Szanowne Państwo,
W październiku jak już powszechnie wiemy odbędzie się Rajd Wspólnoty Narodów.
Proponuję pokombinować razem nad trasą. Chcemy dużą trasę BLN - Samunda - Nan Di - Rodecja? Jeśli tak to jakie przystanki? Musimy wziąć się za ich eleganckie opisanie wraz z panującymi jak na PIŹDZIERNIK (tak, piździernik) warunkami pogodowymi, żeby to miało ręce, nogi i narracyjny sens.
Tutaj raczej nie wymieniam Czechosłowacji z dwóch powodów: państwo te formalnie nie ma ziemi, jedynie dzierżawi skrawek od Rusowii, a po drugie jeśli już się ulokuje na Vaarlandzie to przecież wiadomo, że jeden rajd, żeby miał sens nie może być jakimś skakaniem po całym v-globie.
Chyba, że ograniczamy trasę do samej Bialenii?
Zapraszam do dyskusji.
37. Prezydent Republiki Bialeńskiej
Wszystko zależy od tego, jakie państwa Wspólnoty chciałyby się zaangażować i miałyby siły przerobowe, żeby to skutecznie zrobić. Od tego trzeba zacząć, potem rozrysuje się mapę.
(06.09.2026, 21:00)Peter Grüner napisał(a): Chyba, że ograniczamy trasę do samej Bialenii?
Trochę głupio nazwać rajd Rajdem Wspólnoty a potem jechać tylko po Bialenii. Przynajmniej o Rodecję bym zahaczył, to i tak ta sama wyspa, a Ronon ma już tam dużo poopisywane, to i ogarnąć coś nie byłoby trudno.
(06.09.2026, 21:49)Meliodas napisał(a): Trochę głupio nazwać rajd Rajdem Wspólnoty a potem jechać tylko po Bialenii. Dlatego ten wątek, żeby głos zabrał każdy z WN.
(06.09.2026, 21:00)Peter Grüner napisał(a): Chcemy dużą trasę BLN - Samunda - Nan Di - Rodecja? Jeśli tak to jakie przystanki? Musimy wziąć się za ich eleganckie opisanie wraz z panującymi jak na PIŹDZIERNIK (tak, piździernik) warunkami pogodowymi, żeby to miało ręce, nogi i narracyjny sens.
W Nan Di mamy stosunkowo dobrze opisaną Trasę Wężową wraz z leżącą na niej Baronią Hipșangu i Portem Dostojewsk, który jest blisko tej trasy (niestety dopiero teraz zauważyłem, że opis Trasy i Portu Dostojewsk nie został nigdy przeniesiony na nasze forum  ). Po drugiej stronie kraju jest z kolei Aleksanark Romanāvkud.
(-) Borys Zamycki (nan. Voris Zamyckud)
Baron Hipșangu (Nan Di)
Gubernator Arctiq
Kiedyś znany jako Mikołaj Patryk Dostojewski
---
Piszesz coś po nandyjsku i chcesz użyć nandyjskich znaków? Przekopiuj je z mojej sygnatury!
C̦ c̦ | Ș ș | Z̦ z̦
А̄ а̄ | Ē ē | Ī ī | Ō ō | Ū ū | Ȳ ȳ
Bialenia, Rodecja i Nan Di to moim zdaniem podstawa. Klimaty Rajdu Safari w Samundzie czy odpowiednik Rajdu Azorów na Wyspie to także byłoby coś bardzo ciekawego, ale to już musiałby zorganizować ktoś stamtąd, kto dobrze zna klimat tych miejsc. Logistycznie się ogarnie, w mikro ślad węglowy przecież nie istnieje. Czechosłowacja aktualnie jest bez fizycznego terytorium, więc tu sprawa się komplikuje.
W samej Bialenii aż się prosi o OS-y na pustyni bengazkiej, górach Jahołdy, może gdzieś w puszczach koło Wolnogradu. No i oczywiście pozostaje cała Anatolia do dyspozycji, może ktoś zorganizowałby OS w swoim lennie?
(-) Markus Wettin
Wczoraj, 00:13
(Ten post był ostatnio modyfikowany: Wczoraj, 00:14 przez Peter Grüner.)
(08.09.2026, 22:00)Markus Wettin napisał(a): No i oczywiście pozostaje cała Anatolia do dyspozycji, może ktoś zorganizowałby OS w swoim lennie? Ja mogę w Misracie
(08.09.2026, 22:00)Markus Wettin napisał(a): Klimaty Rajdu Safari w Samundzie czy odpowiednik Rajdu Azorów na Wyspie to także byłoby coś bardzo ciekawego, ale to już musiałby zorganizować ktoś stamtąd, kto dobrze zna klimat tych miejsc.
No dobrze, ale co trzeba w tej materii w Samundzie zrobić? Bo nigdy się tymi rajdami nie interesowałem...
Ronon Dex
Archont Federacji Rodecji / Dowódca Sił Zbrojnych Republiki Bialeńskiej
(Wczoraj, 13:15)Ronon Dex napisał(a): No dobrze, ale co trzeba w tej materii w Samundzie zrobić?
Tylko że po saharyjsku
Hawert Sroczyński-Romanow de sanguine Wettin-Weerland
(08.09.2026, 22:00)Markus Wettin napisał(a): No i oczywiście pozostaje cała Anatolia do dyspozycji, może ktoś zorganizowałby OS w swoim lennie?
Jeżeli będzie to po drodze, zapraszam do mojej Venomanii i pobliskiej Anomaliowa. W sumie Anomaliów to byłaby ciekawa lokalizacja na jakiś odcinek specjalny z paranormalnymi zjawiskami.
(Wczoraj, 17:54)Hawert napisał(a): Tylko że po saharyjsku 
Proszę bardzo...
Ronon Dex
(Wczoraj, 13:15)Ronon Dex napisał(a): (08.09.2026, 22:00)Markus Wettin napisał(a): Klimaty Rajdu Safari w Samundzie czy odpowiednik Rajdu Azorów na Wyspie to także byłoby coś bardzo ciekawego, ale to już musiałby zorganizować ktoś stamtąd, kto dobrze zna klimat tych miejsc.
No dobrze, ale co trzeba w tej materii w Samundzie zrobić? Bo nigdy się tymi rajdami nie interesowałem...
Plan minimum to narracyjny opis danego Odcinka Specjalnego - opis wizualny, jakaś grafika, długość trasy, rodzaj nawierzchni, można przygotować mapę, może jakąś strefę kibica itd. Wszelkie inne poboczne inicjatywy to już jak się ma wenę. Byłoby fajnie, bo ostatnie wszystkie te rajdy były takie same i opierały się głównie na spamowaniu o danej godzinie. Dobrze by było spróbować jakoś to rozwinąć, ale to zobaczymy, jak będzie z czasem.
W każdym razie podstawowy opis OS-u jest konieczny. Można także dodać jakąś lokalną ciekawostkę - coś niezwiązanego bezpośrednio z rajdem, ale dotyczącego miejsca, przez które prowadzi trasa. Ogólnie to jest dobra okazja, aby pokazać zagranicznym gościom różne rejony WN od środka.
(-) Markus Wettin
(Wczoraj, 21:52)Markus Wettin napisał(a): Plan minimum to narracyjny opis danego Odcinka Specjalnego - opis wizualny, jakaś grafika, długość trasy, rodzaj nawierzchni, można przygotować mapę, może jakąś strefę kibica itd. Wszelkie inne poboczne inicjatywy to już jak się ma wenę. Byłoby fajnie, bo ostatnie wszystkie te rajdy były takie same i opierały się głównie na spamowaniu o danej godzinie. Dobrze by było spróbować jakoś to rozwinąć, ale to zobaczymy, jak będzie z czasem.
W każdym razie podstawowy opis OS-u jest konieczny. Można także dodać jakąś lokalną ciekawostkę - coś niezwiązanego bezpośrednio z rajdem, ale dotyczącego miejsca, przez które prowadzi trasa. Ogólnie to jest dobra okazja, aby pokazać zagranicznym gościom różne rejony WN od środka.
Do ogarnięcia... jaki termin, bo akurat od piątku do środy to na wyjeździe jestem.
Ronon Dex
(Wczoraj, 21:58)Ronon Dex napisał(a): (Wczoraj, 21:52)Markus Wettin napisał(a): Plan minimum to narracyjny opis danego Odcinka Specjalnego - opis wizualny, jakaś grafika, długość trasy, rodzaj nawierzchni, można przygotować mapę, może jakąś strefę kibica itd. Wszelkie inne poboczne inicjatywy to już jak się ma wenę. Byłoby fajnie, bo ostatnie wszystkie te rajdy były takie same i opierały się głównie na spamowaniu o danej godzinie. Dobrze by było spróbować jakoś to rozwinąć, ale to zobaczymy, jak będzie z czasem.
Do ogarnięcia... jaki termin, bo akurat od piątku do środy to na wyjeździe jestem.
23-25 października, to jeszcze jest trochę czasu.
(-) Markus Wettin
(Wczoraj, 22:04)Markus Wettin napisał(a): 23-25 października, to jeszcze jest trochę czasu
A to bez problemu...
(Wczoraj, 21:52)Markus Wettin napisał(a): długość trasy
No tutaj przydała by się jakaś sugestia... bo nie wiem jakie długości odcinków tam przyjmujecie w tych rajdach.
Ronon Dex
|