Tahiat tayibata, sayidi rayiys aljumhuriat waqayid aljayishi! (arabski) - Witam serdecznie, Panie Prezydencie Republiki oraz Marszałku Armii!
Świetna robota, jak zawsze  )
Prawdę mówiąc, to spodziewałem się, że możemy jeszcze rozkwitnąć poza II FN 
Cieszę się, że miałem rację, bo bez grafika to byśmy długo nie pociągnęli.
Chętnie przyczynię się do rozbudowy naszego państwa.
Ronon,a czy masz wzory np armii Egipskiej lub Libijskiej, Irackiej. Z tych co pokazałeś ,ten Tajlandzki też jest ok.
/-/ Thomas von Lisendorff
Cesarz Imperium Rusowskiego,
Minister Kultury i Sportu Bialenii,
Prezes BZS, Ambasador w Rotrii,
Par Kobrin, Admirał MW RB , Ataman Dehreiny
Mój przedmówca postawił bardzo dobre pytanie i w sumie się pod nim podpisuję, drogi Marszałku Armii. Ze swojej strony, chciałbym zapytać o wzory armii saudyjskiej, katarskiej, ZEA czy irańskiej.
25.01.2026, 08:24
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 25.01.2026, 08:27 przez Ronon Dex.)
(24.01.2026, 22:40)Thomas von Lisendorff napisał(a): Ronon,a czy masz wzory np armii Egipskiej lub Libijskiej, Irackiej. Z tych co pokazałeś ,ten Tajlandzki też jest ok.
(25.01.2026, 01:10)Reza I Pahlavi napisał(a): Mój przedmówca postawił bardzo dobre pytanie i w sumie się pod nim podpisuję, drogi Marszałku Armii. Ze swojej strony, chciałbym zapytać o wzory armii saudyjskiej, katarskiej, ZEA czy irańskiej.
Jeżeli chodzi o mundury robione w Armie3 to mogę operować tylko w zakresie 101 wzorów z mundurowego moda... przerabiając mod mogę podmienić flagi i umblematy na takie jakie są nam potrzebne.
Z wymienionych to jest zrobiony typowo jest jedynie egipski (pierwszy z lewej)...
Katar obecnie ma nowy wzór - duże piksele w odcieniach piaskowego oraz szarości, nie mam takiego, ale poprzedni wzór katarskiego munduru polowego bardzo przypominał brytyjski DDPM (drugi z lewej). Saudyjskiego też nie mam, ale to "piksele" i bardzo przypomina amerykański DESERT MARPAT (trzeci w lewej).
Jeżeli chodzi o Irak to ich siły zbrojne były odtwarzane przez marionetkowy rząd w czasie okupacji amerykańskiej i w sumie na fotkach sporo się widzi mundurów wzorowanych (albo po prostu dostarczanych) na amerykańskich - zarówno starsze 6CD (pierwszy z lewej), jak i nowsze DCU (drugi z lewej). Przewijają się też multicamy (czwarty z lewej)...
Jeżeli chodzi o Libię to tam też niezłą mieszanka... widać te same co w Iraku, jak również są też starsze i wyraźnie wzorowane na standardowym woodlandzie (trzeci z lewej - akurat amerykański M81, ale one podobnie wyglądają).
ZEA trudno mi "podrobić", bo to znikoma ilość pikseli brązowych i bladozielonych na piaskowym tle.
Tak czy inaczej w większości dla nas nieprzydatne, bo Bialenia ma tylko kawałek terenu suchego z pustynią...
(24.01.2026, 18:10)Piotr Romanow napisał(a): Weźmy te pikselowe i nie kombinujmy bardziej. Zaraz się okaże, że poświęcimy 90% dostępnego czasu na wybieranie mundurów i brak dalszej pracy. Zgadasz się?
Jak dla mnie może być - wychodzi (od lewej) dla Wojsk Lądowych, dla Sił Powietrznych, dla Marynarki Wojennej i dwa "specyficznie-terenowe" warianty.
Tylko gdzie się spieszyć? W końcu celem jest raczej "maraton" niż "sprint". A może jakąś ankietę zrobimy? Opracuję 3-4 opcje-zestawy i zapytamy się ludzi, które mundury im się najbardziej podobają?
Ronon Dex
Archont Federacji Rodecji / Dowódca Sił Zbrojnych Republiki Bialeńskiej
Moim zadaniem ankieta bez celowa. Rononie przecież większość i tak nie interesuje się wojskowością,dlatego moim zdaniem wybór umundurowania powinien zapaść na szczeblu wojskowym.
Mi osobiście również odpowiada ostatnia propozycja mundurów.
/-/ Thomas von Lisendorff
Cesarz Imperium Rusowskiego,
Minister Kultury i Sportu Bialenii,
Prezes BZS, Ambasador w Rotrii,
Par Kobrin, Admirał MW RB , Ataman Dehreiny
Pasuje mi podział pikselozy, którą wybraliśmy. Jeśli wszystko pójdzie dobrze i uda mi się zrobić realowy merch to w tym roku na zjeździe pewnie zawitam w mundurze z flagami Bialenii.
Lyz̦puhkud Nylsar Pētri Romanа̄v
Nyslar af Nanda, Orda e Brodra
(Imperator Nandyjczyków, Ordyjczyków i Brodryjczyków)
Dziękuję za odpowiedź, Marszałku!  Zgadzam się z Panem Przewodniczącym BPD, że propozycja Twoich mundurów jest na wysokim poziomie i nie ma co grzebać więcej. No chyba, że Marszałek Armii ma ochotę
Swoją drogą, czy do tego zielonego birmańskiego (czy mjanmańskiego jak to określiłeś @ Ronon Dex ) będzie git jak będę używał realowo CADPAT? Są podobne, ale wiadomo nie 1:1. Nie mniej bardzo mi się podoba ta cała pikseloza.
25.01.2026, 18:52
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 25.01.2026, 18:57 przez Ronon Dex.)
(25.01.2026, 17:52)Piotr Romanow napisał(a): Swoją drogą, czy do tego zielonego birmańskiego (czy mjanmańskiego jak to określiłeś @Ronon Dex ) będzie git jak będę używał realowo CADPAT? Są podobne, ale wiadomo nie 1:1. Nie mniej bardzo mi się podoba ta cała pikseloza.
Dorzuciłbym Bialenii CADPAT-y, ale... prawie wybrałem je na mundury dla Rodecji, a mogę tylko jeden rodzaj flagi do jednego munduru wybrać.
Powiedzmy, że jeszcze się "z tym prześpię"... może odpuszczę i przekaże ten wzór Bialenii, a sam wybiorę dla Rodecji multicamy (to jedna z dwóch rozpatrywanych opcji), bo w sumie sam chodzę w multicamach (choć nie tylko) to w razie czego na zjeździe by pasowało. Obie wersje mam już przerobione, a więc dla Rodecji to nie byłby problem i żadna dodatkowa robota nie wchodziłaby w grę... poza zamianą flag rodeckich na bialeńskie przy CADPAT-ach.
_________
Inna sprawa, że tak jak pisałem pozaforumowo... jeżeli reaktywacja Republiki Bialeńskiej się powiedzie to z czasem pewnie Rodecja się z Bialenią stowarzyszy. Na razie czekam czy ta reaktywacja, pomimo świetnego początku przetrwa w dobrej aktywności, bo nie chce mi się rozwalać tego co zrobiłem, a w razie niepowodzenia Bialenii robić od początku.
Ronon Dex
Pewnie to jest zrozumiałe. Moim zdaniem jeśli Bialenia wytrzyma do 12 lutego w tak świetnej formie jak teraz to pewnie moja szafka powiększy się właśnie o wcześniej wspomniany CADPAT (bo nie mam go, a SURPAT-u nie dostanę przez wojnę) i pewnie na zjeździe będę świecił naszym merchem.
(25.01.2026, 20:27)Piotr Romanow napisał(a): Moim zdaniem jeśli Bialenia wytrzyma do 12 lutego w tak świetnej formie jak teraz to pewnie moja szafka powiększy się właśnie o wcześniej wspomniany CADPAT...
Dobrze skoro tak sprawa stoi, to odpuszczam CADPAT w Rodecji (zadowolę się multicamami) i daję go Bialenii.
Zestaw finalny... wrzuciłem już flagi i emblematy - wszystko będzie widoczne w zestawach, bo przygotowany jest naprawdę szeroki zestaw elementów umundurowania i oporządzenia, można powiedzieć, że stworzymy sobie coś w tym zakresie o czym w realnej służbie można tylko pomarzyć. No, ale w mikro możemy tworzyć takie rzeczy, bo ani finanse, ani politycy, ani durni decydencji zza biurka nas nie powstrzymują.
Od lewej:
1/ Wojska Lądowe - umundurowanie podstawowe.
2/ Wojska Lądowe - umundurowanie dla terenów "suchych" (lepiej taki bo na północy mamy tereny stepowo-pustynne, ale przecież nie Saharę).
3/ Wojska Lądowe - umundurowanie "arktyczne" (może na jakieś misje, czy działania zimowe w terenach górskich)
4/ Siły Powietrzne - jeden typ umundurowania.
5/ Marynarka Wojenna - umundurowanie podstawowe.
6/ Marynarka Wojenna - dla czegoś w rodzaju piechoty morskiej na przykład.
Muszę jeszcze przerobić berety i w zasadzie będzie można opracować zestawy i należności mundurowe wraz z oporządzeniem.
Ronon Dex
Co to jest za program 3D?
(Wczoraj, 12:49)Elina von Gredensburg napisał(a): Co to jest za program 3D?
Arma3 (czyli Armed Assault 3 - choć aktualne wydania są bardziej znane pod skróconą nazwą) z dziewiętnastoma (jak na razie) DLC oraz aktualnie prawie trzema setkami uruchomionych modów. Niektóre mody są zmodyfikowane przeze mnie poprzez dodanie (lub podmianę) w programie graficznym odpowiednich flag czy oznaczeń mikronacyjnych.
Gra wraz z kompletem DLC dostępna jest na Steam: https://store.steampowered.com/app/107410/Arma_3/ - a mody głownie w "warsztacie" na stronie produktu.
Ronon Dex
|