Szanowni Państwo,
Jak wiemy, od jakiegoś czasu Bialenia została podłączona pod Międzynarodowy Bank Pollinu. Czy chcemy ten fakt wykorzystać i ożywić gospodarkę? Jakieś płace, podatki, przelewy, ustawy gospodarcze i inne bajery. Czy jesteśmy za leniwi na to?
37. Prezydent Republiki Bialeńskiej
Stworzenie budżetu byłoby trudne o tyle, że dochody państwa są nierówne w różnych miesiącach i zależą od aktywności.
A gdyby tak ustalić pensje jako procent od dochodów państwa? Bialeńczycy staliby się sui generis udziałowcami w swoim państwie i czerpaliby korzyści z aktywności Republiki. Najlepiej byłoby, gdyby udało się stworzyć jakiś skrypt, bo robienie tego ręcznie byłoby jałową pracą.
(20.06.2026, 13:37)Andrzej Ordyński napisał(a): Najlepiej byłoby, gdyby udało się stworzyć jakiś skrypt, bo robienie tego ręcznie byłoby jałową pracą.
Jak pamiętasz to ręczna gospodarka nie wypaliła... za dużo dłubania i finalnie zostało tylko dwóch "księgowych", co oczywiście straciło sens.
Musiałby to być jakiś informatyczny system... inaczej bez szans.
(20.06.2026, 13:37)Andrzej Ordyński napisał(a): A gdyby tak ustalić pensje jako procent od dochodów państwa?
Ale czy to nie byłoby dublowaniem istniejących wpływów za pisanie postów? Nie to abym był przeciw, tylko premiowanie za aktywność już jest w systemie banku "zaszyte" i funkcjonuje.
Ronon Dex
Archont Federacji Rodecji / Dowódca Sił Zbrojnych Republiki Bialeńskiej
Musiałby ktoś informatycznie zrobić odpowiednio fajną grę która choćby wizualnie by zachęcała ludzi do zabawy w to a jednocześnie jakoś połączone by to było z samą mikronacją i jej aktywnością. Ponieważ na to się nie zanosi by ktoś nie był leniwy w tym kierunku zostaje... zostawić sprawy tak jak som.
Cóż, jako że Muratyka aktualnie pracuje nad zinformatyzowanym systemem gospodarczym to proponuję połączyć siły, wypracować razem jakieś sensowne rozwiązanie i się zrobi. Jeśli Bialenia chciałaby inną specyfikę jakiejś części gospodarki - to nie problem bo wszystko jest do oskryptowania 
Ogólnie mogę się też pochwalić (jako że to w sumie może dotyczyć SG) - aktualnie pracuję nad interaktywną mapą naszego kontynentu coś w deseń Google Maps. Także imho wizja funkcjonalnego SG dla nas wszystkich jest bliżej niż dalej, a dobrze też wiemy, że taki system bardziej sprawdziłby się w wersji już umiędzynarodowionej.
(20.06.2026, 14:52)Waksman napisał(a): aktualnie pracuję nad interaktywną mapą naszego kontynentu coś w deseń Google Maps.
A zauważyłeś, że to jest moja bardzo stara mapa i obecnie nie jest aktualna... wybrzeże Magnifikatu się zmieniło...
Ronon Dex
Archont Federacji Rodecji / Dowódca Sił Zbrojnych Republiki Bialeńskiej
Żeby to miało jakikolwiek sens, to musi być system informatyczny. Trzeba mieć przede wszystkim na co wydawać pieniądze, a z tym jest problem. W Sarmacji są niby znaczki, jedzenie itd., ale jest to jak dla mnie trochę na siłę. Ciężki temat ogólnie.
(-) Markus Feliks
20.06.2026, 22:05
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 20.06.2026, 22:17 przez Trinitz. Treść zmieniano 1 razy. )
Ja mam pomysł, ale Waksman powie, że nie (tak jak kiedy jeszcze był w FN).
Moim zdaniem, system gospodarczy na dłuższą metę się nie sprawdzi. Na początku może i owszem, bo każdy będzie chciał zobaczyć Cobi jak, ale z czasem ( 4-7 miesięcy, może i szybciej) nikomu już nie będzie chciało się w to bawić, nawet z przymusu.
/-/ Thomas von Lisendorff
Cesarz Imperium Rusowskiego,
Minister Kultury i Sportu Bialenii,
Prezes BZS, Ambasador w Rotrii,
Par Kobrin, Admirał MW RB , Ataman Dehreiny
(20.06.2026, 15:47)Ronon Dex napisał(a): A zauważyłeś, że to jest moja bardzo stara mapa i obecnie nie jest aktualna... wybrzeże Magnifikatu się zmieniło...
Owszem - niestety nie znalazłem nigdzie mapy po zalaniu Magnifikatu, która jednocześnie byłaby mapą fizyczną potrzebną do zaimportowania danych do takiego serwisu... Jest opcja, żebyś taką przygotował? Najlepiej w dwóch wersjach - z granicami i bez, wtedy pójdzie z górki, bo zmiana mapy i danych w kafelkach na nowe to kwestia kilku minut
(20.06.2026, 21:54)Markus Wettin napisał(a): Żeby to miało jakikolwiek sens, to musi być system informatyczny. Trzeba mieć przede wszystkim na co wydawać pieniądze, a z tym jest problem. W Sarmacji są niby znaczki, jedzenie itd., ale jest to jak dla mnie trochę na siłę. Ciężki temat ogólnie. Wiadomo. Gospodarki opisowe i w pełni działające na forum są nudne i trudne w ogarnięciu w perspektywie dłuższego czasu jej funkcjonowania. Nie są także atrakcyjne dla osób nowych bo mają bardzo wysoki próg wejścia - bez ogólnej wiedzy o podstawach działalności Mikroświata taka osoba po prostu w tą gospodarkę nie wejdzie. Co do sensu - wszystko zależy od tego co my tak naprawdę chcemy w tej wirtualnej gospodarce zobaczyć. Gospodarka produkuje, prowadzi inwestycje, transportuje i tak dalej - w związku z tym uważam więc, że w naszej wersji takiego systemu powinniśmy skupić się właśnie na jego praktycznym wykorzystaniu. Państwu system powinien umożliwiać właśnie rozwijanie infrastruktury wszelakiego rodzaju, a obywatelom i mieszkańcom umożliwiać w tym udział.
(21.06.2026, 09:52)Thomas von Lisendorff napisał(a): Moim zdaniem, system gospodarczy na dłuższą metę się nie sprawdzi. Na początku może i owszem, bo każdy będzie chciał zobaczyć Cobi jak, ale z czasem ( 4-7 miesięcy, może i szybciej) nikomu już nie będzie chciało się w to bawić, nawet z przymusu. To samo można powiedzieć o istnieniu jakiejś mikronacji. Wracamy na forum pisać bo sprawia nam to przyjemność czy coś, bo czujemy przywiązanie do jakiejś społeczności. To samo może być z systemem gospodarczym. Nie mówiąc już o tym, że tak naprawdę nie będziemy wiedzieć czy to wypali bo nigdy żadne z krajów obecnego Mikroświata nie posiadało jakiegoś sensownego systemu gospodarczego. Podstawą powinno być opracowanie całości tak żeby była atrakcyjna i przyjemna dla oka, ale też prosta w obsłudze. Tu właśnie wracamy do tego progu wejściowego - w tym przypadku im będzie niższy tym lepiej.
A ja tam myślę, że warto spróbować, nawet gdyby tylko kilka osób miało się gospodarką aktywnie bawić, a kilkanaście kolejnych wejść od czasu do czasu.
Zasadnicza różnica polega na tym, że istnienie mikronacji samo w sobie jest celem dla większości uczestników, natomiast system gospodarczy jest jedynie narzędziem. Jeśli narzędzie wymaga ciągłego przymusu albo wykonywania powtarzalnych czynności bez większej satysfakcji, to wcześniej czy później ludzie przestaną z niego korzystać. Oczywiście zgadzam się, że nie da się z góry przesądzić, czy taki system się sprawdzi. Właśnie dlatego uważam, że powinien być maksymalnie prosty i naturalnie wpisany w codzienne funkcjonowanie państwa, a nie stanowić osobną aktywność, którą trzeba wykonywać „bo tak trzeba”.
Jeżeli gospodarka będzie generowała ciekawe interakcje, zachęcała do działania i dawała realne możliwości wpływu na rzeczywistość, to ma to sens.. Jeśli jednak będzie opierała się głównie na rutynie i obowiązkach, to nawet najlepsza oprawa graficzna czy początkowy entuzjazm tego nie uratują. Dlatego właśnie podchodzę do jej długoterminowej trwałości z ostrożnością, oczywiście nie przekreślając pomysłu na starcie.
/-/ Thomas von Lisendorff
Cesarz Imperium Rusowskiego,
Minister Kultury i Sportu Bialenii,
Prezes BZS, Ambasador w Rotrii,
Par Kobrin, Admirał MW RB , Ataman Dehreiny
W Sarmacji pojawiła się osoba, która stworzyła Sarmacją w równoległym świecie, opartą o blockchain:
https://fc.sarmacja.org/viewtopic.php?t=38176
Jest to gra nawiązująca do Rzeczpospolitej Obojga Narodów z XVII wieku, bardzo fajnie systemowo jest to opracowane. moduł gospodarki dosyć mocno rozbudowany:
https://beta.sarmatiamundi.org/posiadlosci
I niezła mapa:
https://beta.sarmatiamundi.org/map
@ Waksman
Hawert Sroczyński-Romanow de sanguine Wettin-Weerland
|