22.07.2026, 23:35
IMO jeśli oznaczasz opiekę sarmacko-bialeńską powinieneś też oznaczać opiekę OBPP dla Vaarlandu i Ijużu-Lewantii. Tak żeby nikomu się nie pomyliło.
|
Mapa Polityczna Mikroświata (aktualizowana)
|
|
22.07.2026, 23:35
IMO jeśli oznaczasz opiekę sarmacko-bialeńską powinieneś też oznaczać opiekę OBPP dla Vaarlandu i Ijużu-Lewantii. Tak żeby nikomu się nie pomyliło.
(22.07.2026, 23:35)Meliodas napisał(a): IMO jeśli oznaczasz opiekę sarmacko-bialeńską powinieneś też oznaczać opiekę OBPP dla Vaarlandu i Ijużu-Lewantii. Tak żeby nikomu się nie pomyliło. No właśnie nie do końca jestem przekonany... tam to jest umowa kontynentalna. W sumie to trzeba by kiedyś mapę odnowić, bo ten plik to już koszmar jest i przy okazji przemyśleć i uczytelnić te wszystkie oznaczenia - tych OBPP i tych z ograniczeniami oraz tych "zajętych" tymczasowo na narrację. Może jak będę miał więcej czasu i natchnienia by to wszystko stworzyć od nowa... wiesz jak jest... sam sobie mówię, ze trzebaby się w końcu za to zabrać i zawsze coś jest pilniejszego. Może przy następnej aktualizacji sprawę Vaarlandu i Lewantii po prostu w opisie umieszczę - bo info faktycznie by się przydało.
24.07.2026, 15:48
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 24.07.2026, 15:49 przez Akrypa Ali Shariati.)
Może taka prośba to dużo ale jeśli miałbyś wenę na coś takiego to warto by było stworzyć mapę gdzie oznaczone kolorystycznie są razem państwa będące w jednej przestrzeni informatycznej - np. forum. @Ronon Dex
Superki:
Markus Feliks
![]() (-) Akrypa Ali Shariati Primisz-Lichtenstein Prezydent Federacji Nordackiej i poddana Cesarstwa Teutonii Imāmka Rafānu - Serdecznie zapraszam na piątkowe czytanie koranu! (24.07.2026, 15:48)Akrypa Ali Shariati napisał(a): Może taka prośba to dużo ale jeśli miałbyś wenę na coś takiego to warto by było stworzyć mapę gdzie oznaczone kolorystycznie są razem państwa będące w jednej przestrzeni informatycznej - np. forum. @Ronon Dex W sumie niegłupi pomysł... Zbiorę informację i w wolnej chwili czyli pewnie w przyszłym tygodniu (bo zapowiada się od wtorku spokojny tydzień w robocie) to ogarnę. Jednak jako pomysłodawczyni będziesz miała pewne obowiązki - jak wiesz z wiadomych przyczyn nie wchodzę na forum, na którym jest to coś co tak reklamujesz... chyba się domyślasz o co mi chodzi. Wypiszesz mi ładnie w odpowiedzi co tam "gniazduje". ![]() Dobrze by też było zebrać informację jakie v-kraje są na Telegramie - tutaj nie ma oczywiście mowy o jakiejś awersji, a po prostu ja Telegrama nie używam... a Wasz Rafan jest na Telegramie to pewnie wiesz, kto jeszcze tam siedzi (o Wandystanie i Rafan oczywiście wiem).
Superki:
Akrypa Ali Shariati, Markus Feliks
24.07.2026, 17:13
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 24.07.2026, 17:48 przez Akrypa Ali Shariati. Treść zmieniano 1 razy. )
(24.07.2026, 17:06)Ronon Dex napisał(a): Jednak jako pomysłodawczyni będziesz miała pewne obowiązki - jak wiesz z wiadomych przyczyn nie wchodzę na forum, na którym jest to coś co tak reklamujesz... chyba się domyślasz o co mi chodzi. Wypiszesz mi ładnie w odpowiedzi co tam "gniazduje". 1. Federacja Nordacka 2. Monarchia Kiryjska 3. ZWIĄZEK WINKULIJSKI 4. LUDOWA REPUBLIKA MAGNIFIKATU 5. Wielki Sułtanat Siyah. Nie jestem pewna statusu wszystkich tworów ale chyba te są na twojej mapie podpisane i są obecne na forum nordackim. W kwestii Telegrama to uczestniczę tylko w Wandejskiej i Rafańskiej społeczności. Atifa niech mnie poprawi jeśli bredzę. ![]() (-) Akrypa Ali Shariati Primisz-Lichtenstein Prezydent Federacji Nordackiej i poddana Cesarstwa Teutonii Imāmka Rafānu - Serdecznie zapraszam na piątkowe czytanie koranu! (24.07.2026, 17:13)Akrypa Ali Shariati napisał(a): 1. Federacja Nordacka A te rożne "twory narracyjne", bo na mapie trochę tego na Nordacie jest i co tam siedzi na tym forum, którego nazwy nie zamierzam nawet wymieniać? Jak się za to zabiorę to może po prostu wypiszę wszystkie nazwy krajów z mapy i trzeba będzie pouzupełniać te, o których nie wiem gdzie i jak? Przy okazji zamiast opisów krajów (ta kolorowa tabelka na dotychczasowej mapie) można wstawić kolory tych grup państw oraz adres do danego miejsca.
24.07.2026, 22:37
(24.07.2026, 17:16)Ronon Dex napisał(a): A te rożne "twory narracyjne", bo na mapie trochę tego na Nordacie jest i co tam siedzi na tym forum, którego nazwy nie zamierzam nawet wymieniać? Ja bym ich nie wstawiała z prostej przyczyny. Jest to mapa polityczna mikroświata a twory te w pełni podlegają politycznie "swojej macierzy". Ich miejsce na mapie jest na narracyjnych mapach swojej mikronacji. Tak jak Lenn w Bialenii nie ma sensu umieszczać na mapie, czy innych narracyjnych grup łupieżców. ![]() (-) Akrypa Ali Shariati Primisz-Lichtenstein Prezydent Federacji Nordackiej i poddana Cesarstwa Teutonii Imāmka Rafānu - Serdecznie zapraszam na piątkowe czytanie koranu!
24.07.2026, 22:41
(24.07.2026, 22:37)Akrypa Ali Shariati napisał(a): Jest to mapa polityczna mikroświata a twory te w pełni podlegają politycznie "swojej macierzy". Ich miejsce na mapie jest na narracyjnych mapach swojej mikronacji. Czyli co oznaczyć te tereny jako FN? Zamierzałem po prostu pozostawić nazwy i granice państw, a skoro te twory znajdują się na mapie to mają swoje nazwy. Tylko oznaczyć je jednolicie kolorystyczne (dla danego miejsca informatycznego) i pod nazwą państwa umieścić nazwę forum. Widzisz proponowaną mapę inaczej? To jaka jest twoja wizja?
24.07.2026, 22:53
(24.07.2026, 22:41)Ronon Dex napisał(a):(24.07.2026, 22:37)Akrypa Ali Shariati napisał(a): Jest to mapa polityczna mikroświata a twory te w pełni podlegają politycznie "swojej macierzy". Ich miejsce na mapie jest na narracyjnych mapach swojej mikronacji. No ja myślałam po prostu by twory narracyjne zaznaczyć jako FN bez odmiennej nazwy a takie Magnifikaty, Siyahy czy Winkulie; jednolicie kolorystycznie. ![]() (-) Akrypa Ali Shariati Primisz-Lichtenstein Prezydent Federacji Nordackiej i poddana Cesarstwa Teutonii Imāmka Rafānu - Serdecznie zapraszam na piątkowe czytanie koranu! (24.07.2026, 22:53)Akrypa Ali Shariati napisał(a): No ja myślałam po prostu by twory narracyjne zaznaczyć jako FN bez odmiennej nazwy Tylko czy nie będzie z tego "dymu" i "gorzkich żali", że jakiemuś... komuś się nazwę tworu pominęło? Naprawdę wolę tamto miejsce omijać szerokim łukiem... ja obecnie już ignoruję permanentnie wszystko co jest na tamtym forum i fajnie by było, aby oni wszyscy też zapomnieli o całkowicie moim istnieniu. (24.07.2026, 22:53)Akrypa Ali Shariati napisał(a): a takie Magnifikaty, Siyahy czy Winkulie; jednolicie kolorystycznie. No, ale kolor będzie jednolity dla danego forum czy innego miejsca informatycznego, tak więc ta czy inaczej zarówno ta cala FN, jak i jej twory narracyjne będą miały ten sam kolor, podobnie jak np. Winkulia, Magnifikat - bo przecież one też "gniazdują" na forum, którego nazwy nie będę wymieniał.
25.07.2026, 00:55
(24.07.2026, 17:06)Ronon Dex napisał(a): Dobrze by też było zebrać informację jakie v-kraje są na Telegramie - tutaj nie ma oczywiście mowy o jakiejś awersji, a po prostu ja Telegrama nie używam... a Wasz Rafan jest na Telegramie to pewnie wiesz, kto jeszcze tam siedzi (o Wandystanie i Rafan oczywiście wiem). ![]() pozdrawiam serdecznie!
26.07.2026, 13:45
Aktualizacja 26.07.2026
Zawiera jedną zmianę: Powstanie na Królestwa Athos - państwa, które powstało z części terenu zajmowanego dotychczas przez Ligę Morską i Kolonialną. Strona: https://athos.org.pl/index.php Forum: https://athos.org.pl/forum/ ![]() Link do Kustosza. Link do Bastionu (są tam starsze mapy dla porównania zmian).
Superki:
Andrzej Ordyński, Piotr Romanow
04.08.2026, 08:36
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 04.08.2026, 09:10 przez Ronon Dex. Treść zmieniano 1 razy. )
Aktualizacja 4.08.2026
Zawiera następujące zmiany: 1/ Powstanie Dawlat al-Quamar - państwa, które powstało na Lewantii (dawniej Ijuż), za zgodą tamtejszej kontynentalnej społeczności. Forum: https://alqamar.flarum.cloud/ 2/ Stworzenie kolonii/terytorium zależnego (?) przez Oranię nazwanej Orańskie Indie Zachodnie. ![]() Link do Kustosza. Link do Bastionu (są tam starsze mapy dla porównania zmian).
Superki:
Leszek I Neron
04.08.2026, 11:01
Sporo się ostatnio dzieje. Cieszy, że umma się rozrasta. Jeszcze trochę i przebijemy rotrystów.
05.08.2026, 02:25
(04.08.2026, 08:36)Ronon Dex napisał(a): Aktualizacja 4.08.2026 Ja tam się nie wypowiadałem, bo mikronacja graniczy ze mną, ale wiedząc na czym stoję, tak cieszę się że jest nowe państwo na naszym kontynencie. Mało tego mam nadzieję że @Ronon Dex nie będzie zły, ale jeśli Yasmin się zgodzi, to zamierzam zrobić narracje i pewien cypelek oddać po narracji dla Sułtanatu Dawlat Al-Qamar. Po prostu nie mam co za bardzo zrobić z tamtym cypelkiem, a myślę że nikt nie będzie narzekał jak zmniejsze sobie mikronacje o ten cypelek. |