24.06.2026, 15:44
Koleżanki i Koledzy,
naszkicowałem projekt zmiany w Ordynacji. Jest ona potrzebna, żeby przeprowadzić wybory do Ludowego Komitetu Sprawiedliwości. Na początku wrzucam tutaj, a nie od razu do Kongresu, bo nie jestem pewny czy wszystko dobrze napisałem. Sprawdźcie czy się gdzieś nie pomyliłem i ewentualnie czy macie jakieś uwagi, ale to raczej bardzo mało kontrowersyjny projekt.
naszkicowałem projekt zmiany w Ordynacji. Jest ona potrzebna, żeby przeprowadzić wybory do Ludowego Komitetu Sprawiedliwości. Na początku wrzucam tutaj, a nie od razu do Kongresu, bo nie jestem pewny czy wszystko dobrze napisałem. Sprawdźcie czy się gdzieś nie pomyliłem i ewentualnie czy macie jakieś uwagi, ale to raczej bardzo mało kontrowersyjny projekt.
Cytat:Ustawa o zmianie ustawy z dnia 23 lutego 2026 r. – Ordynacji Wyborczej Republiki Bialeńskiej w zakresie wprowadzenia wyborów Przewodniczącego Ludowego Komitetu Sprawiedliwości
z dnia xxx 2026 r.
Art. 1.Po Rozdziale V Ustawy – Ordynacji Wyborczej dodaje się Rozdział VI w brzmieniu:
Cytat:Rozdział VIArt. 2.
Wybory Przewodniczącego Ludowego Komitetu Sprawiedliwości
Art. 14a.
Zasady ogólne
Art. 14b.
- Przewodniczący Ludowego Komitetu Sprawiedliwości jest wybierany w wyborach powszechnych, równych, tajnych i bezpośrednich.
- Kadencja Przewodniczącego Ludowego Komitetu Sprawiedliwości trwa 6 miesięcy.
- Wybory Przewodniczącego zarządza Bialeńska Komisja Wyborcza nie później niż 21 dni przed upływem kadencji urzędującego Przewodniczącego.
- W przypadku braku kandydatów Bialeńska Komisja Wyborcza stwierdza niewyłonienie Przewodniczącego i przekazuje tę informację Powszechnemu Kongresowi Ludowemu.
Zgłaszanie kandydatur
Art. 14c.
- Kandydaci na Przewodniczącego Ludowego Komitetu Sprawiedliwości zgłaszają się osobiście.
- Kandydat musi posiadać bierne prawo wyborcze oraz spełniać wymogi określone w ustawie ustrojowej.
- Zgłaszanie kandydatur trwa od chwili ogłoszenia wyborów do 48 godzin przed rozpoczęciem głosowania.
- Bialeńska Komisja Wyborcza rejestruje kandydatów spełniających wymagania oraz ogłasza listę dopuszczonych kandydatów.
Głosowanie
Art. 14d.
- W pierwszej turze wyborów każdy obywatel posiada jeden głos i oddaje go na jednego kandydata.
- Jeżeli żaden z kandydatów nie uzyska ponad połowy ważnie oddanych głosów, do drugiej tury przechodzą dwaj kandydaci z najwyższą liczbą głosów.
- W drugiej turze każdy obywatel posiada jeden głos i oddaje go na jednego z kandydatów.
- Wybrany zostaje kandydat, który uzyska większą liczbę głosów.
- Jeżeli w wyborach kandyduje wyłącznie jeden kandydat, przeprowadza się głosowanie „za” lub „przeciw”. Jeżeli kandydat nie uzyska zwykłej większości głosów, wybory powtarza się.
- Głosowanie odbywa się na zasadach określonych w art. 1b ust. 4–5.
Ustalenie wyników
Art. 14e.
- Wybranym zostaje kandydat, który uzyska największą liczbę ważnie oddanych głosów, z uwzględnieniem art. 14c.
- Bialeńska Komisja Wyborcza ogłasza wyniki w Biuletynie Ustaw.
Objęcie urzędu i ślubowanie
Art. 14f.
- Kadencja Przewodniczącego rozpoczyna się z chwilą złożenia ślubowania przed Powszechnym Kongresem Ludowym.
- Rotę ślubowania stanowią słowa: „Ślubuję uroczyście, obejmując urząd Przewodniczącego Ludowego Komitetu Sprawiedliwości Republiki Bialeńskiej, rzetelnie i bezstronnie wykonywać powierzone mi obowiązki, stać na straży prawa i sprawiedliwości, przestrzegać Konstytucji oraz działać wyłącznie w interesie publicznym.”
- Do roty ślubowania można dodać formułę religijną.
Wygaśnięcie mandatu
- Mandat Przewodniczącego wygasa w przypadku:
- zrzeczenia się mandatu;
- utraty obywatelstwa Republiki Bialeńskiej;
- prawomocnego orzeczenia o pozbawieniu praw publicznych;
- nieusprawiedliwionej nieaktywności trwającej co najmniej 14 dni;
- śmierci.
- Wygaśnięcie mandatu stwierdza Bialeńska Komisja Wyborcza.
- W przypadku wygaśnięcia mandatu stosuje się art. 3 ustawy ustrojowej.
Dotychczasowy Rozdział X otrzymuje oznaczenie Rozdziału XI.
Art. 3.
Z chwilą wejścia w życie niniejszej ustawy Bialeńska Komisja Wyborcza niezwłocznie ogłasza wybory Przewodniczącego Ludowego Komitetu Sprawiedliwości, wyznaczając ich termin zgodnie z zasadami określonymi w Ordynacji Wyborczej.
Art. 4.
Ustawa wchodzi w życie z chwilą ogłoszenia.
Superki:
Peter Grüner

![[-]](https://spolecznosc.bialenia.re/images/rodexia/collapse.png)
![[Obrazek: 101005704499841539.png]](https://kustosz.stempel.org.pl/1432/101005704499841539.png)