21.01.2026, 20:08
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 21.01.2026, 20:13 przez Ronon Dex.)
W temacie, który nam przypadkiem zniknął była kwestia wyboru umundurowania...
Postanowiliśmy dokonać wyboru poprzez prezentacje możliwości i dysputę w tej materii. Przedstawię więc pewne propozycje... choć dla możliwości wizualizacji muszę obracać się w zakresie około 100 wzorów implementowanych do Army3.
Musiałem odrzucić wzory wykorzystywane w innych krajach... np. niemieckie flektarny przez Voxland, kanadyjskie CADPAT-y wybrane przez Rodecję czy australijski wzór użyty przez Samundę. Jednak pozostawiłem dwa brytyjskie, bo niby w Leocji je Anastasia wprowadzała, ale Gwardia Leocji jakby martwa jest - zresztą zdaje się tylko MTP.
1/ Multicamy - w sumie wzór kamuflażu, który w realu zyskał na popularności, a przy okazji ma trochę różnych wariacji. Poniższe są pewną wariacją na tamet tego "camo" - nie przestawiają dokładnie jakiś narodowych wzorów.
Za tym wzorem przemawia historia RB - bo pod koniec moich działań w armii (w zasadzie pod koniec armii RB, bo po moim wymuszonym odejściu już nic w niej nie robiono) staraliśmy się przejść ze starego wzoru na multicam (ten w środku).
Od lewej: Multicam Woodland, Multicam, Multicam Snow.
2/ Wzory fińskie (M05) - trzy warianty oparte na realowym fińskim camo M05:
3/ Różne "Tygrysie pasy" - od lewej oryginalny amerykański "Tiger Stripe" (niby mam taki w Oceanii Leockiej, ale tam tez już się nic nie dzieje, jak w całej Leocji - to problemu nie ma), kamuflaż grecki zwany "jaszczurczym" oraz fikcyjny z ARMA3 - frakcja zwana Takistan, co ciekawe ma kolory flagi jak Bialenia tylko na czarnym pasie mały biały emblemat-godło.
4/ Wzory fikcyjne pewnej frakcji z ARMY3 (CSAT) - trzy warianty "HEX-ów":
5/ Wzory brytyjskie - dwa warianty od lewej DPM95 i DDPM:
Myślę, że Leocja się nie obrazi w razie czego - choć Anastasia optowała za MTP i chyba ten wybrała.
6/ Wzory czeskie - dwa warianty vz.95 (zwykły i pustynny), moim zdaniem całkiem ładne.
7/ Wzory polskie - dwa warianty wz.93 (zwykły i pustynny) - to tak aby nie posądzono mnie o "dyskryminację" realowo-rodzimych wzorców:
8/ Ciekawostka... rosyjska - SS-Leto (tak, tak inspiracją były mundury niemieckie z DWS) i VSR93:
Kurcze... ten po lewej naprawdę ma klimat.
9/ Takie sobie w "plamy" - realowy Jugosłowiański MD89 i fikcyjny pewnej frakcji z ARMA3 (nazwanej ChDKZ) i tutaj ciekawostka, w poprzedniej republice uzywaliśmy umundurowania tej samej frakcji fikcyjnej - tylko w ARMA2 była dużo brzydsza grafika.
10/ Kolejna fikcja... tym razem wzór geometryczny - fikcyjne wojska (przyszłościowe trochę bo 2035) brytyjskie w ARMA3.
11/ Odrealowe - po lewej wzór Tajlandzki, po prawej Serbski.
12/ Takie sobie różne - po lewej fikcja czyli Livonia z ARMY3 (taka polsko-litewka, bardziej polska - fikcyjny kraj obejmujący kawałek Polski i Litwy), po prawej Egipt... w sumie dałem dlatego, że gdybyśmy wybrali jakiś bez wersji pustynnej to może się przydać.
Flagi, naszywki i emblematy bialeńskie mam przygotowane, ale wstawienie ich do jednego zestawu mundurów, hełmów i kamizelek to nieco ponad godzina roboty - to czekam na wybór, a wtedy zrobię na finalnie.
PS. Przepraszam za murzyńskie facjaty - bo to gra sama tak wrzuca co którąś gębę... multiculti w mordę... mogę to zmienić ręcznie, ale szkoda mi było czasu. W finalnych obrazkach tego nie będzie.
Ronon Dex
Archont Federacji Rodecji / Dowódca Sił Zbrojnych Republiki Bialeńskiej
Jestem w wielkim szoku jak wygląda M05. Znam realowo, ale w armie wygląda jeszcze lepiej. W sumie byłbym nawet za tym rozwiązaniem, żeby to on został przyjęty na stan. Podoba mi się. Tylko pytanie co z wykorzystaniem na terenach bialeńskich? De facto mamy tutaj wszystko i musielibyśmy kombinować nad wersją pustynną.
Jeśli niemiałbyś nic przeciwko to do regularnych jednostek, które działałyby na obszarach "zielonych" moglibyśmy zastosować M05. Natomiast jeżeli wejdziemy w realia "pustynne" to wtedy wybralibyśmy wariant egipski.
W Jednostkach Specjalnych, jeżeli takie planujesz to można byłoby wykorzystać natomiast kamuflaże niekonwencjonalne jak to ma miejsce w naszych realowych Siłach Zbrojnych.
Lyz̦puhkud Nylsar Pētri Romanа̄v
Nyslar af Nanda, Orda e Brodra
(Imperator Nandyjczyków, Ordyjczyków i Brodryjczyków)
21.01.2026, 20:56
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 21.01.2026, 20:56 przez Ronon Dex.)
(21.01.2026, 20:17)Piotr Romanow napisał(a): Jestem w wielkim szoku jak wygląda M05. Znam realowo, ale w armie wygląda jeszcze lepiej. W sumie byłbym nawet za tym rozwiązaniem, żeby to on został przyjęty na stan. Podoba mi się. Tylko pytanie co z wykorzystaniem na terenach bialeńskich? De facto mamy tutaj wszystko i musielibyśmy kombinować nad wersją pustynną. Przyznam, że akurat fiński M05 w ARMA3 wyszedł moim zdaniem zbyt ciemny...
Faktem jest, że zestaw ma zaletę taką, że ma trzy warianty kolorystyczne.
Przyznam, że zastanawiałem się nad kombinacją rosyjskiego VSR93 (w Armie3 wygląda dużo lepiej jak w realu... autor moda chyba tylko się na tym realowym wzorował, ale nie powielał dokładnie barw i plam) oraz egipskiej "jajecznicy" (tak go potocznie nazywano - scrambled eggs):
Nie mamy jak w Finlandii dużego procenta ciemnych lasów... większość terenów to jednak nie są puszcze, a więc kolorystyka raczej jaśniejsza, a jednocześnie nasza pustynia to raczej jednak nie Sahara.
Ronon Dex
W sumie też dobre rozwiązanie. W takim razie uderzmy w rozwiązanie rosyjsko-egipskie. Oba mundury mi pasują i to bardzo.
Dla Jednostek Specjalnych będzie można wykorzystać SS-Leto np.
(21.01.2026, 21:02)Piotr Romanow napisał(a): Dla Jednostek Specjalnych będzie można wykorzystać SS-Leto np. 
A skąd wiedziałeś, że to także mój typ dla tej formacji?
Zastanawiam się czy dajemy taki sam wzór dla wszystkich rodzajów wojsk czy może dla Sił Powietrznych inny?
Ronon Dex
Ja tylko dam znać, że info o Flecktarnie dla Voxlandu jest nieaktualne. Od kilku miesięcy działamy właśnie na fińskich M05. Piękniejsze od niemieckich i mniej powszechne (szkoda, że trudniej dorwać w realu...)
21.01.2026, 21:25
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 21.01.2026, 21:26 przez Piotr Romanow.)
(21.01.2026, 21:21)Ronon Dex napisał(a): A skąd wiedziałeś, że to także mój typ dla tej formacji?
Zastanawiam się czy dajemy taki sam wzór dla wszystkich rodzajów wojsk czy może dla Sił Powietrznych inny?
Ad.1 Nie wiedziałem, że to będzie Twój typ, ale cieszę się że się zgadzamy. Da to naszym SZ trochę bardziej wschodni i nietypowy charakter.
Ad.2 W sumie pamiętam jak w Nan Di zrobiłeś dla Floty wzór taki niebieski. Moglibyśmy to jeszcze zastosować, a co do Sił Powietrznych wydaje mi się, że można im wrzucić jakieś kombinezony. To Ty służyłeś w SP, także wiesz lepiej co dla nich będzie najlepsze.
(21.01.2026, 21:23)Anastasia Windsachen napisał(a): Ja tylko dam znać, że info o Flecktarnie dla Voxlandu jest nieaktualne. Od kilku miesięcy działamy właśnie na fińskich M05. Piękniejsze od niemieckich i mniej powszechne (szkoda, że trudniej dorwać w realu...)
Znam firmę, która szyje w Polsce w M05. Nie wiem, czy uszyją konkretny wzór, ale może?
A no i tak, Leocja się nie obrazi. Poza tym to jak z Multicamem, zaczęli jedni, cały świat w nim lata hah.
(21.01.2026, 21:25)Piotr Romanow napisał(a): Znam firmę, która szyje w Polsce w M05. Nie wiem, czy uszyją konkretny wzór, ale może?
Zwykłą polówkę chyba powinni bez problemu? Za oryginałami trzeba by pewnie po skandynawskich forach pogrzebać, a tam bez tłumacza, to ani rusz
(21.01.2026, 21:32)Anastasia Windsachen napisał(a): A no i tak, Leocja się nie obrazi. Poza tym to jak z Multicamem, zaczęli jedni, cały świat w nim lata hah.
Co do Multicamu to mam info, że podobno ten nowy kamuflaż naszych SZ ma być "brązowym" multicamem. Dostałem takie info od ziomka, który blisko trzyma się z chłopakami z tego Ośrodka Badawczego SZ.
(21.01.2026, 21:32)Anastasia Windsachen napisał(a): Zwykłą polówkę chyba powinni bez problemu? Za oryginałami trzeba by pewnie po skandynawskich forach pogrzebać, a tam bez tłumacza, to ani rusz
Wszystko zależy od kroju, ale jak nie chcesz kombinować to są tańsze rozwiązania.
https://militaria.pl/p/spodnie-wojskowe-...swQAvD_BwE
Oczywiście ideał to to nie jest. Ale gdybym miał parcie dostać pierwsze lepsze to bym kupił z kilku firm. Chociaż jak w przyszłym roku będę leciał do Suomi to zapewne kupię sobie komplet, bo też mi się podoba ten kamuflaż.
(21.01.2026, 21:25)Piotr Romanow napisał(a): Ad.2 W sumie pamiętam jak w Nan Di zrobiłeś dla Floty wzór taki niebieski. Moglibyśmy to jeszcze zastosować, a co do Sił Powietrznych wydaje mi się, że można im wrzucić jakieś kombinezony. To Ty służyłeś w SP, także wiesz lepiej co dla nich będzie najlepsze.  Akurat dla Nan Di wykorzystywałem kompletny japoński mod do Arma3, ale po pierwsze jest w Nan Di, a po drugie ten dla floty jest typowo dla floty, jak się przyjrzysz to nawet wzór z kotwica widać.
Ale zastanowię się... w zasadzie lotnictwo może mieć coś mniej zielonego, bardziej "urban camo".
Wszak wykonują robotę w otoczeniu szarości baz lotniczych - z tego samego powodu w USAF dość długo trzymał się UCP (złośliwi twierdzili, że ten "uniwersalny" wzór najlepiej maskował na tle szarości baz wojskowych), choć US Army dawno już miała multicama (OCP).
Może dla Sił Powietrznych damy jakąś "pixelozę"... dla odróżnienia?
Kombinacja rosyjskiego czegoś wzorowanego na rosyjskim SURPAT oraz chorwackim CROPAT - no bo jeśli trzeba być "na zielono":
Albo skoro niemieckie się zwolniły to nad nimi pomyśleć?
Multitarn (ten w środku) by pasował jako bazowy, a pozostałe dwa to dla różnych takich formacji lotnictwa, które się "maskują".
(21.01.2026, 21:23)Anastasia Windsachen napisał(a): Ja tylko dam znać, że info o Flecktarnie dla Voxlandu jest nieaktualne. Od kilku miesięcy działamy właśnie na fińskich M05. Piękniejsze od niemieckich i mniej powszechne (szkoda, że trudniej dorwać w realu...) No to "problem" z głowy... nie mamy się co zastanawiać - wzór jest zajęty.
Ronon Dex
Multitarn wygląda też bardzo fajnie. Nie miałbym nic przeciwko jakbyśmy go zaadaptowali. Co do Fleka standardowego nigdy nie byłem jego zwolennikiem i nie byłem do niego przekonany, także odpuścił bym sobie używanie go.
O! SURPAT możemy przyjąć. Wizualnie bardzo mi się podoba. Zresztą zawsze miałem jakieś takie delikatne skrzywienie w stronę pikselozy.
22.01.2026, 11:14
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 22.01.2026, 11:14 przez Ronon Dex.)
Ciekawe są też wzory holenderskie NFP:
(21.01.2026, 22:05)Piotr Romanow napisał(a): Multitarn wygląda też bardzo fajnie. Nie miałbym nic przeciwko jakbyśmy go zaadaptowali. Co do Fleka standardowego nigdy nie byłem jego zwolennikiem i nie byłem do niego przekonany, także odpuścił bym sobie używanie go.
O! SURPAT możemy przyjąć. Wizualnie bardzo mi się podoba. Zresztą zawsze miałem jakieś takie delikatne skrzywienie w stronę pikselozy.
Do zestawu SUPRAT + Chorwacki, można dorzucić birmański (czy jak ten cyrk się teraz nazywa... mjanmański?)
Wybór mamy spory, można się spokojnie pozastanawiać....
Ronon Dex
Holendrzy mają swoją jakaś dziwną regionalną odmianę fleka. W sumie nie wygląda tak źle.
Możemy zaimplementować tak jak mówiłem Multitarn i dorzucić do niego SURPAT, SS-Leto do WS. Może wyjść z tego ciekawe połączenie, a Ty jak to widzisz?
24.01.2026, 10:25
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 24.01.2026, 10:25 przez Ronon Dex.)
(22.01.2026, 14:23)Piotr Romanow napisał(a): Możemy zaimplementować tak jak mówiłem Multitarn i dorzucić do niego SURPAT, SS-Leto do WS. Może wyjść z tego ciekawe połączenie, a Ty jak to widzisz?
Widzę to tak, że chyba trochę zabrnęliśmy "w las" i zaczynamy tworzyć jakiś chaos...
Zaczynam się zastanawiać czy nie przesadzamy... oczywiście jakiś dziwny mundurek specjalsom zawsze można dać, ale to przecież to margines armii.
Moim zdaniem trzeba zrobić jakiś "reset podejścia do tematu"... bo to wszystko robi się pstrokate i niespójne.
Zastanawiam się czy nie przyjąć po prostu multicama (w trzech wariantach), który w sumie nawiązuje do historii (bo wprowadzaliśmy go na koniec "poprzedniej" RB)...
... albo wejść w te "hex-y"
Jeżeli masz "słabość" do pikselozy - to możemy po prostu dobrać z różnych wzorów (krajów realowych), ale tak by cały system był spójny...
Można mieć kilka odmian kolorystycznych (jeszcze pewnie 1-2 by dopasował) - w tym dla SP i MW, ale to wszystko jest faktycznie w tym samym stylu, tylko w różnych kolorach.
Może to jest dobra opcja?
Ronon Dex
Weźmy te pikselowe i nie kombinujmy bardziej. Zaraz się okaże, że poświęcimy 90% dostępnego czasu na wybieranie mundurów i brak dalszej pracy. Zgadasz się?
|