Markus Feliks - Aktywność, która buduje!
[Obrazek: 101005704499843670.png]

Markus Feliks - kandydat do Powszechnego Kongresu Ludowego

Aktywność, która buduje!

Nazywam się Markus Feliks, a w naszej pięknej ojczyźnie działam z przerwami od 2014 roku, kiedy to wraz z Szanownym Hawertem 15 lutego proklamowaliśmy powstanie Autonomii Jahołdajewszczyzny. Od tej pory praktycznie całe swoje wirtualne życie poświęciłem na rzecz Republiki Bialeńskiej.

Chcę kandydować do Powszechnego Kongresu Ludowego, aby być reprezentantem potrzeb obywateli. Tworzyć czynnie prawo, a także szybko reagować, gdy potrzebna jest jego zmiana. To właśnie sumienne wykonywanie swoich obowiązków przez Kongresmenów jest gwarantem silnego i stabilnego państwa. Chcę wychodzić pierwszy z projektami ustaw, a nie czekać i oglądać się na resztę.

Przez te 9 miesięcy wszyscy Bialeńczycy włożyli ogromną ilość czasu i serca, aby II Republika Bialeńska mogła być w tym miejscu, gdzie jest teraz. Odzyskaliśmy swój kraj i swoje miejsce w mikroświecie, ale teraz istotnym jest, aby administracja państwowa Bialenii dalej równie sprawnie funkcjonowała i reagowała na potrzeby obywateli oraz czynniki zewnętrzne związane ze wszelkimi zawirowaniami na Pollinie.

Co do spraw priorytetowych, którymi Kongres następnej kadencji powinien się zająć, to już bardzo dobrze je wyłuszczył mój konkurent Szanowny Ronon Dex. Zgadzam się, że procedura przejęcia sterów państwa przez Wiceprezydenta w przypadku przedłużającej się absencji Prezydenta powinna zostać uproszczona. Trzeba mieć na względzie, że w obecnym systemie Prezydent oraz Wiceprezydent są wspólnie wybierani przez obywateli, więc mandat poparcia społeczeństwa dla tego drugiego jest równie duży. Sytuacje, w których taki mechanizm musi zostać uruchomiony są rzadkie, ale się niestety zdarzają i nie może wtedy dochodzić do paraliżu państwa.

Ronon Dex wspominał również o potrzebie stworzenia kodeksów prawnych. Będzie to niezwykle czasochłonne i ambitne wyzwanie, ale zgadzam się, że przyszła już na to pora. Wspólnymi siłami Kongresu podpartymi obywatelskimi konsultacjami z pewnością sprostamy temu zadaniu. Ze swojej strony deklaruję gotowość do podjęcia prac w tym temacie. W mojej opinii kodeks powinien być jeden oraz jak najbardziej czytelny, aby był łatwy do interpretacji dla każdego mieszkańca. Jak wyjdzie w praktyce czas pokaże, ale nadeszła pora na załatanie tej dziury w naszym prawodawstwie.

Kolejną istotną rzeczą, do której będę starał się przekonać pozostałych Kongresmenów jest zniesienie limitu posiadania folwarków, aby móc starać się o uzyskanie lenna. Czasy się zmieniły i obecnie przenikanie się mieszkańców różnych państw jest zdecydowanie większe niż przed laty. Dlatego postarajmy się zachęcić naszych przyjaciół z zagranicy do uzyskania własnych lenn w naszym pięknym kraju. Ułatwmy im to, a być może ktoś zakocha się w pięknej i dziewiczej Anatolii.

Reasumując, najważniejsze jest dla mnie, aby być aktywnym i obecnym Kongresmenem. Musimy dążyć do tego, aby Powszechny Kongres Ludowy nie był instytucją tworzącą zbędne i niezrozumiałe dla nikogo akty prawne. Jego celem powinno być tworzenie prawa, które z jednej strony zadba o bezpieczeństwo Bialeńczyków, a z drugiej stworzy fundamenty ułatwiające organizację wszelkich inicjatyw społecznych.

Kongres musi działać, dlatego też trzeba zaostrzyć sankcje wobec Kongresmenów uchylających się od zabierania głosu w sprawie projektów oraz niebiorących udziału w głosowaniach. Każdy ma prawo do realiozy, ale nic nie usprawiedliwia blokowania mandatu, a także nieinformowania Sekretarza Generalnego o swojej nieobecności. Zawsze wygrywa się wybory kosztem tego, kto je przegrał, dlatego nie można tolerować Kongresmenów niewywiązujących się ze swoich obowiązków, kiedy ktoś inny mógłby działać na rzecz kraju zdecydowanie bardziej efektywnie.

Warto więc też nagradzać społeczne postawy. Trzeba zachęcać wszystkich obywateli do zabierania głosu w debatach, a tych najaktywniejszych nagradzać odpowiednim odznaczeniem państwowym. Musimy szukać nowych sposobów uczestnictwa obywateli w życiu publicznym oraz politycznym, dlatego odpowiednie uhonorowanie przez Prezydenta na wniosek Sekretarza Generalnego Medalem Zasług Obywatelskich na rzecz Powszechnego Kongresu Ludowego byłoby dobrą zachętą do społecznego zaangażowania w Kongresie.

Nie będę Was, moi drodzy, dłużej zanudzał. Proszę o Wasz głos, abym mógł dalej kontynuować pracę Kongresmena na rzecz Republiki Bialeńskiej. Ostateczna decyzja należy już do Was!
Superki: Andrzej Ordyński, Ronon Dex
(-) Markus Feliks
  Odpowiedz

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości