Trzeba się cieszyć, że dzieje się cokolwiek sensownego. Tworzenie nowego państwa, nawet w ramach NUI, jest bądź co bądź dość trudnym zadaniem. Osobiście życzę powodzenia, bo jest to jednak merytoryczna aktywność. Dobrze, że komuś się jeszcze chce, zwłaszcza że, jak widać, jest to robione na poważnie. I zawsze można pomyśleć o współpracy panislamskiej. A wieku nie oceniam, ale cieszy, jeśli nie jesteśmy ostatnim pokoleniem.
(-) Markus Feliks
(23.06.2026, 13:52)Ronon Dex napisał(a): może jakiś ranking mikronautów - kto ile państewek stworzy? Tu akurat obawiam się, że wygrałby jeden z Bialeńczyków – chociaż eFeŃczycy widać chcą pobić ten rekord.
W sumie, może zamiast lenna, powinnam stworzyć własną autyzmnację? Przynajmniej zamiast kniaginią mogłabym się ogłosić cesarzową, albo nawet królową-boginią.
(23.06.2026, 14:29)‘Ālija zaudżat Akrypa napisał(a): Tu akurat obawiam się, że wygrałby jeden z Bialeńczyków
W tym samym czasie?
Ronon Dex
Archont Federacji Rodecji / Dowódca Sił Zbrojnych Republiki Bialeńskiej
(23.06.2026, 14:36)Ronon Dex napisał(a): W tym samym czasie? A tego warunku już w oryginalnym pytaniu nie było!
Inna sprawa, że nie przyglądałam się nigdy bliżej Nordacie, więc nie wiem, czy to wszystko było w tym samym czasie, czy X czekał na upadek Y, żeby założyć Z.
23.06.2026, 15:47
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 23.06.2026, 15:48 przez Ronon Dex.)
(23.06.2026, 14:39)‘Ālija zaudżat Akrypa napisał(a): A tego warunku już w oryginalnym pytaniu nie było!
Przyjąłem, że z kontekstu wynika o co chodzi... widać błędnie.
(23.06.2026, 14:39)‘Ālija zaudżat Akrypa napisał(a): Inna sprawa, że nie przyglądałam się nigdy bliżej Nordacie, więc nie wiem, czy to wszystko było w tym samym czasie, czy X czekał na upadek Y, żeby założyć Z.
No właśnie chodzi o tworzenie kolejnego państewka obok kolejnych, przez tych samych ludzi z tego samego forum. W innym przypadku to nic niezwykłego czy śmiesznego, by nie było.
Ronon Dex
(23.06.2026, 15:47)Ronon Dex napisał(a): No właśnie chodzi o tworzenie kolejnego państewka obok kolejnych, przez tych samych ludzi z tego samego forum. Dzieci lubią się bawić w make-believe i często nie mają wyczucia odpowiednich granic.
Ale nie ma się co martwić, może kiedyś wyrosną z nich ludzie, jak z w/w Bialeńczyka X!
(23.06.2026, 17:42)‘Ālija zaudżat Akrypa napisał(a): Ale nie ma się co martwić, może kiedyś wyrosną z nich ludzie, jak z w/w Bialeńczyka X!
W sumie masz rację... doświadczenie uczy, że pewien procent wyrasta na porządnych mikronautów, część się wykrusza, a reszta zostaje trollami, które się marginalizuje... gdzieś, tam na peryferiach mikroświata.
Ronon Dex
23.06.2026, 19:41
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 23.06.2026, 19:42 przez Polyna.)
(23.06.2026, 19:34)Ronon Dex napisał(a): W sumie masz rację... doświadczenie uczy, że pewien procent wyrasta na porządnych mikronautów Jednym z najwybitniejszych Wandejczyków w historii był tow. Asmodeusz, który zaczynał mirkonacyjną karierę jako gość który się klonował i wyłudzał pieniądze. Glow-up chyba większy od Bialeńczyka X.
No ale nie można mieć wszystkiego, i po tym jak Asmodeusz odszedł z mirko, został w tzw. realu posłem K*nfederacji. I’m disappoint.
23.06.2026, 22:49
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 23.06.2026, 23:18 przez Ronon Dex. Treść zmieniano 1 razy. )
(23.06.2026, 19:41)‘Ālija zaudżat Akrypa napisał(a): No ale nie można mieć wszystkiego, i po tym jak Asmodeusz odszedł z mirko, został w tzw. realu posłem K*nfederacji. I’m disappoint.
No wiesz... mógł upaść niżej... zostać posłem P*S-u lub jakiegoś R*zem. Nie to, żebym akurat K***derację lubił - dla jasności, bo to oszołomy są moim zdaniem, ale zbierają elektorat tylko dlatego, że nie są z P*PiS-u. No chyba że on z tej K***deracji od "speca" od gaśnic (najpierw się chwyta wąż do łapki, potem wyciąga zawleczkę i dopiero na końcu naciska dźwignię... a nie odwrotnie), to wtedy już tylko psychiatryk.
Zresztą niżej polityka u nas to już chyba upaść się nie da... bez względu na "barwy klubowe". Jak dla mnie to uczciwy polityk różni się od Yeti tylko tym, że Yeti podobno widziano... niżej polityka to już chyba tylko ksiądz i męska prostytutka. Ja tam się polityków realowych po prostu brzydzę... i nie ważne co reprezentują - wszyscy po "jednych pieniądzach".
(23.06.2026, 19:41)‘Ālija zaudżat Akrypa napisał(a): zaczynał mirkonacyjną karierę jako gość który się klonował i wyłudzał pieniądze.
Czyli świetnie się odnalazł w realu jako polityk... bo to "charakterek" mieć jednak trzeba.
PS. Chyba odjechaliśmy od tematu map... koniec czy wydzielić?
Ronon Dex
(23.06.2026, 22:49)Ronon Dex napisał(a): No wiesz... mógł upaść niżej... zostać posłem P*S-u A to zrobił Szczucki. Był nawet ministrem w dwutygodniowym rządzie Morawieckiego.
(23.06.2026, 22:49)Ronon Dex napisał(a): Czyli świetnie się odnalazł w realu jako polityk... bo to "charakterek" mieć jednak trzeba. Musi tylko znaleźć sposób na realowe klonowanie, bo na wyłudzaniu pieniędzy już się znają. Może niech się pomodli do Ojca Pio o dar bilokacji?
Wielgród 10 lipca 2026 roku
Jakubin Kovalinov
Sekretarz Generalny DRLD
Iwan Paliwow
Premier Minster DRLD
Szanowni Państwo,
dracki rząd uprzejmie oznajmia, iż zajął on terytorium zachodniego wybrzeża kontynentu północno-wschodniego zwanego Ijużem.
Na owych terenach utworzono Terytorium Zachodniego Ijużu zwane potocznie TZI.
Uprzejmie prosimy o naniesienie go na mapę przy najbliższej aktualizacji. Poniżej zamieszczamy polożenie na mapie oraz flagę TZI.
Z wyrazami szacunku:
Rząd Dracki
Granice Terytorium Zachodniego Ijużu (TZI)
Flaga Terytorium Zachodniego Ijużu (TZI)
![[Obrazek: 101005704499840263_t.png]](https://kustosz.stempel.org.pl/1425/101005704499840263_t.png)
10.07.2026, 17:47
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 10.07.2026, 17:50 przez Ronon Dex.)
Załatwię to jak wrócę z wyjazdu... zapewne około wtorku.
TZI jest regionem Dracji czy terytorium zależnym, bo nie wiem jak oznaczyć?
Ronon Dex
(10.07.2026, 17:47)Ronon Dex napisał(a): Załatwię to jak wrócę z wyjazdu... zapewne około wtorku.
TZI jest regionem Dracji czy terytorium zależnym, bo nie wiem jak oznaczyć?
jest terytorium zależnym/kolonią
17.07.2026, 11:37
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 17.07.2026, 18:37 przez Ronon Dex. Treść zmieniano 1 razy. )
Aktualizacja 13.06.2026
Zawiera następujące zmiany:
1/ Powstanie na nordackim forum Wielkiego Sułtanatu Siyah, kraj zajmuje dwie lokalizacje:
- Mała wysepka koło dawnej Wurstlandii (obecnie to jakaś Wyrtlandia... tez na nordackim forum).
- wycinek wyspy należącej niegdyś do śp. Elderlandu.
Reszta wyspy po Elderlandzie podobno dalej pozostaje we władaniu [cytuję] " głupków ze szkoły głupkowatości" czyli tej Wyrtlandii, która też siedzi na nordackim forum. Szczegółów nie znam - informacje z drugiej ręki, bo ja się brzydzę na nordackie forum wchodzić. Ja tylko kolorki nanoszę na mapę i mogę jedynie apelować aby to zabić zanim zacznie się rozmnażać.
2/ Dracka Republika Ludowo-Demokratyczna utworzyła sobie na Ijużu (jeszcze wtedy tak się nazywał) terytorium zamorskie.
3/ Na kontynencie do niedawna zwanym Ijuż powstała organizacja zrzeszająca państwa kontynentu, która wzorem Vaarlandu ma zamiar zmuszać do uzgodnienia i akceptacji z nią jakichkolwiek nowych zajęć ziemi na kontynencie. Przy okazji zmienili nazwę kontynentu na Lewantia.
Biorąc pod uwagę to co się dzieje ostatnio z zajmowaniem ziemi przez kolejne "narracyjne" v-państwa tworzone przez tych samych ludzi (a i słychać coś o klonach nawet) moim zdaniem jest to słuszna decyzja. Więc informuję, że tak jak na Vaarlandzie, tak i od dzisiaj na Lewantii nie naniosę niczego nowego bez informacji o akceptacji tego przez kontynentalną organizację.
Link do Kustosza.
Link do Bastionu (są tam starsze mapy dla porównania zmian).
Ronon Dex
|