Prekonsultacje zmian w Ordynacji
Koleżanki i Koledzy,

naszkicowałem projekt zmiany w Ordynacji. Jest ona potrzebna, żeby przeprowadzić wybory do Ludowego Komitetu Sprawiedliwości. Na początku wrzucam tutaj, a nie od razu do Kongresu, bo nie jestem pewny czy wszystko dobrze napisałem. Sprawdźcie czy się gdzieś nie pomyliłem i ewentualnie czy macie jakieś uwagi, ale to raczej bardzo mało kontrowersyjny projekt.
Cytat:
Ustawa o zmianie ustawy z dnia 23 lutego 2026 r. – Ordynacji Wyborczej Republiki Bialeńskiej w zakresie wprowadzenia wyborów Przewodniczącego Ludowego Komitetu Sprawiedliwości
z dnia xxx 2026 r.

Art. 1.Po Rozdziale V Ustawy – Ordynacji Wyborczej dodaje się Rozdział VI w brzmieniu:
Cytat:Rozdział VI
Wybory Przewodniczącego Ludowego Komitetu Sprawiedliwości

Art. 14a.
Zasady ogólne
  1. Przewodniczący Ludowego Komitetu Sprawiedliwości jest wybierany w wyborach powszechnych, równych, tajnych i bezpośrednich.
  2. Kadencja Przewodniczącego Ludowego Komitetu Sprawiedliwości trwa 6 miesięcy.
  3. Wybory Przewodniczącego zarządza Bialeńska Komisja Wyborcza nie później niż 21 dni przed upływem kadencji urzędującego Przewodniczącego.
  4. W przypadku braku kandydatów Bialeńska Komisja Wyborcza stwierdza niewyłonienie Przewodniczącego i przekazuje tę informację Powszechnemu Kongresowi Ludowemu. 
Art. 14b.
Zgłaszanie kandydatur
  1. Kandydaci na Przewodniczącego Ludowego Komitetu Sprawiedliwości zgłaszają się osobiście.
  2. Kandydat musi posiadać bierne prawo wyborcze oraz spełniać wymogi określone w ustawie ustrojowej.
  3. Zgłaszanie kandydatur trwa od chwili ogłoszenia wyborów do 48 godzin przed rozpoczęciem głosowania.
  4. Bialeńska Komisja Wyborcza rejestruje kandydatów spełniających wymagania oraz ogłasza listę dopuszczonych kandydatów.
Art. 14c.
Głosowanie
  1. W pierwszej turze wyborów każdy obywatel posiada jeden głos i oddaje go na jednego kandydata.
  2. Jeżeli żaden z kandydatów nie uzyska ponad połowy ważnie oddanych głosów, do drugiej tury przechodzą dwaj kandydaci z najwyższą liczbą głosów.
  3. W drugiej turze każdy obywatel posiada jeden głos i oddaje go na jednego z kandydatów.
  4. Wybrany zostaje kandydat, który uzyska większą liczbę głosów.
  5. Jeżeli w wyborach kandyduje wyłącznie jeden kandydat, przeprowadza się głosowanie „za” lub „przeciw”. Jeżeli kandydat nie uzyska zwykłej większości głosów, wybory powtarza się.
  6. Głosowanie odbywa się na zasadach określonych w art. 1b ust. 4–5.
Art. 14d.
Ustalenie wyników
  1. Wybranym zostaje kandydat, który uzyska największą liczbę ważnie oddanych głosów, z uwzględnieniem art. 14c.
  2. Bialeńska Komisja Wyborcza ogłasza wyniki w Biuletynie Ustaw.
Art. 14e.
Objęcie urzędu i ślubowanie
  1. Kadencja Przewodniczącego rozpoczyna się z chwilą złożenia ślubowania przed Powszechnym Kongresem Ludowym.
  2. Rotę ślubowania stanowią słowa: „Ślubuję uroczyście, obejmując urząd Przewodniczącego Ludowego Komitetu Sprawiedliwości Republiki Bialeńskiej, rzetelnie i bezstronnie wykonywać powierzone mi obowiązki, stać na straży prawa i sprawiedliwości, przestrzegać Konstytucji oraz działać wyłącznie w interesie publicznym.”
  3. Do roty ślubowania można dodać formułę religijną.
Art. 14f.
Wygaśnięcie mandatu
  1. Mandat Przewodniczącego wygasa w przypadku:
    1. zrzeczenia się mandatu;
    2. utraty obywatelstwa Republiki Bialeńskiej;
    3. prawomocnego orzeczenia o pozbawieniu praw publicznych;
    4. nieusprawiedliwionej nieaktywności trwającej co najmniej 14 dni;
    5. śmierci.
  2. Wygaśnięcie mandatu stwierdza Bialeńska Komisja Wyborcza.
  3. W przypadku wygaśnięcia mandatu stosuje się art. 3 ustawy ustrojowej.
Art. 2.
Dotychczasowy Rozdział X otrzymuje oznaczenie Rozdziału XI.

Art. 3.
Z chwilą wejścia w życie niniejszej ustawy Bialeńska Komisja Wyborcza niezwłocznie ogłasza wybory Przewodniczącego Ludowego Komitetu Sprawiedliwości, wyznaczając ich termin zgodnie z zasadami określonymi w Ordynacji Wyborczej.

Art. 4.
Ustawa wchodzi w życie z chwilą ogłoszenia.
Superki: Peter Grüner
  Odpowiedz
Jeszcze bym coś dodał, że to jest ustawa ustrojowa o ordynacji wyborczej, nwm coś "niniejszej ustawie nadaje się rangę ustawy Ustrojowej".
No bo każda ustawa ustrojowa ma w tytule "ustawa ustrojowa".
[Obrazek: 101005704499841539.png]
37. Prezydent Republiki Bialeńskiej
  Odpowiedz
Słusznie, możemy od razu zastanowić się nad innymi zmianami w Ordynacji niż te związane z sądownictwem.
  Odpowiedz
Popatrzeć na wyniki referendum wystarczy i są tam podsunięte gotowe rozwiązaniaWink
[Obrazek: 101005704499841539.png]
37. Prezydent Republiki Bialeńskiej
  Odpowiedz
14a zmieniłbym na nowelizację artykułu 1b Ordynacji, bo w sumie nie licząc tekstu o przekazaniu informacji o braku Kandydatów do PKL całość byłaby dublowaniem.

14b - chyba wystarczy sam tekst, że kandydaci zgłaszają się osobiście, bo pozostałe części są dublowaniem artykułu 1b.

14c i 14d generalnie git, choć nie wiem czy bym ich nie połączył na wzór artykułu 3 (bo procedura jest w sumie taka sama jak przy prezydenckich).

14e i 14f - git.

Z innych rzeczy to to co Prezydent mówił, trzeby by dopisać, że podnosi się status ustawy do ustawy ustrojowej. No i chyba wypadałoby uwzględnić kwestie, które ostatnio były poruszane w referendum.
  Odpowiedz
(24.06.2026, 16:01)Meliodas napisał(a): 14a zmieniłbym na nowelizację artykułu 1b Ordynacji, bo w sumie nie licząc tekstu o przekazaniu informacji o braku Kandydatów do PKL całość byłaby dublowaniem.

14b - chyba wystarczy sam tekst, że kandydaci zgłaszają się osobiście, bo pozostałe części są dublowaniem artykułu 1b.

14c i 14d generalnie git, choć nie wiem czy bym ich nie połączył na wzór artykułu 3 (bo procedura jest w sumie taka sama jak przy prezydenckich).

14e i 14f - git.

Z innych rzeczy to to co Prezydent mówił, trzeby by dopisać, że podnosi się status ustawy do ustawy ustrojowej.

Uwzględniłem te poprawki, za chwilę zgłoszę projekt w Kongresie. 

Stwierdziłem, że lepiej byłoby, żeby kwestie wynikające z referendum zostały ujęte w osobnym projekcie. Jeżeli w debacie parlamentarnej pojawią się jakieś poprawki i większe dyskusje, nadmiar kwestii załatwianych w jednym projekcie mógłby doprowadzić do bałaganu.
Superki: Meliodas, Peter Grüner
  Odpowiedz
(24.06.2026, 16:01)Meliodas napisał(a): Z innych rzeczy to to co Prezydent mówił, trzeby by dopisać, że podnosi się status ustawy do ustawy ustrojowej.

Tak, Prezydent ma rację. Ordynacji należy nadać status ustawy ustrojowej.
(-) Markus Feliks
  Odpowiedz

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości