(05.08.2026, 02:25)Leszek Ebe-Grüner napisał(a): (04.08.2026, 08:36)Ronon Dex napisał(a): Aktualizacja 4.08.2026
Zawiera następujące zmiany:
1/ Powstanie Dawlat al-Quamar - państwa, które powstało na Lewantii (dawniej Ijuż), za zgodą tamtejszej kontynentalnej społeczności.
Forum:
https://alqamar.flarum.cloud/
2/ Stworzenie kolonii/terytorium zależnego (?) przez Oranię nazwanej Orańskie Indie Zachodnie.
![[Obrazek: 101005704499841355_t.png]](https://kustosz.stempel.org.pl/1029/101005704499841355_t.png)
Link do Kustosza.
Link do Bastionu (są tam starsze mapy dla porównania zmian).
Ja tam się nie wypowiadałem, bo mikronacja graniczy ze mną, ale wiedząc na czym stoję, tak cieszę się że jest nowe państwo na naszym kontynencie.
Mało tego mam nadzieję że @Ronon Dex nie będzie zły, ale jeśli Yasmin się zgodzi, to zamierzam zrobić narracje i pewien cypelek oddać po narracji dla Sułtanatu Dawlat Al-Qamar. Po prostu nie mam co za bardzo zrobić z tamtym cypelkiem, a myślę że nikt nie będzie narzekał jak zmniejsze sobie mikronacje o ten cypelek.
Jeśli brak pomysłu co z cypelkiem robić to ja dam:
Jeśli masz jakąś chęć działania z Sułtanatem to włącz cypel do nich ale utwórz tam swoje lenno radioaktywne.
05.08.2026, 07:30
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 05.08.2026, 07:40 przez Ronon Dex.)
(05.08.2026, 02:25)Leszek Ebe-Grüner napisał(a): Mało tego mam nadzieję że @Ronon Dex nie będzie zły, ale jeśli Yasmin się zgodzi, to zamierzam zrobić narracje i pewien cypelek oddać po narracji dla Sułtanatu Dawlat Al-Qamar. Po prostu nie mam co za bardzo zrobić z tamtym cypelkiem, a myślę że nikt nie będzie narzekał jak zmniejsze sobie mikronacje o ten cypelek.
A czemu mam być zły? Przecież to Wasze v-państwa... możecie się dogadać co do przekazania ziem lub możesz po prostu to opuścić i będzie OBPP. Mnie to wszystko jedno - przecież nie robicie jakiegoś durnego konfliktu o pikselki, tylko sami się dogadujecie. Poproszę tylko o stosowne info i po sprawie, zresztą na Lewantii macie przecież umowę co do wspólnych ustaleń, to zdecydowane ułatwienie - też dla mnie.
PS. Tylko zapewne poprawkę Wam naniosę dopiero tak jakoś po 15 sierpnia, bo najpierw 7-9 zjazd w realu, a potem jeszcze na 2 dni wybywam.
Ronon Dex
Archont Federacji Rodecji / Dowódca Sił Zbrojnych Republiki Bialeńskiej
Na spokojnie. Ogólnie z Yasminą i Fatimą Rahman pisałem na forum i tam one są za ten fragment mojego państwa(ten cypelek) został jednak w mojej mikronacji, więc jednak bez zmian, jedynie tam się dogadamy z narracją wspólną, ale to już rzecz nie związana z zewnętrzną zmianą terenu.
Dzień Dobry @ Ronon Dex . Zgłaszam zmianę nazwy mikronacji z Radioactive Smile na Imperium Rzymu. Będę wdzięczny. Jak chodzi o terytorium, ostatecznie nie zmieniam nic, ani nie pomniejszam, ani tym bardziej nie powiększam, czyli zostaje bez zmian.
https://radioactivesmile.createmybb4.com...tml#pid261
(19.08.2026, 18:22)Leszek Ebe-Grüner napisał(a): Dzień Dobry @Ronon Dex . Zgłaszam zmianę nazwy mikronacji z Radioactive Smile na Imperium Rzymu. Będę wdzięczny. Jak chodzi o terytorium, ostatecznie nie zmieniam nic, ani nie pomniejszam, ani tym bardziej nie powiększam, czyli zostaje bez zmian.
W takim razie pewnie trochę poczekasz, bo dla samej zmiany nazwy istniejącego terenu niespecjalnie warto robić aktualizację. Ale nie czuj się poszkodowany bo od 8 sierpnia Oceania Leocka to Oceania Rodecka (wydzierżawiłem od Leocji), ale też nie robiłem jeszcze zmiany na mapie. Oczywiście jak przez kolejny tydzień czy dwa nie będzie innych poprawek to zrobię taką ze zmianą tylko nazw, ale jeszcze chwilę poczekamy...
Ronon Dex
Zawsze można podsunąć powód do zmiany czegoś więcej niż nazwy...
Antoni Tośka Moskwicz van der Pohl
(19.08.2026, 20:30)Antoni Moskwicz napisał(a): Zawsze można podsunąć powód do zmiany czegoś więcej niż nazwy...  Właśnie, Tośka. Kiedy ty zmieniasz coś więcej, niż nazwę?
(20.08.2026, 16:20)Andrzej Ordyński napisał(a): Forcefemming? Force to raczej ciebie.
Zboki... świat na psy schodzi.
Ronon Dex
(20.08.2026, 17:54)Ronon Dex napisał(a): Zboki... świat na psy schodzi. Fakt, powinniście się sfeminizować z własnej woli.
Ale ponieważ Allah miłuje miłosierdzie, pozwolę wam po prostu zamiast tego zostać fembojami.
Aktualizacja 26.08.2026
Ostatnio nie było ważniejszych zmian, tylko "drobiazgi" - jednak jak się ich kilka zebrało to wreszcie trzeba było zrobić aktualizację.
Aktualizacja mapy zawiera następujące zmiany:
1/ Niewielka korekta linii brzegowego na Vaarlandzie - pomiędzy Niemcami, a Skarlandem. Chodziło o przywrócenie bardziej urozmaiconego brzegu, który kiedyś tam uległ "spłaszczeniu" podczas licznych zmian kształtu kontynentu. Korekta brzegu została dokonana zgodnie ze starymi mapami wskazanymi przez przedstawiciela Vaarlandu.
2/ Zmiana nazwy państwa, ale bez zmian terytorialnych - dawne Radioactive Smile, to obecnie Imperium Rzymu. Mikronacja z tego co mi przekazano ma nawiązywać do starożytnego Rzymu (chyba w okresie cesarstwa). Forum państwa chyba bez zmian (nie śledziłem tego) - w każdym razie tutaj.
3/ Zmiana przynależności wysp Oceanii - dawna Oceania Leocka przyjęła nazwę Oceania Rodecka. Jest to skutek umowy zawartej 8 sierpnia (na zjeździe w Porażynie), na mocy której Federacja Rodecji wydzierżawiła ten teren od Oceanii Leockiej na okres 9 lat, 9 miesięcy i 9 dni (realowe "na 99 lat" w mikro byłoby bez sensu...). Przez ten czas jest to terytorium należące do Federacji Rodecji i tym samym wchodzące w skład Wspólnoty Narodów (działającej na forum Republiki Bialeńskiej).
Link do Kustosza.
Link do Bastionu (są tam starsze mapy dla porównania zmian).
Ronon Dex
Witam szanownych mieszkańców Bialenii  , przybywam w sprawie aktualizacji mapy mikroświata, dokładnie północnej granicy Drackiej Republiki oraz zajęciu kawałka ziem pod naszą ochronę.
Teraz trochę wyjaśnienia, bo wszystkim się należy. "Północny pas graniczy", jak nazywamy to w Dracji, został zaznaczony na tej mapie na jasnopomarańczowo i w planach mamy oficjalne jego przyłączenie do terytorium DRLD jako jej integralną część. W trakcie tworzenia jest nowa mapa naszej nacji i ten pas graniczny jest dla nas ważny żeby uprościć granicę z OBPP.
Druga kwestia tyczy się właśnie samego OBPP. Chcielibyśmy uzyskać własne terytorium pod opiekę. Motywujemy to chęcią zapobiegnięcia utworzeniu tam państwa, które nie będzie współpracować z naszą dracką narracją, bądź zajęcia tego terenu przez już istniejące państwo. Mamy ogólnie ciekawy plan na tamte terytoria, nie będzie to puste przejęcie tych ziem dla pikseli, ale realne działanie które da nam tonę nowych tematów.
(Wczoraj, 18:34)Iwan von Lisendorff napisał(a): Teraz trochę wyjaśnienia, bo wszystkim się należy. "Północny pas graniczy", jak nazywamy to w Dracji, został zaznaczony na tej mapie na jasnopomarańczowo i w planach mamy oficjalne jego przyłączenie do terytorium DRLD jako jej integralną część. W trakcie tworzenia jest nowa mapa naszej nacji i ten pas graniczny jest dla nas ważny żeby uprościć granicę z OBPP.
Druga kwestia tyczy się właśnie samego OBPP. Chcielibyśmy uzyskać własne terytorium pod opiekę. Motywujemy to chęcią zapobiegnięcia utworzeniu tam państwa, które nie będzie współpracować z naszą dracką narracją, bądź zajęcia tego terenu przez już istniejące państwo. Mamy ogólnie ciekawy plan na tamte terytoria, nie będzie to puste przejęcie tych ziem dla pikseli, ale realne działanie które da nam tonę nowych tematów.
O ile wiem teren nie jest przez nikogo "chroniony", a więc jest tam swoboda osadnictwa. Naniosę zmiany Waszych granic w najbliższej aktualizacji mapy.
Ronon Dex
|