Wniosek o wykładnię
(Towarzyszu Prezydencie - ponieważ Ludowy Komitet Sprawiedliwości własnego działu nie posiada, a poza tym to Towarzysz powołuje Komisarza Sprawiedliwości, to pozwolę sobie to opublikować w tym miejscu).

Towarzyszu/Towarzyszko Komisarzu Sprawiedliwości!

W związku z uchwaleniem zmieniającej Konstytucję nowelizacji Ordynacji Wyborczej pojawiły się u mnie pewne wątpliwości natury formalnej. W związku z tym składam wniosek o wykładnię przepisów. Dokładniej chodzi mi o:
1. Jaką większością uchwalane mają być zmiany w Konstytucji: zwykłą, czy bezwzględną?
2. W przypadku uznania, iż zmian w Konstytucji dokonuje się większością bezwzględną: czy jeżeli ustawa nowelizuje równocześnie inną ustawę (większość zwykła) i Konstytucję (większość bezwzględna), a uzyskana zostanie większość zwykła, lecz nie bezwzględna, to czy ustawa jest przyjęta, odrzucona, czy może przyjęta częściowo?

Z góry dziękuję za decyzję, jakakolwiek by ona nie była.
  Odpowiedz

Towarzyszu Sekretarzu Generalny!
Mając na uwadze przepisy, które obowiązują w Nowej Republice, pozostaje mi tak naprawdę posłużyć się prawem zwyczajowym. Chcąc uniknąć problemów jako Konduktor naszego Wielkiego Wezyra postanawiam, że zmiany w Konstytucji mają być wprowadzane większością bezwzględną. Chcę, aby nasz kraj był w miarę możliwości jak najbardziej Republikański. Co do kwestii ustaw nowelizowanych uważam, że najlepszym rozwiązaniem będzie ich przyjęcie. 

Odpowiadając jednak po kolei:
- 1. Bezweględna
- 2. Przyjęta

Prezydent Republiki Bialeńskiej
Piotr Romanow
Lyz̦puhkud Nylsar Pētri Romanа̄v
Nyslar af Nanda, Orda e Brodra

(Imperator Nandyjczyków, Ordyjczyków i Brodryjczyków)
  Odpowiedz
Towarzyszu Prezydencie,
(29.03.2026, 16:02)Piotr Romanow napisał(a): Chcę, aby nasz kraj był w miarę możliwości jak najbardziej Republikański.
Również tego pragnę, dlatego choć wiem że się czepiam, mimo wszystko nalegam, żeby Towarzysz powołał Komisarza Sprawiedliwości, i niechaj się Ludowy Komitet Sprawiedliwości wypowie. Mało to republikańskie, gdy to władza wykonawcza ustala wykładnię przepisów prawa.
(29.03.2026, 16:02)Piotr Romanow napisał(a): - 2. Przyjęta
A już pomijając moje czepialstwo się w sprawie organu przepisy wykładającego - jeżeli przyjmiemy taką koncepcję, to chyba trzeba by to załatać, bo można w ten sposób obchodzić przepisy o zmianie Konstytucji poprzez ładowanie zmian w niej w ustawy i ich nowelizacje.

Wiadomo że to takie trochę martwienie się na zapas, bo raczej nikt z nas nie ma takich szurniętych pomysłów, ale jednak lepiej łatać dziurę, skoro ją widzimy.
Superki: Markus Feliks
  Odpowiedz
W takim razie w dniu jutrzejszym powołam Towarzysza Komisarza Sprawiedliwości. Niech ten podejmie decyzję w sposób jak najbardziej republikański. Przepraszam za zwłokę, jednak od jakiegoś czasu "realowe" obowiązki męczą mnie coraz bardziej.
Superki: Meliodas
Lyz̦puhkud Nylsar Pētri Romanа̄v
Nyslar af Nanda, Orda e Brodra

(Imperator Nandyjczyków, Ordyjczyków i Brodryjczyków)
  Odpowiedz

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości