Mapa Polityczna Mikroświata (aktualizowana)
Bardzo ładny i formalny dokument... szkoda, że nie ma linku do treści tego układu oraz nie zawarto informacji o jego dacie oraz państwach, które go zawiązały.

No dobrze... dobra dusza mi to odnalazła i podała link. Rozumiem, że chodzi o ten dokument?

Nasuwa mi się kilka wątpliwości:

1/ Zarzutem wobec odwzorowanej na mapie sytuacji jest oznaczenia wyspy pod dawnym Elderlandzie jako "pod protektoratem Wyrtlandii", przy czym koryguję od razu błąd w dacie umieszczonej we wniosku... Ten wpis pojawił się nie 17 lipca 2026, ale 13 czerwca 2026.

[Obrazek: 101005704499839421_t.png]

Natomiast 17 lipca 2026 naniesiono tylko powstanie Siyah na tym samym terenie (za zgodą Wyrtlandii).

Wspomniany Układ Taunitzki zgodnie z tym co mogę wyczytać został zawarty w dniu 6 lipca 2026. Nosi więc datę późniejszą niż zgłoszenie Wytlandii, bo to miało miejsce w dniach 11-12 czerwca, a ujęte na mapie 13 czerwca więc prawie miesiąc wcześniej niż zawarto ten układ.

2/ Z treści dokumentu w zasadzie niewiele wynika... Tak nie ma ani słowa o kwestiach kartograficznych oraz jakich terenów dotyczy. Mogę się tylko domyślać, że chodzi o terytoria państw, których reprezentanci się tam podpisali.

Pisaliście ten dokument w chwili gdy już na mapie były ujęte działania Wyrtlandii. Mamy więc sytuację, że trzeba rozpatrzyć czy istnieje "prawo" pierwszeństwa tym co wcześniej coś zgłosili czy jednak osoby, która niegdyś państwo na tym terenie prowadziła.

3/ O co chodzi z tym Nowalem i Winkulią to już w ogóle nie rozumiem komu i co chodzi? W treści odnalezionego na stronie Wandystanu dokumentu nie ma ani słowa o tych sprawach. Tutaj proszę o w miarę szybkie doprecyzowanie... bo nic z tego nie rozumiem.

Pomimo całej mojej sympatii do niektórych podpisanych tam osób (z trzema wymienionymi tam osobami m.in. wódkę w realu piłem przecież... a ja pije tylko z tymi, których lubię) oraz mojej szczerej niechęci (i pogardy) zarówno do działań delikwentów z efeńskiego forum (NUI to się teraz zdaje się nazywa), jak i do samego miejsca gdzie ten chory cyrk się dzieje i ludzi to wyczyniających - to sprawa taka prosta wcale nie jest.

Będzie ode mnie wymagała spokojnego rozpatrzenia za i przeciw oraz zapewne jakiegoś kontaktu z osobami podpisanymi pod tym Układem Taunitzkim, bo jest to dokument bardzo lakoniczny.

Na chwilę obecną przyjąłem wniosek do wiadomości i będę temat drążył, w celu wypracowania rozwiązania lub podjęcia decyzji komu rację przyznać. Spory terytorialne są jednak poważnymi sprawami i wymagają spokojnego rozpatrzenia. Nie oczekujcie więc, że to się wyjaśni w ciągu paru godzin, ale postaram się do końca tygodnia zapoznać się ze wszystkim, dopytać i podjąć spokojną decyzję, której skutki umieszczę na mapie.
[Obrazek: 100505667931999015.png]
Ronon Dex 
Archont Federacji Rodecji / Dowódca Sił Zbrojnych Republiki Bialeńskiej
  Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
RE: Mapa Polityczna Mikroświata (aktualizowana) - przez Ronon Dex - 19.07.2026, 19:56

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości