzie większe miasta są od siebie odległe o 300-400 km. To jakby porównać z koleją Northern Pacific z Chicago do... nie wiem, bo trzeba liczyć po linii kolejowej, a nie w powietrzu - np. do Missoula w Montanie (jakieś 2400 km po torach), a nawet dalej. Jakoś tam nie elektryfikują... pytanie dlaczego? Na moje kwestia ekonomiczna...

Jest jeszcze jeden ważny czynnik... odległości. O ile przy odległościach do 500-700 km transport pasażerski kolejowy jest najlepszą opcją - to już w przypadku większych odległości lepszą opcją jest transport lotniczy - czyli lokalne linie lotnicze. Chyba pokombinuję nad jakąś Anatolia Air...  Big Grin

No i jeszcze jedna ważna kwestia... na Anatolii to nie ruch pasażerski będzie priorytetem, ale towarowy. Przecież mamy to rozbudować, a już w zasadzie tam mamy np. największą bialeńską stocznię (Sateda). Zapewne będziemy rozwijać przemysł, w tym wydobywczy - dlatego transport kolejowy ciężkich ładunków w dużej ilości będzie tam priorytetem. Przy tym zaludnieniu i takich odległościach to przewozy pasażerskie niekoniecznie się mocno rozwiną.

Moim zdaniem na razie z koleją zeelektryfikowaną należałoby na razie ograniczyć się do trasy pomiędzy Port Arthurberg, a Farwardin... szczególnie, że to musi być nowa linia, bo jej nie ma, a i miasto jest przecież nowo budowane. Bo tutaj łączność z Wyspą Bialeńską będzie ważna i tutaj ruch pasażerski może być już w miarę znaczący.

Potem można ewentualnie pokombinować z elektryfikacją do Sateda... o ile na tym wybrzeżu powstanie więcej miast.
PS. I jeszcze jedno... niegdyś z Ametystem utworzyliśmy Bialeńsko-Nordacką Spółkę Frachtową - celowo tak bo mogliśmy wykorzystać lokomotywy z logiem BNSF z reala i nie trzeba było kombinować. Może warto ją reaktywować? Nie masz ochoty na udziały?
Ronon Dex 
  Odpowiedz
A ta elektryfikacja to 3 kV DC czy 25 kV AC? Big Grin

Można duuużo elektrowni słonecznych natrzaskać wszędzie i jakieś elektrownie pompowo-szczytowe, żeby magazynować OZE.
Hawert Sroczyński-Romanow de sanguine Wettin-Weerland
  Odpowiedz
(Wczoraj, 17:40)Hawert napisał(a): A ta elektryfikacja to 3 kV DC czy 25 kV AC? Big Grin

Jeżeli już to 25 kV AC - bo jest bardziej perspektywiczna.

(Wczoraj, 17:40)Hawert napisał(a): Można duuużo elektrowni słonecznych natrzaskać wszędzie i jakieś elektrownie pompowo-szczytowe, żeby magazynować OZE.

Ale tutaj nie chodzi o wytwarzanie prądu... tylko o jego dystrybucję. Zeelektryfikowane linie kolejowe wymagają dostarczania zasilanie do linii co kilkanaście, góra kilkadziesiąt kilometrów.

Oczywiście jeżeli pójdziemy w 25 kV AC to nawet przy dużym obciążeniu wystarczy co około 40 km, ale przy 3 kV DC to co 15 km. Czyli nawet jak pójdziemy w 25 kV AC to oznacza ciągnięcie linii przesyłowych na "pustkowiu" - tylko po to by zasilić zeelektryfikowaną kolej. Dlatego to mało ekonomiczne i nie stosowane w terenach o niewielkiej gęstości zaludnienia.
Ronon Dex 
  Odpowiedz
(Wczoraj, 17:59)Ronon Dex napisał(a): Ale tutaj nie chodzi o wytwarzanie prądu... tylko o jego dystrybucję.

Znaczy rzuciłem kolejną propozycję zagospodarowania przestrzeni
Hawert Sroczyński-Romanow de sanguine Wettin-Weerland
  Odpowiedz
(Wczoraj, 18:10)Hawert napisał(a): Znaczy rzuciłem kolejną propozycję zagospodarowania przestrzeni

W sumie nie głupią... zresztą na wybrzeżu Anatolii zapewne sprawdzą się też "farmy wiatrowe"... i żeby było jasne, nie jestem jakimś eko-oszołomem (wprost przeciwnie), ale to po prostu stosunkowo tanie źródło prądu - choć osobiście uważam, że po prostu warto tam zbudować elektrownie atomowe.
Superki: Elina von Gredensburg
Ronon Dex 
  Odpowiedz
(Wczoraj, 18:15)Ronon Dex napisał(a):
(Wczoraj, 18:10)Hawert napisał(a): Znaczy rzuciłem kolejną propozycję zagospodarowania przestrzeni

W sumie nie głupią... zresztą na wybrzeżu Anatolii zapewne sprawdzą się też "farmy wiatrowe"... i żeby było jasne, nie jestem jakimś eko-oszołomem (wprost przeciwnie), ale to po prostu stosunkowo tanie źródło prądu - choć osobiście uważam, że po prostu warto tam zbudować elektrownie atomowe.

Jako będę Ministerką Rozwoju Regionalnego w rządzie Petera Grunera w tym już jest pewne rozmawiałam z Peterem: Jeszcze dodam do tego projektu będzie ekologiczne budowane z recyklingu materiały do budowy tych koleji, w tym będzie AI programowaniem i wyłapało z czujników GPS będzie się znajdować no te czujniki między trakcjami lub sefamaforami świetlynymi to będzie wbudowanie w pociągi ten system w tym będzie jakiś wypadek/itp. to od razu będzie informacja do WBP tzw. komunikaty drogowe autostradowe i kolejowe z wyłapaniem mapy z GPS w WBP będzie to obsługiwać Ministerstwo Rozwoju Regionelnego razem z  Krajową Radą Informatyczną z funduszy Wspólnoty Narodów  będzie robione

[Obrazek: 101005704499842406.png]

Odpowiedz
(Wczoraj, 18:36)Elina von Gredensburg napisał(a): Jeszcze dodam do tego projektu będzie ekologiczne budowane z recyklingu materiały do budowy tych koleji

Zdecydowanie nie... żadnego recyklingu i innego eko-badziewia. To ma być porządna kolej...

Choć oczywiście "recykling" przy produkcji niektórych elementów może być, bo ponowne przetapianie złomu na stal to w sumie była norma jeszcze w czasach gdy nikt o tych całych eko-oszołomach i i eko-wariactwach nie słyszał (to było wtedy gdy byli chuligani i donosiciele, a nie aktywiści i sygnaliści). Ale na pewno nie będą to kluczowe elementy konstrukcji, bo ze stalą złomową to bywa różnie i trudno o taką czystość jak materiał pierwotny.
(Wczoraj, 18:36)Elina von Gredensburg napisał(a): w tym będzie AI programowaniem i wyłapało z czujników GPS będzie się znajdować no te czujniki między trakcjami lub sefamaforami świetlynymi to będzie wbudowanie w pociągi ten system w tym będzie jakiś wypadek/itp. to od razu będzie informacja do WBP tzw. komunikaty drogowe autostradowe i kolejowe z wyłapaniem mapy z GPS w WBP będzie to obsługiwać Ministerstwo Rozwoju Regionelnego razem z  Krajową Radą Informatyczną z funduszy Wspólnoty Narodów  będzie robione

A dało by się to jakoś tak po polsku? Bo ni diabła nic z tego nie rozumiem... Bo pomysł może być ciekawy, ale dobrze by było to jakoś zrozumiale "wyłożyć".
Ronon Dex 
  Odpowiedz
(08.09.2026, 23:12)Ronon Dex napisał(a): [Obrazek: 100814438986154241_t.png]

Kustosz

Czy byłaby możliwość poprowadzenia linii kolejowej z Północnych Wrot do Syrty? W ten sposób dwie części mojego Fideikomisu byłyby połączone.

Druga sprawa, skoro budujemy Farwardin to powinno ono zostać połączone ze wszystkimi istotnymi miejscowościami anatolijskimi.
  Odpowiedz

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości