Szanowni,
Koncepcja Centralnego Portu Lotniczego narodziła się pod wpływem potrzeby i ten stan rzeczy utrzymuje się do teraz. Jednak warto byłoby sformalizować ten "projekt" poprzez ustawę, a także przeprowadzić konsultacje społeczne. Obecna nazwa jest moją własną inwencją twórczą, wzorowaną na realnym CPK. Prócz samej nazwy zapożyczyłem również jego ideę. Jak już gdzieś wcześniej dyskutowaliśmy o CPL, doszliśmy do wniosku, że warto, aby miał również potencjał narracyjny. Dlatego narodził się pomysł, by prócz witania gości zagranicznych mógł także służyć rozwijaniu gospodarki. Został więc umownie ulokowany między Wolnogrodem a Apfelbaumstadt (blisko do morza, do stolicy itd.), ale gdzie dokładnie, tego już nie wiadomo.
Wypadałoby wymyślić nazwę miejscowości, w której byłby położony. Do głowy przyszedł mi Aerograd albo Luftstadt. Pytanie, czy trzymamy się obecnej lokalizacji, czy jednak macie inne pomysły?
(-) Markus Feliks
Proponuję nazwę "Matar", oznaczającą po arabsku lotnisko. A przy tym jest to toponim krótki i łatwy do zapamiętania.
(13.08.2026, 21:30)Andrzej Ordyński napisał(a): Proponuję nazwę "Matar", oznaczającą po arabsku lotnisko. A przy tym jest to toponim krótki i łatwy do zapamiętania.
Osobiście uważam, że okej nazwa.
37. Prezydent Republiki Bialeńskiej
15.08.2026, 22:06
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 15.08.2026, 22:06 przez Markus Feliks.)
(13.08.2026, 21:30)Andrzej Ordyński napisał(a): Proponuję nazwę "Matar", oznaczającą po arabsku lotnisko. A przy tym jest to toponim krótki i łatwy do zapamiętania.
Mi również się podoba, może faktycznie bardziej w naszym klimacie. Co do lokalizacji, to proponuję gdzieś w tych okolicach, blisko Autostrady A2. Kolej również jest całkiem niedaleko, więc można tory łatwo podciągnąć.
(-) Markus Feliks
Lokalizacja jest chyba okej.
37. Prezydent Republiki Bialeńskiej
Moim zdaniem obecna lokalizacja jest trafiona, między Wolnogrodem a Apfelbaumstadt CPL ma sens zarówno komunikacyjny, jak i narracyjny. Bliskość stolicy i wybrzeża daje też sporo możliwości późniejszego rozwijania wątków gospodarczych.
Co do nazwy, Matar brzmi wspaniale . Nazwa jest krótkia, charakterystyczna i łatwa do zapamiętania.
/-/ Thomas von Lisendorff
Cesarz Imperium Rusowskiego,
Minister Kultury i Sportu Bialenii,
Prezes BZS, Ambasador w Rotrii,
Par Kobrin, Admirał MW RB , Ataman Dehreiny
W sumie to bym lekko przesunął na południe, południowy-wschód... Bliżej linii kolejowej i nieco dalej od autostrady, bo gdyby się nieco rozrosło z czasem to lepiej nieco odsunąć od A2.
Ronon Dex
Archont Federacji Rodecji / Dowódca Sił Zbrojnych Republiki Bialeńskiej
Ja to bym widział, tak, że A2 łączy terminale krajowe - T1 oraz T2, natomiast projekt autostrady A22 od strony południowej CPL dla połączenia terminala międzynarodowe T3 oraz terminala towarowego + kolej oczywiście.
No i może Maglev do połączenia Wolnograd - CPL - Apfelbaumstadt?
Hawert Sroczyński-Romanow de sanguine Wettin-Weerland
(16.08.2026, 11:54)Hawert napisał(a): Maglev
Maglev jest szalenie nie opłacalne. Budowa infrastruktury i jej utrzymanie będzie stanowić gros kosztów dla całości projektu. Osobiście proponuje budowę konwencjonalnej linii kolejowej przystosowanej do prędkości 200 km/h (więcej nie ma sensu ze względu na małe odległości). Linia ta będzie mogła być zalążkiem połączeń kolejowych łączących Starą stolicę z nową.
Są dwa warianty linia równoległa do istniejącej (omijająca Żółkiew) lub odnoga od istniejącej linii kończąca się podziemną stacją czołową prowadzącą wprost na terminal.
![[Obrazek: Bulava_Mace_of_Prince_Ladislaus_Sigismun...ZS_166.jpg]](https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/1/14/Bulava_Mace_of_Prince_Ladislaus_Sigismund_Vasa_ZKnW-PZS_166.jpg)
Ambasador Carstwa Petrandt
|