Wspólna Strefa
Jakiś czas tematu Bialenia i Sarmacja proklamowały Wspólną Strefę Stabilizacji i Opieki, która objęła Neokontynent, Suderland oraz nienordacką część Fenocji. Od tego czasu minęły już dwa miesiąca, a nie natrafiłem jeszcze na żadną wzmiankę na temat zagospodarowywania tej Strefy. Chyba nie chcemy ograniczyć się tylko do rezerwacji pikseli?

Pozwolę sobie na skopiowanie swojego posta sprzed dwóch miesięcy z Bastionu:
Cytat: 
Zaproponowałem Prezydentowi, by rozpocząć promocję Strefy dla osadników spoza naszego mikroświata. Istnieje sporo projektów discordnacyjnych, wikinacyjnych, forumowych RPG, a zapewne i innych projektów, które nawet nie przychodzą mi na myśl. Byłoby świetnie, gdyby zdecydowały się one przenieść na Pollin. Moglibyśmy zaproponować im naszą pomoc przy wyborze hostingu i domeny, opracowaniu symboli, map, systemów prawnych. Myślę, że Pollin, dzięki trzydziestoletniemu dziedzictwu i bogatej historii, mógłby być atrakcyjnym miejscem dla umiejscowienia nowych projektów.

Co na to nasz rząd @Peter Grüner @Markus Wettin oraz sarmaccy partnerzy? Oczywiście moglibyśmy wciągnąć w te działania promocyjne też inne państwa, ja od samego początku twierdziłem, że jeśli już Strefa ma powstać, to powinna być dziełem większej liczby państw. 

Co moglibyśmy konkretnie zrobić? Na dobry początek wystarczyłby zwarty plik zawierający:
- krótki opis uniwersum Pollinu,
- minimalne informacje na temat Neokontynentu, Suderlandu i Fenocji,
- kontakt do osób, które chciałyby pomóc przy ulokowaniu na mapie, założeniu strony, itd.
- przedstawienie korzyści z założenia/przeniesienia swojego państwa na Pollin. 

Następnie plik ten moglibyśmy przekazać w różne miejsca internetu, gdzie istnieją pozapollińskie mikronacje i projekty podobne do mikronacji. W gruncie rzeczy nie miałbym nic przeciwko lokowaniu na mapie nawet niepaństwowych forumowych RPG-ów, gdyby wyrażały zainteresowanie nawiązaniem kontaktów.

Nie byłoby to raczej bardzo czasochłonne, ale potrzebna jest wola polityczna.
Superki: Markus Wettin
  Odpowiedz
Temat ostatnio faktycznie przycichł, ale chyba realioza oraz natłok innych wewnętrznych spraw w Bialenii i Sarmacji dały się we znaki osobom potencjalnie zainteresowanym. Najważniejszym jest powołanie wreszcie do życia Wspólnej Komisji Stabilizacyjnej, której siedziba zgodnie z umową miała znajdować się w Wolnogradzie. Aktualnie jeśli ktoś chciałby coś w tej strefie robić zgodnie z zapisami umowy, to nawet nie ma gdzie się formalnie zgłosić. Dlatego na cito musimy podjąć działania w tej kwestii. Bardzo fajny temat dla potencjalnego MSZ, więc może ktoś chętny się znajdzie, aby się wykazać? Tak czy owak trzeba dość szybko skontaktować się z sarmackimi partnerami i w końcu temat zamknąć od strony organizacyjnej. 

Co do Twojej propozycji, to jak już wcześniej wspominałem w pełni popieram. Jednak potrzebne są wpierw konsultacje z Sarmatami w ramach wspomnianej Komisji, jak oni się na takie pomysły zapatrują. Miejmy nadzieję, że dość szybko przejdziemy do konkretnych działań i że współpraca w ramach tej strefy w końcu ruszy z miejsca.
(-) Markus Wettin
  Odpowiedz

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości